„Ali“ kao protivnik, „ali“ ali kao saveznik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kad ste zadnji put rekli „ali“ u rečenici, sjećate li se kako je ta rečenica izgledala? Ali je nešto što koristimo svakodnevno u svim mogućim prilikama i iz svih mogućih razloga.

 

Jeste li znali da ali može za nas biti destruktivan, ali jako konstruktivan? Danas ću objasniti kako da pretvorite destruktivan ali u konstruktivan.

 

Destruktivan “ali”

Ovo je ali koji koristimo češće jer nam koristi kako bismo opravdali ono što iz nekog razloga nismo učinili. Mi smo od rođenja uvjetovani nečim što naši autoriteti smatraju potrebnim da učinimo i uglavnom nismo bili u mogućnosti sami donositi odluke. Ako sami ne donosimo odluke, mi tražimo način kako ne bismo učinili ono što ne želimo i ali nam je odličan alat kako bismo kasnije svoje odgađanje ili nemogućnost nečinjenja nečega opravdali svojim autoritetima.

Mama htio sam spremiti krevet, ali morao sam bla bla. Tata htio sam prošetati psa, ali sam zaboravio. Mi smo nastavili taj obrazac i opravdavanje je postao naš način rješavanja stvari. To je ušlo u našu prirodu, a mi smo ostali u nezrelom obrascu. Zrela osoba preuzima odgovornost, to je bitna razlika.
Znam da se trebam zdravije hraniti, ali…
Znam da trebam vježbati, ali…

Svi ovi destruktivni “ali” zapravo pokušavaju opravdati naše nečinjenje i naravno čine nam štetu. Pa kako promijeniti “ali” u nešto konstruktivno?

 

Konstruktivan “ali”

Danas se baš ne osjećam dobro, ali dat ću sve od sebe da imam što uspješniji dan.
Nisam dobro raspoložen, ali znam što mogu učiniti da to popravim.
(Tablete za smirenje nisu rješenje)
Danas mi se baš ne ide na trening, ali znam koji je moj cilj i stoga odlučujem ići.
Ne hranim se baš zdravo, ali sljedeći obrok može biti malo zdraviji.

Jeste li primjetili razliku između jednog i drugog ali? Naravno, razlika je ogromna! Jedan vas energetski spušta, a drugi vas diže. Kojeg ćete odabrati za svog životnog suputnika? Mislim da znam što ste izabrali.

Pa evo vam onda i kratkog naputka kako “ali” pretvoriti u saveznika koji je uvijek pored vas i radi za vas.

Dakle, ovo je vježba za koju vam treba papir i olovka. Radite vježbu dok god pozitivan ali ne postane vaša druga priroda. I molim vas nemojte da čujem od vas „Želim to raditi sviđa mi se koncept i vježba, ali nemam vremena“ ili neki drugi ali koji će vas odmaknuti od onoga što želite.

Prekjučer sam dobio komentar na jedan video na stranici razgovori s Mirom „Da, super to zvuči, ali mi smo svoji najgori neprijatelji“. Ovo je samo još jedan negativni ali koji opravdava nečinjenje u smjeru u kom želimo ići i opravdava uvjerenje koje nam ne služi. Što misliš, hoće li ta osoba imati koristi od mog videa?

Ovu vježbu radite za sebe i za sve oko sebe. Za svog partnera, djecu, prijatelje, posao, hobi… ali najviše za sebe.

 

Vježba kreiranja pozitivnog “ali”

Vježba je vrlo jednostavna, no važno ju je raditi.
Dakle uzmite papir i olovku. Najbolje je pisati jer tako naše misli pretvaramo u realnost. Stavljamo ih u stvarni svijet. Sada napišite 100 pozitivnih ali. Znam da ih možete naći. Za svih 100 će vam možda trebati malo mašte, no isplati se jer mašta će vam pomoći da dođete do novih ideja kako imati još više pozitivnih i željenih stvari u svom životu.

Radite ovu vježbu toliko dugo dok pozitivan ali ne postane vaša druga priroda, a i tada kad god se želite osjećati bolje napravite vježbu pozitivni ali. Uživajte u vježbi, uživajte u rezultatima i bit će mi jako drago ako ih želite podijeliti sa mnom. Sad vas pozdravljam, ali čitamo se već sljedeći tjedan.

Napomena: dobili ste alat, no vaše je da ga upotrijebite. Potrudite se prvi i drugi put. Kasnije će biti lakše jer će vaš um znati da će se osjećati bolje.

Pitanja kao i uvijek na skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.