Čisto „da“ i čisto „ne“

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Što ako samo na trenutak pomislite na ovo pa od sada nadalje postanete jasniji?
Što ako svijetu oko sebe počnete jasno komunicirati što želite!?

Prije sam se osjećao obveznim pomoći potencijalnim klijentima da se odluče na rad sa mnom jer znam da će im koristiti.

I dalje znam da će im koristiti, i ne samo to, promijenit će im život na toliko razina za koje niti ne znaju da postoje u ovom trenutku.

No, više im ne „pomažem“ da kažu „da“.

Pa zašto im ne bih pomogao?
Zato što time ne dobivam jasno, glasno i moćno „da“. A to i takvo „da“ je garancija da će klijent dati sve od sebe, odnosno da će postići željeni rezultat.

Ovo je put do jasnoće. Najbolji koji znam.
Jasno i čisto komunicirati „da“ i „ne“.

 

Neće biti lako na početku

Kada ne znamo jasno što želimo i ne želimo, nećemo to moći jasno komunicirati, ako to ne komuniciramo jasno, realnost nam ne može odgovoriti. Jer jednostavno nema dovoljno konkretnog zahtjeva.

Kao da predajete napisanu narudžbu, ali kopija koju dajete je toliko loša da je neprepoznatljivo što zapravo piše. Automatski ćemo ju odbaciti kao mogućnost i tražiti nekoga tko jasno i glasno kaže što želi.

Ovdje postoji zamka u koju su mnogi upali, nemojte to dozvoliti sebi.
Ta zamka je traženje od drugih da se ponašaju onako kako mi želimo. „Ja želim da moj partner radi ovo ili ono“. POGREŠNO!

Tražimo svojim djelima, ono što možemo i trebamo tražiti su resursi da činimo nešto. Radite li vi nešto što netko želi od vas, a da nemate razloga to raditi? Uglavnom ne, bar bi tako trebalo biti. Pa zašto onda to tražite od drugoga?

Kako ipak dobiti to što želimo? Dajmo osobi razlog da nam poželi dati ono što želimo. Ukratko, dajte! To je jedini način da dođete do dobivanja.

Kako rekoh, na početku neće biti lako jer ne znamo što želimo i ne želimo, ali očekujemo od nekoga drugog da to zna.

Prva razmišljanja o tome čemu ćemo glasno reći „da“ dovest će nas možda i do frustracije. Shvatit ćemo koliko nemamo pojma i koliko tražimo pomoć čak i oko toga što želimo. I to je, iako se tako ne čini, predivan i moćan prvi korak. Ali samo ako nastavite tim putem.

Kad smo shvatili da ne znamo što želimo, sljedeći korak je krenuti saznati što je to što želimo.
Počet ćemo raditi nove stvari, bez predrasuda i pretpostavljanja kako će to ispasti te ćemo pratiti osjećaj koji prati te akcije. Tu ćemo početi shvaćati što nam se sviđa, što ne.

Treći korak je da te informacije upotrijebimo kako bismo postigli još više jasnoće. Kako bi ona kopija naše narudžbe postala još vidljivija i čitkija.

Kada počnemo dobivati ono što smo naručili, naš nivo energije raste. Pod energijom u ovom kontekstu mislim na volju i snagu da budemo određeniji i jasnije govorimo da i ne, ali i u smislu informacija koje nam stalno dolaze kako bismo mogli ispraviti kurs kojim idemo ako je to potrebno.

Rezultat ova tri koraka će biti:

  • bolji osjećaj u vezi sebe
  • bolji rezultati
  • značajna prihvaćenost od okoline
  • zadovoljstvo sobom i svojim akcijama

I još puno predivnih i moćnih stvari koje čine život sretnijim i boljim.
Na vama je hoćete li ih primijeniti. Kako rekoh gore, neću vas nagovarati, jer ako vam ovo nije dovoljno da vas pokrene, možda ne želite učiniti iskorak s pozicije u kojoj ste.

Znam samo da oni koji meni jasno kažu „DA“ uživaju život o kakvom su mogli samo sanjati prije koji mjesec.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.