Ja sam dovoljan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čudan naslov, znam. Jeste li si ikad rekli ovu rečenicu? Ja sam dovoljan! Probajte upravo sada. Recite naglas.

Imate li hrabrosti to glasno izgovoriti? ( ja sam to upravo učinio sada na 6 različitih načina) Svjesnost o tome da ste dovoljni može promijeniti vaš život na bolje. Doslovno u sekundi. Veliko obećanje znam. Ne tražim da mi vjerujete nego provjerite. Na vlastitom primjeru dokažete kako je ovo istina. Izazivam vas.

Svatko od nas je imao prilike pokupiti uobičajeno negativno uvjerenje „ja nisam dovoljan“. Većina nas ga je i pokupila. Što to zapravo znači? Kada netko nije dovoljan mora dodati vrijednost. Ima potrebu, želju učiniti, dati ili pokazati više. Samo po sebi ovo i ne izgleda tako loše. Ovo čak može biti i učinkovita motivacija da postanemo bolji i nečemu. Učinkovita ali destruktivna.

Sve što radimo radimo iz pozicije u kojoj se nalazimo. Ako je to pozicija „ja nisam dovoljan“, ono što ste učinili opet na kraju neće biti dovoljno niti vama niti onima oko vas. Znate li nekoga tko postiže stvari no nikada nije zadovoljan rezultatima? U svemu dobrom što postigne će pronaći manu ili nedostatak, neće se veseliti svojim postignućima i neće prihvatiti pohvale? Vjerojatno znate nekoga tko radi nešto od ovoga ili ste i sami takvi. Kako prihvaćate komplimente? Ovo vam može reći dosta o tome jeste li dovoljni. Osoba koja je dovoljna može s osmjehom i iskrenom zahvalnošću prihvatiti kompliment. Bez potrebe da kaže kako „je OK ali treba biti bolje“, bez potrebe da automatski uzvrate kompliment imalo to smisla ili ne. Bez toga da se zagrcnete, zakašljete ili zacrvenite ako dobijete kompliment.

Znate li osobe koje previše govore? One također često spadaju u skupinu „ ja nisam dovoljan“. Tada riječima pokušavaju dati dodatnu vrijednost sebi i onome što jesu. Rezultat? Padaju u očima slušatelja.

 

Što se događa kada prihvatimo uvjerenje JA SAM DOVOLJAN?

Prvenstveno, što je uvjerenje? Uvjerenje je vjerovanje dokazano u praksi. Kada vjerujete da možete pretrčati 2 kilometra, to je vjerovanje. Ako pretrčite dva kilometra, to postaje uvjerenje. Što više puta to ponovite, vaše će uvjerenje postati snažnije. Samim tim bit će manje podložno utjecajima izvana ili kolebanju.

Kada postanete dovoljni moći ćete ulagati manje energije, a zauzvrat postizati bolje rezultate. Manje govoriti, a više reći. Kada postanete dovoljni nećete se više morati boriti za nečije odobravanje i naklonost. Dobivat ćete ju automatski. Jer ste svjesni da to zaslužujete. To je tada jednostavno neminovno.

Pitate li se ikada kada krenete popiti čašu vode hoćete li uspjeti? Ne pitate se naravno. Jednostavno znate da to možete. Odete i učinite to.

Kakav bi vaš život bio ako se više nikada ne morate potruditi da vas netko prihvati i poštuje? To možete postići samo ako se prestanete truditi uvjeriti druge kako ste super. Jednu osobu u to trebate uvjeriti. Samoga sebe. Ostali će vam vjerovati koju god im poruku poslali. Ako im pošaljete poruku da ne vrijedite ili niste dovoljni, tako će vas gledati. Pošaljite poruku ja vrijedim i vrijedit ćete im. Oni će vam vjerovati.

 

Koji su praktični koraci da bismo postali dovoljni?

Prvo, stanite pred ogledalo i kažite naglas JA SAM DOVOLJAN. Kako se osjećate? Bit će vam čudno, neki od vas neće to moći niti izgovoriti. Nije važno, ovo je prvi korak u kojem detektirate stanje u kojem ste trenutno. Hoćete li ovo napraviti ili samo nastaviti čitati dalje, odredit će vaša volja da postanete dovoljni i napredujete. Vi koji se niste namjeravali dići i otići do ogledala, imam pitanje za vas: Što ako time propuštate priliku da promijenite vlastiti život?

Ako previše govorite, pokušajte to promijeniti. Pokušajte govoriti manje.

Pokušajte iz govora izbaciti riječi kojima pokušavate jako povećati dojam. Tih je u kolokvijanom govoru jako puno. Turbo, super, ultra, pre-pre, brutalno, kralju, kraljice… Izbacivanje ovoga će naglo povećati vaš smisao za dovoljnost. Ako obične riječi ne mogu slušatelju dočarati ono što želite reći, tada to nećete uspjeti niti ovim riječima. Njima govorite: „mislim da nisam dovoljno Jasan/glasan stoga moram koristiti čudne riječi da opišem što želim reći.

Ako nismo dovoljni, jako nam je bitno kako će netko razumjeti ono što pokušavamo komunicirati. Onaj tko je dovoljan ne brine puno za to. Jednostavno zna da ne moraju svi razumjeti njegove riječi na njegov način. Ovo paradoksalno izaziva interes kod drugih ljudi. Iako često mislimo da interes drugih dobivamo samo ako se potrudimo dobiti ga. Ako se previše trudimo, interes drugih pada.

Uzmite vrijeme da ne radite ništa. Osobe koje nisu dovoljne ne mogu ne raditi ništa. Možete li vi? Ako ne možete, vježbajte. Ovo je važno u podizanju svijesti o vlastitoj dovoljnosti, ali i vrlo kreativan proces u što ćete se uvjeriti kada vam ne radeći ništa počnu dolaziti ideje.

Uživajte u ovim jednostavnim ali moćnim vježbama i postanite dovoljni. Bit će mi drago ako mi javite kako vam ide. Veselim se svakom vašem napretku.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.