Kako lakše do dobrih (boljih) navika?

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Kako lakse do dobrih navika

Foto: Nicolle Kreisch, Pexels

Svatko koga znam da želi ugraditi u vlastiti život bolje navike propušta vidjeti nešto zaista bitno. A ako to ne vidimo, teško je izgraditi željenu rutinu.

Dakle, što je to?

Kad netko kaže da želi izgraditi dobre navike, pitam koje navike sada ima.
Odgovor bude totalno nesvjestan. „Nemam neke navike, to mi je problem“. I tu osoba jako pogriješi. Ne samo da imamo navike, nego naše navike i rutine ne dozvoljavaju novima da se pojave.

Na praznom terenu je lako izgraditi kuću. Ako na terenu postoji stara kuća, značajno će nam podići cijenu izgradnje nove kuće jer staru treba srušiti, očistiti teren te zatim graditi novu.

Dobra vijest je da na postojeće rutine možemo lakše izgraditi nove samom modifikacijom postojećih. Jer zapravo, mogućnost „zaboravljanja“, brisanja ili rušenja stare nije moguć. Stare rutine odlaze iz našeg života tako da uvedemo nove i damo im veći prioritet, važnost i više energije od dosadašnjih.

No, nemojmo brzati.
Prvo osvijestimo postojeće.

Koliko ćeš danas stvari učiniti koje radiš i svaki drugi dan?
Napravi popis.

Jutarnja higijena, kava, oblačenje, cigareta ako si pušač, odlazak na posao, ručak, povratak s posla, trening, gledanje televizora, mobitel i društvene mreže, ogovaranje, preskakanje treninga, nezdrava hrana, svađa s partnerom… sve što je svakodnevno u tvom životu.

E, sada malo dodaj emocija na popis. Jutarnja higijena, koliko si daješ ljubavi njome? Nimalo ili je to tvoj savršeni ritual cijenjenja sebe? Kava. Je li to nešto što te ispunjava ili si prigovaraš zbog te nezdrave navike?

Ova analiza će ti pomoći kasnije kada dođeš do mijenjanja svojih svakodnevnih navika. Jer jako je teško sve promijeniti odjednom. Posebno ako ti je dosadašnja navika bila ritual koji gradiš dugo i koji ti puno znači. Uzmi zato u obzir detalje postojeće navike i promotri koji od njih danas možeš promijeniti.

Postoje zagovornici pravila 1 %. Možeš početi s tim i vidjeti odgovara li ti. Svaki dan promijeni nešto za jedan posto. Jedan posto zaista nije puno bez obzira o kojoj se stvari radi i vjerujem da gotovo sve možeš promijeniti danas za taj jedan posto. To znači da ako pušiš 10 cigareta dnevno i svaka cigareta ima 10 „dimova“, potrebno je samo jednu od deset cigareta ugasiti prije nego povučemo zadnji dim. Ta-daaa! Jedan posto učinjeno na planu pušenja.

 

Pazi da ti se ne dogodi ovo

Jedan od najvećih problema kod pristupa sličnog ovome je nestrpljivost i nedosljednost. Dakle, na ovaj način stvari nećeš promijeniti preko noći. I to je sjajno. Većinu stvari koje želiš ne možeš prihvatiti odjednom, koliko god ovo čudno zvučalo.

Ne bi bila prva kojoj se nakon što se iznenada dogodilo nešto sjajno i veliko odmah ubrzo dogodilo i nešto ne baš tako lijepo. Upravo to je rezultat nemogućnosti prihvaćanja. Ako stvari radimo korak po korak konstantno, postići ćemo ih lakše. Bit će manji šok za nas i naš život i trajat će duže.

Na kraju, ovo ti može biti samo još jedan tekst o navikama, a može biti „the“ tekst koji ti je konačno donio način da izađeš iz zatvora postojećih navika.

Izbor je na tebi. Zapravo, jedna stotina izbora.
Iz srca, Miro

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.