Da, da, znam ja to – Kada i zašto govorimo da, da, znam ja to?

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Da, da, znam ja to

Foto: Polina Zimmerman, Pexels

Dakle, koliko puta si i sama rekla tu čarobnu rečenicu „da, da, znam ja to“ za nešto što „znaš“ da bi trebala, a ne radiš?

Kada i zašto govorimo da, da, znam ja to?

Postoje dva razloga.

  1. Pravimo se pametni
  2. Mislimo da je informacija dovoljna

 

Kad se i zašto pravimo pametni?

Ovo sam shvatio po sebi. Ja to radim… doduše značajno manje nego prije, no radim. Dakle, negdje gdje hoću ispasti neki autoritet ili pokazati svoj „status“ jednostavno ne mogu reći „slažem se“ nego moram krenuti s nečim tipa „tako je, ja to radim ovako ili onako“.

Moram priznati da sam ovo osvijestio i značajno smanjio s tim. U tome mi je pomogla moja besplatna grupa gdje imam priliku komunicirati s više od 800 žena.

Uvijek je lakše prepoznati trn u tuđem oku nego balvan u svom. Zato uvijek krenem s tim, na kraju dođem do svog balvana. Tako je lijepo i lako prepoznati razliku između onih koje su došle učiniti napredak, koje su došle rasti i onih koje još ne znaju da ono što (ne)rade ne donosi rezultate.

Sve manje imam potrebu na taj način pokazivati autoritet ili se praviti pametan jer ne služi onome što ja jesam i što želim postati. Svoj autoritet i kompetentnost pokazujem svojim djelima i rezultatima. To je sasvim dovoljno.

 

Zašto bismo pomislili da je informacija dovoljna?

Pa jednostavno, ne trebaš učiniti ništa osim pročitati knjigu, platiti seminar ili predavanje…
Aha. Super, samo što ne djeluje.

Sjećam se žene koja mi se javila za individualni razgovor. Došla je na razgovor misleći da je osobni razvoj razgovor s anđelima i potvrda kako su njeni problemi najveći na svijetu i kako je svijet okrutan… Malo je reći da se razočarala konzultacijama sa mnom.

Na kraju razgovora je bila ljuta kao ris. Jer, „piknuo“ sam je u sve one dijelove koje se bojala dotaknuti godinama, a mislila je da radi na sebi.

Da se razumijemo, ja isto razgovaram s anđelima i radim puno tih „čudnih“ stvari, ne pokušavam nikako poreći moć toga. No, to je samo jedan dio priče. To što smo izrazgovarali, ispregovarali i dobili trebamo unijeti u praksu.

Javila mi se nakon dva dana i zahvalila se. Kad su se malo slegli dojmovi shvatila je da je dobila upravo ono što je trebala. Konkretne korake koje može i želi učiniti odmah. I sama je shvatila da joj sve dotadašnje koristi samo da olakša osjećaj tereta i može učiniti još koji korak u smjeru u kojem ide, a nije njime zadovoljna. Ja sam joj dao alternativu tome koju do tada nije vidjela.

Danas mi se javila žena koja kaže kako je na jedan od mojih videa reagirala tako da je promijenila neke navike i ponašanja. Primijenila ih je ODMAH.
Tako se to radi.

Hoće li to učiniti osoba koja kaže „da, da, znam ja to“?
Nema šanse!
Zašto? Zato što misli da zna. Ne razumije kolika je razlika između imati informaciju i znati.

Prije dva dana moj mentor mi je rekao da radim neke stvari. Stvari koje „znam“ da trebam raditi. Nisam ih primjenjivao do tada iako imam informaciju. No kad sam ih primijenio, trenutno sam vidio rezultate.

Sada ZNAM!
Ako to sutra prestanem raditi, vraćam se na nivo informacije.
Ako to prekosutra ponovno počnem raditi, vraćam se na nivo znanja.

Jednostavno, nije li?

 

Kako se odviknuti navike da ne radimo i govorimo „da, da, znam ja to“?

Jedan od načina je prestati se lagati.

Upravo o tome govorim u videu iz serije „mudrosti s treninga“. Ispada da mi najmudrije stvari dolaze dok sam zapuhan i oznojen. Shvatio sam na kraju da je to neki mehanizam moga uma da dobije koju minutu pauze od vježbanja dok ne snimim video.

Kad sam shvatio taj trik vlastitog uma, htio sam ga pretvoriti u dobrobit za sve. Rodile su se mudrosti s treninga.

Uživaj u videu!

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.