Biti zdrav znači biti sretan

0

Najljepši, meni najpotpuniji odgovor na pitanje „Što tebi znači biti zdrav?“ dobila sam od jednog mladog klijenta koji je nakon kratkog razmišljanja rekao: „Biti zdrav znači biti sretan“. Od tada, kad god razmišljam i koliko god se trudila, u toj izjavi ne mogu pronaći ništa što bi govorilo protiv nje.

 

Većina ljudi na pitanje što im znači zdravlje i biti zdrav prvo odgovori – to je kad me ništa ne boli. Neki kažu da si nikada nisu postavili takvo pitanje. Ipak, nakon nekoliko trenutaka gotovo svi počinju izgovarati prave i puno šire definicije zdravlja. Nađu se tu radost, mir, kreativnost, snaga, opuštenost, obilje, uspjeh, mudrost… – i sve to je odjednom postalo važnije od boli. Postoje osobe koje su hendikepirane, čak i teško bolesne, a da su bez obzira na svoju patnju strpljive, smirene i sretne jer unatoč svemu su odlučile uživati u malim životnim radostima i reći životu DA.

 

Bol

Bol se javlja kao glasnik koji nas upozorava da činimo nešto protiv sebe. Ako ne obraćamo pažnju na bol, odnosno samo ju potiskujemo tabletama za ublažavanje bolova, to može dovesti do ozbiljnih poremećaja u tijelu, a zatim i bolesti.

Svatko od nas može naučiti promatrati promjene u držanju tijela, ponašanju, reakciji mišića i protoku energije jer oni nam pokazuju razinu stresa i što je „iskočilo iz kolosjeka“. Trebamo naučiti opažati što se događa u našem tijelu, osvijestiti osjećaje, misli i tok energije prije nego nam liječnik postavi dijagnozu.

Svi znamo da bolovi bilo koje vrste i te kako utječu na raspoloženje, učinkovitost, kreativnost i životnu radost. Zato kada vas sljedeći put nešto zaboli prvo zahvalite tijelu što vam signalizira da nešto nije u redu i pogledajte što se događa u vama i oko vas. Koje trenutne životne prilike ili neprilike stvaraju ljutnju, bijes, pritisak i strah. Što SADA možete promijeniti da bi vam bilo bolje? Ponekad ne možemo promijeniti ništa osim svojeg stava prema problemu koji nas muči, a već taj odmak će nam otvoriti oči za nove puteve, mogućnosti i rješenja.

Kako se godinama bavim proučavanjem tijela u svim njegovim dimenzijama, svaki dan otkrijem nešto što me podsjeti na njegovu bezgraničnu inteligenciju. Fizičko tijelo, um i osjećaji kao i duh svake osobe toliko su jedinstveni da zaslužuju puno više od obavljanja osnovne higijene (iako u tramvaju i autobusu lako primijetimo da neki i nju zanemaruju). Zato uz održavanje čistoće tijela energetska higijena bi isto trebala postati dio svakodnevnog rituala. To je način da našu unutarnju inteligenciju podsjetimo na zdravlje i mogućnost samoozdravljenja koju svi imamo u sebi.

 

Dodirom do zdravlja

Balansiranjem energije Touch for Health (Dodirom do zdravlja) metodom omogućujemo prirodnim snagama samoozdravljenja doći u harmoniju sa životnom energijom. Otklanjanjem uzroka boli i blokada ponovno možemo postati zdravi, odnosno sretni.

Vedrana Nucak, mag.cin.
vida@vida.com.hr

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.