Činjenice o aromaterapiji

0

Dugo sam razmišljala kako započeti tekst o aromaterapiji tj. o činjenicama iste pa bih ovim putem iskoristila priliku da objasnim što je to aromaterapija i po čemu se ona razlikuje od fitoterapije.

 

Aromaterapija je grana fitoterapije, medicinska grana koja kontrolirano koristi eterična ulja za poboljšanje psihofizičkog stanja organizma.

Postoje dva smjera aromaterapije iliti dvije škole i to:

 • francuska škola koja koristi eterična ulja dermalnom primjenom, oralno, rektalno, vaginalno i inhalacije
 • anglosaksonska škola koja koristi eterična ulja isključivo dermalnom primjenom i preko inhalacija

Obje škole su važeće i jednako bitne.

Želim naglasiti ovim putem da bih voljela da se svi aromaterapeuti i fitoaromaterapeuti u Hrvatskoj ujedine zbog primjene i buđenja svijesti o samoj prirodi i korištenje iste za boljitak i profilaksu zdravlja samog čovjeka.

Moj odabir je bila anglosaksonska škola koja ujedno i predstavlja wellness pristup korištenju samih eteričnih ulja o kojima ja kao stručna osoba moram znati puno, jer ako niste završili i nemate temelj neke medicinske struke, teško ćete poloviti samu kemiju eteričnih ulja.

Tako bih ovim putem apelirala da se prestane umanjivati važnost bilo koje škole, a to se kod nas u Hrvatskoj jako osjeća zadnjih 10 godina i stvorio se jedan monopol „mišljenja“ što se tiče same edukacije i prodaje sirovina tj. materijala s kojima radimo zbog konkurencije i čistog biznisa.

Svakom aromaterapeutu i fitoaromaterapeutu koji savjesno radi svoj posao, neće biti dovoljna informacija da je eterično ulje s kojim radi 100 % prirodno, da ne ulazim sada u specifikaciju samih eteričnih ulja, podjelu po kemotipovima… smatram da za svaku primjenu eteričnih ulja treba imati završenu školu ili se savjetovati sa stručnom osobom.

Raditi na profilaksi zdravlja čovjeka na kojoj radi anglosaksonska škola ne umanjuje na vrijednosti i znanju iste spram francuske koja liječi samog čovjeka od bolesti i obratno. I moram naglasiti da svi koji se bavimo ovim poslom prvo moramo jako puno raditi na sebi.

 

Činjenice aromaterapije!

 • tretmani ljepote koje radimo na individualnom nivou
 • relaksacija, opuštanje kod spavanja, anksioznih i tjeskobnih stanja
 • izrada individualnih krema za lice i tijelo, maski i peelinga lica i vlasišta, izrada peelinga za tijelo kojima poboljšavamo cirkulaciju
 • izrada krutih ili tekućih šampona
 • izrada kupki za detoksifikaciju, relax
 • pomoć kod infekcija respiratornih organa
 • čišćenje i osvježenje prostora u kojima boravite pomoću difuzera
 • pomoć pri upalnim stanjima kože, dermatitisi, pelenski osip, celulit, pomoć kod poboljšanja zdravlja kože
 • pomoć pri poboljšanju libida
 • pomoć pri ublažavanju bola i upala

 

Autorica: Ivana Jelisavčić
Aromaterapeut

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.