Dodirom do zdravlja

0

Prije puno godina sam diplomirala na Kineziološkom fakultetu. Nakon završenog studija godinama sam radila u korporativnom svijetu, a ne u struci. Kako sam živjela u Austriji, a internet nam je klikom miša omogućio doći do informacija koje smo ranije morali tražiti u knjigama, enciklopedijama, stručnim časopisima itd., jednog dana sam „uguglala“ riječ kineziologija. Začudile su me informacije pronađene pod tim nazivom. Radilo se o sadržaju koji nisam učila na fakultetu, a na Zapadu je rasprostranjena i priznata metoda pomoći i samopomoći.

Raspitala sam se tko je najbolji kineziolog u Austriji i krenula na prvi „Touch for Health“ seminar kod Do-Ri Amtmann. Tako se počelo razvijati predivno dugogodišnje prijateljstvo, a iz znatiželje i osobne potrebe ušla sam u svijet primijenjene kineziologije koja je i danas sastavni dio mojeg života i svakodnevnog uspješnog rada s klijentima.

 

Unutarnja inteligencija tijela

U svakom biću postoje mehanizmi i snage samoozdravljenja. Zbog stresa, užurbanog načina života, brze prehrane, nedovoljno sna, lošeg držanja tijela, emocionalnih i psihičkih problema dolazi do neravnoteže. Prirodan je proces da se tijelo trudi vratiti u stanje opuštenosti i ravnoteže, međutim to mu ne uspijeva uvijek, a osobito kada stres dugo traje.

Dodirom do zdravlja je cjelovita metoda koja se bavi osobom, a ne bolešću. Ovisno o uznapredovalosti neravnoteže poboljšanja mogu biti manja ili veća, ali do poboljšanja i promjene uvijek dolazi.

 

Spoj kineziologije, akupresure, kiropraktike i nutricionizma

Zbog izuzetne učinkovitosti i blagotvornog utjecaja dodira – akupresurom, masažom mišića i ciljanim vježbama, dr. John F. Thie odabrao je skup tehnika nazvan Dodirom do zdravlja (engl. Touch for Health). Metoda predstavlja cjelovit sustav učenja o zdravlju i danas se podučava u više od 100 država svijeta uključujući Hrvatsku.

Neprocjenjiva vrijednost ove metode je upravo u jednostavnoj i neposrednoj komunikaciji s tijelom, te direktan odgovor što osobi u određenom trenutku nedostaje. To olakšava izbor tehnika koje pomažu tijelu da se vrati u ravnotežu. Tako ozdravljenje ciljano prilagođavamo svakom pojedincu i njegovoj situaciji.

 

Metoda Touch for Health

Metoda Touch for Health pokazala se vrlo uspješnom pri:

 • uklanjanju problema (ne)spavanja, umora, stresa i depresije
 • otklanjanju boli (glava, vrat, kralježnica, ramena, noge)
 • bržem oporavku povrijeđenih mišića, zglobova, tetiva i kostiju te nakon operacije,
 • alergijskim reakcijama,
 • intoleranciji na određenu hranu,
 • jačanju imunosnog sustava,
 • regulaciji tjelesne težine,
 • poboljšanju motorike i koordinacije,
 • rješavanju problema s učenjem, koncentracijom i strahom od ispita,
 • odvikavanju od pušenja i drugih ovisnosti,
 • postizanju unutarnjeg mira itd.

Kineziološki tretmani odlično nadopunjavaju i podupiru metode liječenja klasične medicine pri iscjeljivanju rana i oporavku nakon bolesti. Tako se skraćuje vrijeme bolovanja i dugotrajno izbivanja s posla, a povećavaju radna i psihička učinkovitost te zadovoljstvo i kreativnost.

Touch for Health metoda namijenjena je kako terapeutima iz različitih područja (zdravlje, obrazovanje, psihologija, sport…) tako i osobama bez prethodnog stručnog medicinskog znanja koje žele osnažiti sebe i svoju obitelj. Mnoge poznate tehnike kao što su EFT (Tehnika emocionalne slobode), energetska medicina, Brain-Gym, psihokineziologija itd. temelje se upravo na jednostavnim i vrlo učinkovitim tehnikama koje možete naučiti kroz četiri Touch for Health vikend modula. Predznanje nije potrebno – trebaju vam samo ruke i dobra volja.

Želite li naučiti kako funkcionira kineziološki mišićni test, testirati drugu osobu, hranu ili dodatke prehrani te savladati načine samotestiranja priključite se radionici „Umijeće mišićnog testiranja“.

 

Vedrana Nucak, mag.cin., savjetnica fondacije za staničnu medicinu Dr. Ratha, kineziolog i logoterapeut u Vida – odaberi zdravlje

 

Naslovna foto: Pixabay

Share.

Comments are closed.