Dva najvažnija trenutka u danu

0

Ne, nije to što misliš. Iako se čini da je najvažnije kada te on ili ona nazove ili kad sjedneš u svoj novi auto, koliko god to zaista bili važni trenuci u danu, nisu najvažniji.

 

Najvažniji trenuci u danu su oni koji imaju najveći učinak na cijeli naš dan, odnosno naš san. Koji opet diktira sutrašnji dan. Ako smo loše spavali, naša će izvedba sutra biti lošija. Malo ili puno, no bit će lošija.

Dva najvažnija dijela dana su prve minute nakon buđenja i zadnje minute prije ulaska u san.

Jutro

Kada spavamo, naša svijest odlazi na zaslužen odmor. Tijelo se regenerira, moždani se valovi usporavaju. Sve se smiruje. U trenutku buđenja događa se povratak u svijest. I to je ključan trenutak za cijeli dan. Obično nam na um padnu prvo obveze koje moramo izvršiti, problem koji moramo riješiti… Posebno ako nas budi budilica ili alarm čiji prodorni tonovi služe kako bi probudili i one koji se jako teško bude. Naše tijelo istog trenutka upada u stres prouzrokovan iznenadnim glasnim zvukovima. Često nam to odredi cijeli dan.

Što ako nam prvih nekoliko minuta nakon buđenja stvarno određuje dan? Što ćeš učiniti? Na što misliti? Na koji bi se način probudio? Teško je zamisliti da se svi možemo buditi kad hoćemo. Da nam ne treba alarm. To bi naravno bilo najprirodnije. No, imamo svakodnevne vremenski determinirane aktivnosti i buđenje u točno određeno vrijeme je nužnost. Ipak, način buđenja možeš izabrati. Bar su sada alarmi toliko napredovali da se može birati ton po želji. Dakle, kreni od praktičnih stvari. Alarm s ugodnom glazbom, no dovoljno glasan da će te sigurno probuditi. U trenutku kad ga začuješ kreće buđenje. U tim trenucima svijest se pokušava „prikopčati“ na stvarnost. Tada traži frekvenciju na koju će se zakačiti. Kao da bira stanicu na radiju. Radio uređaj je zapravo savršena analogija za ovaj primjer. Vjerojatno ti se nekad dogodilo da ulaziš automobilom u garažu ili dio ceste na kojem nema radio signala. U tom trenutku radio automatski počne pretraživati „eter“, kako se to naziva i pronalazi sljedeću dostupnu frekvenciju. Isto se ujutro događa s našom svijesti. No, mi to uglavnom radimo nesvjesno. Pogledamo kroz prozor, vidimo kišu i razočarano bacimo glavu nazad na jastuk. Naša se svijest prikačila na tu tužnu, sjetnu kišnu realnost. Postavljeni su temelji za takav dan. Oni sretniji koji su zaljubljeni, imaju neku novu igračku kojoj se vesele ili su baš jučer dobili posao iz snova svoj dan započinju upravo tom mišlju. Njihov je dan predodređen time. Ima veliku mogućnost biti upravo takav, veseo i razdragan. No i oni to čine nesvjesno. Tada se može i njima dogoditi da se pojavi kišni dan te da im se svijest prikači na taj program.

Što učiniti

Probudi se svjesno i prije nego otvoriš oči osjeti emociju koju želite imati cijeli dan. O ovome valja razmisliti. Uzmi si malo vremena, pronađi emociju koja je čista, koja te u potpunosti ispunjava i točno je ono što želiš. Odluči se ujutro probuditi i odmah razmišljati o tome. Time svjesno pomažeš svojoj svijesti da se odmah u startu prikači na realnost koja ti se sviđa. Nakon toga osjećaj se slobodno programirati dan. Jer svaka radio stanica ima i raspored po kojem se program odvija. Zamisli ciljeve koje želiš taj dan postići, zamisli zadatke koje trebaš obaviti i njih sve „umoči“ u tu emociju koju osjećaš. Učini si dan divnim prije nego je počeo. Zapamti, ovo djeluje. Morat ćeš se malo navikavati i istraživati. No, za nekoliko dana kada svladaš ovu tehnologiju, trebat će ti samo minuta ujutro za ovaj ritual, a rezultate ćeš vidjeti svaki dan. Isplati se probati.

