Miris cimeta u božićnim kolačima – saznajte je li svaki cimet zdrav?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cimet je vrlo ukusan začin koji je već tisućama godina cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava.

U ovo blagdansko vrijeme kuhinjama se šire mirisi božićnih kolača, a jedan od najčešćih sastojaka je svakako i cimet. Razlikujemo Kineski cimetovac – Cinnamomum aromaticum (Cinnamomum cassia) i Cejlonski cimetovac Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum). Obje ove vrste cimeta se nalaze na popisu tvari dopuštenih za uporabu.

Za proizvodnju kineskog cimeta se koristi cijela kora biljke, a za proizvodnju cejlonskog cimeta se koristi unutrašnji dio kore. Najkvalitetniji cimet je cejlonski cimet, ali većina cimeta koje se nalazite na policama dućana dolazi iz obitelji cassia cimeta.

Kineski cimet sadrži puno kumarina, tvari koja u većim količinama može prouzročiti i oštećenja jetre te bi ga stoga trebalo pažljivo koristiti. Detaljnije o kumarinu možete saznati na stranicama Hrvatske agencije za hranu.

Dakle, nemojte pretjerati jer kada se uzima u većim količinama od dopuštenog, cimet zapravo može biti toksičan. Ako ga kupujete, potražite i kupite pravi, cejlonski cimet.

 

Foto: U. Leone

 

Zdravstvene prednosti cimeta

Cimet je izvor je vlakana, mangana i kalcija, njegove zdravstvene prednosti su brojne. Ističemo samo neke od zdravstvenih prednosti pravog cimeta.

Cimet je snažan antioksidans

Antioksidansi štite tijelo od oksidativnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Cimet sadrži velike količine vrlo moćnih polifenolnih antioksidanasa. (1)

 

Antimikrobno i antifungalno djelovanje

Cimet pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ima antifungalna i antibakterijska svojstva koja mogu smanjiti infekcije i pomoći u borbi protiv karijesa i lošeg zadaha. Ulje cimeta učinkovito liječi infekcije dišnih putova uzrokovane gljivicama. (2, 3)

 

Protuupalno djelovanje

Kako smo već spomenuli, cimet je snažan antioksidans, a antioksidansi u cimetu djeluju protuupalno što može smanjiti rizik od bolesti. (4)

 

Cimet snižava razinu šećera u krvi

Cimet snižava razinu šećera u krvi i ima snažan učinak protiv dijabetesa. (5)

 

Blagotvoran učinak na neurodegenerativne bolesti

Cimet ima blagotvoran učinak na neurodegenerativne bolesti koje karakterizira progresivni gubitak strukture ili funkcije moždanih stanica, a Alzheimerova i Parkinsonova bolest su dvije najčešće bolesti. (6,7)

 

Autor: Suvremena žena

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.