Junaci ljeta 2017.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dugo sam priželjkivala godišnji odmor, nakon svih obaveza on mi je trebao poput lijeka kojim bih povratila snagu za nove obaveza.  Svi mi u životu planiramo zaboravljajući da su naši planovi želje koje se mogu ostvariti, ali isto tako, izjaloviti kroz prepreke i neplanirane poteškoće.

 

U kratkom vremenu morala sam savladati nekoliko životnih lekcija koje bi zasigurno odgađala da nije bilo saobraćajne nezgode.

 

Autoput pista smrti

Po prvi puta vozeći se na relaciji Zagreb-Split kroz glavu su mi prolazila različita promišljanja. Na trenutke bih uhvatila samu sebe kako, kao suvozač, refleksno usporavam – pojačavam gas pokušavajući  što manje obraćati pozornost na more automobila koji su dijelili vrijeme, prostor i okolnosti. Sve bi prolazilo nekim istim slijedom da me u jednom trenutku nije trgnuo iz razmišljanja udarac u lijevi bok našeg automobila. Nevjerica, panika i ogromna količina straha samo su neke od reakcija koje su me u tom trenutku preplavile. Šok, suze i zahvala dragom Bogu da smo prošli bez ozljeda, bile su zadane životne lekcije koje sam morala nenadano savladati.

 

ŽIVOTNE LEKCIJE S AUTOPUTA

1. Zahvalnost na daru života

Zahvalnost, kao temelj svih naših dobitaka i gubitaka. Zaboravili smo zahvaljivati Bogu na daru života koji u svakom trenutku možemo izgubiti. Imati, biti i posjedovati su uistinu prolazna stanja zbog kojih nepovratno gubimo puno važnije vrednote i kreposti.

2. Obitelj, prijatelji, poznanici

U životu se vežemo za neke osobe koje ne zaslužuju da budemo u njihovoj blizini, dok često zaboravljamo ili zanemarujemo one pojedince koji daju smisao i vrijednost našoj svakodnevnici. U trenucima kada nam je teško, na površinu uvijek isplivaju osobe koje su nam poput čamca za spašavanje, njih trebamo čuvati kao malo vode na dlanu, ostale treba poštivati bez emocionalnog ulaganja.

3. Bespomoćnost

U složenim situacijama osjećaj bespomoćnosti ima razarajuće posljedice. Važno je postaviti samome sebi pitanje što trebam učiniti, kako da izađem iz ove situacije, koga mogu zamoliti za pomoć? Kada Bog zatvori vrata, ostavi nam uvijek dovoljno svijetla da vidimo gdje je prozor. Strah, osjećaj bespomoćnosti možemo prepoznati i snagom volje mijenjati.

4. Zagrljaj, utjeha, pomoć

Kada bi znali koliko možemo olakšati život jedni drugima, onda bi svakodnevno vježbali kako da zagrlimo jedni druge. Saslušati osobu u nevolji, nazvati, pružiti joj pomoć kroz riječi utjehe, bez osuđivanja ili umanjivanja problema i najtežu situaciju čini podnošljivom.

 

Rezime

Ovo su bile samo neke od životnih lekcija koje sam morala brzo savladati, sve bi to bilo nesavladivo bez divnih ljudi koji su odradili ogroman posao. Moje divne kćeri Lucija i Mara kojima su nesebično pomagali njihovi prijatelji, moj brat Tomislav Maruna, mama i teta koje su daleko od mene u tišini molile, Renata i Karlo Vučko, Sanja Šimunović, Vera i Lenko Stipica, moja draga Goranka Vrkljan, voditelj cestovne ophodnje Benkovac Mislav Maruna, divni policajci iz policijske postaje Benkovac s gospodinom Pericom, djelatnici osiguranja Generale, Croatia, vučna služba Oryx, gospodin Ante Čićin Šajn iz Citroena u Vodicama, samo su neki među brojnima koji su se osobno angažirali u želji da pruže podršku i pomoć.

Svi vi u tom trenutku sačinjavali ste neuništiv lanac ljubavi, još jednom, svima skupa veliko hvala, vi ste moji  junaci ljeta 2017.

Možda je ovo pravi trenutak da promislite tko su Vaši junaci ljeta, javno ih pohvalite, neka njihova plemenitost i dobrota odjekuje na sve strane svijeta.

Foto: Ivana Cajina, Unsplash

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.