Dosta vam je svega, treba vam godišnji

0

Koliko puta ste čuli izjavu – treba mi godišnji odmor, dosta mi je svega.

 

Uistinu nakon svih godišnjih obaveza, treba nam vrijeme za odmor. Na žalost, godišnji odmori su sve kraći i vremena za opuštanje sve manje. Sve više životarimo, a manje živimo. Iščekujemo godišnji kako bi pobjegli od svakodnevne rutine i prisilno usvojenih navika. Planiramo kako ćemo se odmoriti, kuda ćemo otići, s kime ćemo biti, onda zbog pomanjkanja novaca, mijenjamo planove, pokušavajući racionalizirati i ono što je neracionalno.

Što možemo učiniti u trenucima kada ne možemo dobiti godišnji ili kada si ne možemo priušti odlazak na godišnji odmor ?

 

Brzo rješenje – kako otići na odmor?

U trenucima kada Vas preplavi tjeskoba jer su svi na godišnjem, a Vi niste u mogućnosti, pokušajte s vizualizacijom. Nađite ugodno mjesto, usredotočite se na disanje, opustite se. Kada ste umirili misli, opustili tijelo i duh, stvorite u mislima okružje koje Vas ispunjava radošću i zadovoljstvom. To je Vaše okružje u kojem možete provesti neko vrijeme daleko od obaveza, nametnutih osoba i svakodnevnih zaduženja. Upijate pojedinosti tog mjesta, osjetite mirise, uživajte u bojama, zvukovima. Neka to bude samo Vaše, idealno mjesto za odmor. Dopustite si da nakratko sanjarite zatvorenih očiju.

Neka to bude Vaše skrovito mjesto za koje Vam ne trebaju novčana sredstva, lišeni ste brige oko prtljage, ne morate slušati nikoga niti ste dužni polagati račune bilo kome. Neka to bude Vaša oaza unutarnjeg mira, možete otići svaki slobodan trenutak i vratiti se osvježeni da nitko ne primijeti da Vas nema.

Ova tehnika može pomoći da se usredotočite na sebe, daje Vam priliku da nakratko budete sami sa sobom. Vjerujte, nekada je korisnije biti u miru sam sa sobom, nego preploviti sva mora ovoga svijeta.

Foto: Pixabay

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.