Večer

Prije ulaska u san kreće rekapitulacija dana koji je iza tebe. Svatko to radi na neki svoj način. Netko misli što sve treba učiniti, netko rješava problem koji ga čeka sutra… ja sam prije spadao u tu grupu. Kad god bih imao neki problem, razmišljao sam o njemu u krevetu dok ne bih pronašao rješenje. Ponekad bih prvo pronašao rješenje, a ponekad bih zaspao prije nego ga pronađem. Gotovo uvijek kad sam zaspao ujutro sam imao rješenje koje sam tražio. Bio sam sretan s tim, naravno.

Ipak, probleme, posao, sve druge aktivnosti bi trebalo ostaviti izvan kreveta. Negdje u uredu, dnevnom boravku ili u najgorem slučaju u papučama koje izuješ prije ulaska u krevet. Sad ti se možda čini nemoguće, no da se izvježbati za nekoliko dana. Zašto? Zato što je san stvoren za odmor. Tijekom noći se događa spuštanje frekvencije moždanih valova. Ako se frekvencija nedovoljno spusti, nećeš se odmoriti niti regenerirati. Svaka sutrašnja akcija će ti biti teža. Jedna noć i nije neki problem, no mi to sebi radimo godinama. Kumulativni učinci mogu biti jako destruktivni i udariti na područja tvoga života koja ne možeš ni zamisliti. Iskoristi zato noć za odmor.

Što učiniti

Prije nego što kreneš u krevet provjeri kako se osjećaš. Ima li u tebi stresa i napetosti. Vlasnici pasa su tu u velikoj prednosti ako je znaju iskoristiti. Prije spavanja treba ljubimca odvesti u kratku šetnjicu. Danas to iskoristi da se opustiš i „isprazniš glavu“ od minulog dana. Hodanje je odlično za to. U koliko ti se ne da ići van ili nemaš ljubimca, prohodaj po dnevnom boravku. Polako i svjesno pređi preko prostorije nekoliko puta dok ne osjetiš da se um umiruje. Kada legneš u krevet i zatvoriš oči, zahvali se za taj dan. Za sve dobro što se dogodilo u njemu. Za sve što i nije bilo baš dobro jer ti i to nosi skrivene blagoslove. Bilo da ih možeš prepoznati ili ne. Zahvaljivanjem za to prihvaćaš te blagoslove u svoj život. Ako se opireš onome što vidiš kao loše u životu, nisi u mogućnosti primiti blagoslove koje ti to nosi. Dopusti si da te zahvalnost uvede u san. Savršeno je zaspati dok si u osjećaju zahvalnosti. Um je smiren, ti si ispunjen energijom zahvalnosti, frekvencija moždanih valova se spušta na nivo koji jamči odmor i oporavak tvoga tijela… sve je kako treba biti.

Distrakcije

Ima ometajućih faktora koji će ti smetati u buđenju i ulasku u san. Pokušaj ih eliminirati. Kako sam gore napisao, glasan i „alarmantan“ alarm može odmoći u ugodnom buđenju. Nađi nešto što ti više odgovara i više je smirujuće. Ako imaš čvršći san, počni prvo s večernjim ritualom dok jutarnje buđenje ne postane lakše. Uzmi si dovoljno vremena za spavanje. Nemoj kretati na spavanje prekasno. Koliko točno sna trebaš, odredi sam. To je vrlo individualno.

Navečer nemoj gledati tv neposredno prije sna. Ili nakon gledanja tv-a obavezno prošetaj vani li u dnevnom boravku kako bi sve informacije koje primaš imale vremena izaći iz tvog sistema. Svjetlo u sobi u kojoj spavaš ne dopušta tvom tijelu da radi kako bi trebalo tijekom sna. Žlijezde koje se trebaju „upaliti“ po mraku ne dobivaju signal za uključenje. Zamrači sobu. Izbaci mobitel iz spavaće sobe. Isključi ga preko noći ako nisi u službi. Dok god ti je mobitel uključen, ti zapravo jesi u „službi“. Dio tvoje pozornosti je usmjeren na osluškivanje hoće li telefon signalizirati da je stigao poziv, poruka, mail, nečija objava… ne treba ti to dok se odmaraš.

Za sve ovo ne treba puno vremena, a može ti dramatično promijeniti život. Iskoristi ova dva najvažnija trenutka u danu kako bi dan i noć išle točno kako treba.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.