Danas sam sretan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sreća je za mene već davno prestala biti euforija. Sreća je jednostavni smiješak na sve oko mene, bez obzira što se događalo. Mogu li biti sretan i kad se događa nešto loše? Naravno. Mogu biti sretan dok god mi je fokus na tome da želim biti sretan. Događaju se međutim i stvari zbog kojih ću maknuti fokus sa sreće. No, brzo prolaze.

 

Patnja isto kao i sreća nije ništa drugo nego stvar odluke. No, krenimo od početka. Da bismo nešto odlučili treba nam energija. Kako bismo imali energije moramo ju „bildati“. Jednako kao mišiće.

U životu se događa bol. Ona je neminovna, no patnju koju osjećamo nije uzrokovala bol nego naša reakcija na bol. Zašto ne bismo umjesto patnje odabrali neko drugo iskustvo? Promislite malo. Vjerojatno nećete doći do nekog smislenog odgovora. Pa ipak, postoji razlog. Razlog je da biste bili prihvaćeni. Ovo je jedan od tri „grijeha“ kod postavljanja ciljeva. Uz dokazivanje i želju za sigurnosti.

Biti prihvaćen

Ova je želja jaka u nama i nema osobe koja ju nema u određenoj mjeri. No, čim osvijestimo da smo u tome programu, njena moć opada tako da možemo izabrati što ćemo učiniti. Nevjerojatno je koliko besmislenih stvari radimo protiv sebe samo da bismo ostali prihvaćeni. To često ima smisla jer okolina nema razumijevanja za one drugačije, no ako ćete tako gledati cijeli ćete život provesti u strahu od toga da se nekome nećete svidjeti. Paradoks je u tome da smo pronašli hrpetinu načina kojima to postižemo, neki su čak i dijametralno suprotni originalnoj namjeri tako da će neki činiti loše stvari kako bi pripadali određenom krugu ljudi. To je primjer kod bandi. Svaki novi član mora činiti nešto loše kako bi bio član. Stari članovi moraju činiti loše da bi ostali na nivou na kojem su ili se penjali po hijerarhiji. Netko će odabrati prigovaranje i vrijeđanje, napadanje drugih kako bi bio prihvaćen… bezbroj je načina.

No sve se svodi na jedno: radimo to kako bismo se svidjeli drugima što je u potpunoj suprotnosti od naše mogućnosti da budemo sretni. Ako ste promislili o ovome gore napisanom, shvatili ste da ljudi čine stvari kako bi možda jednom bili prihvaćeni. Možda sutra, možda za tjedan ili mjesec… Čim radite nešto što će možda jednom donijeti rezultate, budite sigurni da ste na pogrešnom putu. Radite stvari koje odmah nose rezultate. Kakve? Osjećate se super dok to radite. Čak i ako ne vidite kako bi vam to u budućnosti moglo koristiti. Nije niti bitno. Važno je kako se osjećate sada. Zato sam i napisao u naslovu DANAS SAM SRETAN. Ne možemo učiniti ništa da bismo bili sutra sretni. Time samo odgađamo sreću. Sa srećom odlaze zadovoljstvo, motivacija, često i kvaliteta… ostaje nezadovoljstvo učinjenim i rezultatima. To ne vodi do sreće za neko vrijeme. To vodi samo do još više frustracije.

Možemo li stalno raditi ono što želimo?

Mogu reći iz vlastitog iskustva. Vjerojatno možemo, no ja još nisam došao do toga. Ovo ne znači da ću se prestati truditi.

No ako radimo ono što želimo kad god možemo, značajno povećavamo mogućnost da nam se to ponovi. Ponekad ćemo morati raditi ono što moramo. Odradimo to na način kao da želimo jer i iza toga što moramo postoji razlog i lekcija. Tek kada ju budemo svladali to se više neće pojavljivati u životu. Jednostavno, možda ćete dobiti otkaz. I to će vam biti najsretniji dan u životu. Ovo nisam jednom čuo. Možda će se to što volite raditi i počeli ste sa samo pola sata tjedno toliko ekspandirati da više nećete imati vremena za ono što ne volite. Morat ćete odustati od toga. Možete li to?

Na dnevnoj bazi, ako morate obaviti neku mrsku radnju, jednostavno vam ništa drugo neće donijeti zadovoljstvo jer stan recimo nije usisan. Uzmite tada usisavač i odradite to. Tada se vrijedi baciti na ono što želite.

Ne znam jeste li primijetili, no ja stalno pišem o nekoj akciji. Što god radite, samo nemojte stajati i ništa ne raditi. Zapravo, ispravit ću se. Kada to odlučite, kada vam to treba ili dođe vrijeme za to, učinite to. No ne smijete biti pasivni u životu. Ne smije vam biti dosadno, ne smijete trošiti vrijeme na gluposti i na beznačajne stvari koje vam samo oduzimaju fokus i energiju. To je bijeg. A ne možete pobjeći od života. Negdje ste u podsvijesti toga svjesni i zbog toga se opet unutar sebe osjećate loše.

Krenite u akciju

Ovo je jedini dobar način da budete sretni. Bilo da ćete biti sretni stalno ili tu i tamo pa onda sve više. Pasivnost i izbjegavanje akcije neminovno dovode do patnje.

Kako se pokrenuti?

Promislite o onome što želite. Što god to bilo. Samo razmišljanje je na početku dobra akcija. Tada počnite praviti plan. Vidite što možete učiniti da biste mogli raditi ono što želite. Naučite što je potrebno, educirajte se, nabavite sve što je potrebno za to i počnite raditi. Nemojte očekivati jer to može ubiti akciju prije nego je i počela. Ako želite pisati knjigu, krenite. Nije važno hoće li biti čitana i hoće li biti izdana. Niti hoćete li ju završiti. Samo krenite. Saznajte kako se to radi, krenite od početka. Poduzmite sve da svaki dan radite ono što želite, za početak uz ono što morate. Ulaganjem energije u program „želim“, on postaje jači, a vi sretniji. A to je ono čemu težimo. Biti sretniji. Sada i za pet minuta opet sada i za dva dana opet sada. Ne postoji drugi trenutak osim sada. Pa, ako njega propustite, ne nadajte će da će sutra svanuti super dan kad će vam sve biti super nekim čudom ili „da će se nešto dogoditi“ pa će vam konačno biti bolje.

Sada sam sretan. I sada. I sada. I sada…. A vi?

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.