Dozvola za odustajanje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne želite danas na trening?
Ne želite po dijete u školu?
Ne želite na posao?
Sjajno! Ne morate!

 

Ako umjesto toga pronađete nešto što će na vas utjecati bolje, slobodno učinite to.

Problem kod odustajanja je naš način razmišljanja u kojem ne gledamo na posljedice. A i kada gledamo na ono što bi se moglo dogoditi, gledamo na negativne posljedice odustajanja.

Dakle, ako vam se ne ide na trening ili vam se ne da odraditi bilo koja obveza koju imate za danas, odustanite.

Ali prije nego što odustanete postavite si pitanje.

Ako sada odustanem, što ću raditi umjesto toga?

Jednostavno, nije li?

Ako je odgovor na to pitanje nešto bolje nego što sada radite ili imate na umu, sjajno! Istog trenutka odustanite bez grižnje savjesti.

Ako pak ono što biste radili umjesto toga nema baš smisla… a jasno vam je jel’.

E, sad. Kako propitivati i što znači „bolje“?

Obradit ću primjere s početka teksta da dobijete ideju. Siguran sam da ćete kasnije moći i sami.

 

Ne želim na trening

Sjajno! Odustani odmah ako ćeš umjesto toga raditi nešto što je zdravije za tvoje tijelo, nešto što je zabavnije, aktivnije, s boljom ekipom te što te više fizički i psihički razvija. (Nije dovoljno zadovoljiti samo neke od parametara). Ako navedeni parametri nisu zadovoljeni, diži dupe s kauča i furaj na trening.

 

Ne želim po dijete u školu

Mogu ovo razumjeti. Želiš mir poslije radnog dana, vrijeme samo za sebe, ležati na kauču gledajući Netflix ili čačkajući zauvijek po mobitelu… Zapravo, to nije odmor. To je bježanje od realnosti. Ne opušta te, onesvješćuje te. Nećeš se oporaviti od posla na taj način. Samo osjećaj nečinjenja, pasivnosti nakratko daje osjećaj zadovoljstva, no ubrzo će ga zamijeniti grižnja savjesti. Čini li ti se to kao dobra ideja?

Osim toga, ako i ne ideš po klinca u školu, vjerojatno će znati doći sam… To je problem s njima… previše znaju.

 

Što ako probaš ovo

Aktivno se angažirati, poželjeti stvoriti konstruktivnu interakciju s tim malim bićem koje neizmjerno voliš, ali ponekad nemaš dovoljno energije to pokazati.

Pripremi se, udahni par puta, tek da osjetiš život u sebi. To će te brzo izbaciti iz stresa ili ga bar smanjiti. Ponašaj se tako da dijete vidi da se veseliš vašem susretu. Ako imate vremena odite na sladoled ili nešto zdravo. Prošetajte. Zanimaj se za djetetov dan, ali aktivno. Kao da zaista želiš znati što je rekla Lucija iz druge klupe i kakve je cipele imala Marija.

Kad si dozvolimo zainteresirati se, razgovor će zapravo postati interesantan. Bit će vam super oboma.

 

Ne želim na posao

Princip slobode kojim se vodim je kratak i kaže SLOBODAN SI UČINITI SVE ŠTO ŽELIŠ. AKO SE MOŽEŠ NOSITI S POSLJEDICAMA.

Vjerujem da sada većina vas misli, a ok. Moram na posao. To je manje zlo nego dobiti otkaz.

Ne želim na posao, ali netko mora platiti režije… bezbroj ozbiljnih razloga da ponovno odemo tamo.

Dakle, u zamci smo! Ili moramo raditi nešto što ne volimo na način koji nam ne odgovara s ljudima koje baš ne ljubimo ili ćemo ostati bez moći da se brinemo za svoju obitelj… a i nije neki izbor…

 

Možemo li to promijeniti?

Naravno.

Prvo, što god radite bilo bi sjajno zavoljeti i prihvatiti svoj posao.

„Ma ne znaš ti Miro kako je kod mene u firmi i kakav posao radim“.

Ne znam, u pravu ste. No znam kako magično može djelovati dobra promjena perspektive. Promjena perspektive je toliko moćna da je u mom online programu „Šest koraka do životne sreće“ zaslužila poseban modul.

Dakle, nabroj sve stvari kojima nisi zadovoljan na poslu. Ok, idemo navesti neke.

Plaća bi mogla biti veća. Ok, imaš li sada nešto umjesto ovoga što piše, a da ti donosi više novaca i sigurnije je ili bar jednako sigurno kao ovo što radiš. Nemaš danas? Ok, sjajno! Dakle, tvoj sadašnji posao je najbolje plaćen posao s najboljim uvjetima koje možeš danas imati? Sad već s drugom energijom ideš na posao.

No, idemo korak dalje.

Što ako zaista želiš investirati dovoljno energije da to promijeniš. Zaslužiti bolje plaćen, sigurniji posao u boljem radnom okruženju?

Učini ove dvije stvari.

 

Razvali na svom sadašnjem poslu

Daj najbolje od sebe! Zašto? To TEBE razvija! Ti postaješ bolji i tvoja vrijednost raste. Kada ti vrijednost dovoljno naraste, prerasti ćeš taj posao te ćeš ga zamijeniti boljim, dobiti povišicu ili zadatak koji te ispunjava.

Također, time što više sebe ulažeš u svoj posao, više će ti stati do njega. Kada ti do nečega više stane, to je prvi korak prema tome da to zavoliš.

Što će se dogoditi ako bar malo više zavoliš svoj posao? Postat ćeš bolji u njemu, dan ćeš provoditi radeći ono što voliš, umjesto ovoga što prezireš sada. Dakle, minimalno osam sati više zadovoljstva dnevno nego sada. Imat ćeš bolje rezultate i više energije koju možeš korisno uložiti u nešto što još više voliš.

 

Počni kreirati novu realnost

Pretražuj mogućnosti koje te vode na posao koji voliš, nauči nešto ako je potrebno, razmisli i o poduzetništvu. Što god ti se mota po glavi, sada to uzmi i pretvori u vlastiti projekt. Kada ovo učiniš i dodaš energiju koja je preostala od kada se manje nerviraš oko posla, ubrzo će se pojaviti okolnosti koje te vode u još više zadovoljstva.

 

Na kraju upozorenje!

Ovo nije proces koji će trajati tri dana. Ako to čekaš, odi uplatiti loto. Morati ćeš raditi na tome, no sve što vrijedi iziskuje trud. Samo ono što nitko ne želi možeš dobiti lako i bez truda. A to pretpostavljam i nadam se, ne želiš.

I obavezno uživaj u procesu koji će nekad biti ljepši, a nekad manje lijep.

Ne znaš kako ovo sve započeti i koje točno korake poduzeti?

Javi se, čarobno ogledalo bi moglo pomoći.

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.