Ajme, Mr. Darcy

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sjećate se njega? Otmjeni odvjetnik iz Bridget Jones’s Diary…
Onaj kreten što je u prvom dijelu, nakon niza Bridgetinih gafova, izrekao rečenicu koja je sjebala ne jednu, nego barem 2 generacije žena: „Sviđaš mi se baš takva kakva jesi“, „Just the way you are!“
Jebi se Mr. Darcy! – kažem ja.

 

Mnoge su veze nakon toga pukle jer su žene sumanuto krenule u potragu za svojim Mr. Darcyjem. Ali uzalud. Neke ga još uvijek traže, ali neće ga naći. Znate zašto? Zato što se svi mi mijenjamo. Ono što nas privuče jedne drugima često je gluma i s vremenom nestane. Ili skinemo masku. Ili se mi skinemo pa svi steznici, pushupovi, zakašnjele depilacije, celulit ili šatro sixpackovi izađu na vidjelo i razbiju iluziju idealnog. Vidite sliku? Ja ju jasno vidim i umirem od smijeha! Ideali nam nisu svima isti jer su i ukusi različiti, ali čim se malo opustimo, ode sve u tri krasna.

No dobro, možda ne u tri krasna, ali nestane sve ono što je bacalo iskru na početku veze. U onom trenu kad dođete u fazu da se on tušira, a vi obavljate nuždu u istom prostoru ili da Tihomiri/Tugomiri/Zvonci i razni ostali nadimci za prdece griju područje ispod pokrivača, umjesto strasti koja je bila na početku Mr. Darcy faze, onda je to početak kraja. Ili nije. Ne, to je onda početak onoga što vas čeka do kraja života, ako ne poludite i opet krenete u potragu za Mr. Darcyjem.

Osobno mislim da je faza Mr. Darcy nužna u svakoj vezi jer nas tjera da se utegnemo, upristojimo, da pokažemo bolju stranu sebe, ali neminovno je da nakon toga dolazi faza Al Bundy. I to vam je poznato jel’da?

Sjećate se one scene kad Al i Peggy leže u krevetu, ona mu kaže: Volim te Al!
Njegov odgovor, koji neću nikad zaboraviti, je rekao sve: Hvala!

Ta faza najduže traje među parovima koji odluče ostati zajedno. To je samo maleni dio svega što prolazimo u bračnim vezama, ali je nužno baš danas pisati o tome. Zašto?

Pa evo zato što se približava Valentinovo. Praznik koji svake godine mene oraspoloži. Ne zato što dobijem bukete cvijeća, hrpu poruka, poljubaca, poklona i svega što nam Ameri prodaju kao normu ponašanja na taj dan, nego zato što mogu za svojim mužem trčati po kući i vikati: Ajlavju bejbi! A on ko Al Bundy viče: Hvala ti i bježi od mene. No dobro, činimo mi to i ponekad u mom napadu ludila, tj. kad zaboravim popiti terapiju, ali onda je to iz nekih drugih pobuda.

 

Valentinovo je dan kad se slavi ljubav. Glupost! Svaki dan se slavi ljubav ili bi bar to tako trebalo biti. Ljubav nisu pokloni, cvijeće, romantične večere… Ne.

 

Ljubav je kad on ustane prije svih, prošeta pesa, počisti auto, ugrije ga da ti dođeš u toplo, dok se ti istovremeno spremaš za posao, skuhaš kavu, spremiš mu sendvič i doneseš u topli auto.
Ljubav je kad imaš migrenu i nemaš snage otvoriti oči, a on skuha ručak, objesi veš i ne da nikome da te budi.
Ljubav je kad nemate za burek, a on izvadi iz kasice prasice željezo i zbroji svakom da imamo za kavu.
Ljubav je kad ga ne ubiješ na spavanju jer po stoti puta za redom nije ubacio veš u košaru za veš, nego se skinuo kao zmija nasred dnevnog boravka.
Ljubav je kad na tvoj ručak koji ne bi pojeo ni pas s maslom, on kaže „hvala ti što si nam skuhala“, a ti ga ne ubiješ jer osjetiš sarkazam, ali znaš da je u pravu.
Ljubav je kad s nekim možeš samo biti. Kad ti ne smeta njegova blizina, kad ti svojim prisustvom kaže „ne brini stara, tu sam“.
Ljubav je i kad ti kaže: „Kakvo Valentinovo? Pa nama je svaki dan Valentinovo! Pa skupa smo, kaj ne?“

Ovo je moja definicija ljubavi. Vjerujem da vi imate svoju i da vjerujete da je baš vaša definicija istinita, ali sjetite se one moje kolumne „Nismo svi isti“ i bit će vam puno jasnije.

Ja sam od onih koji ne očekuju ništa od drugih ljudi, koja ne volim iznenađenja, koja računa samo na sebe. Je li to dobro ili nije, prosudite sami, ali tako je kako je. Svjesna sam da imam još puno toga naučiti, da nisam upoznala sve emocije, da vjerojatno pogrešno tumačim i „ljubav“, da sam na pola života i da neću umrijeti puno pametnija, ali se veselim svemu što još moram naučiti.

Ako je to da zavolim iznenađenja, neka bude.
Ako je to da počnem vjerovati ljudima, neka bude.
Ako je to da naučim što je ljubav na neki drugi način, neka bude.

U svakom slučaju, da vas ne davim previše sa svojom teorijom, probajte iz nje nešto naučiti, pogledajte ljubav iz nekog drugog kuta. Vjerujem da svaka od nas očekuje neki poklon ili znak pažnje na Valentinovo, i dečki koji čitate, nemojte biti pizde, nego se pokažite. Ali morate znati i jedni i drugi, da se ljubav ne slavi samo 14. 2. Ljubav se živi svaki dan. U dobru i u zlu.

Voli vas vaša Nevena.

 

Share.

About Author

Nevena Skočić

Žena, majka, prijateljica i supruga – to su uloge koje najčešće i najradije igra. Svojom empatijom prema ljudima i životinjama nerijetko sudjeluje u volonterskim akcijama za pomoć. Majka je četrnaestogodišnjaka, koji kao ni ona nije ljubitelj riječi „morati“ ili „trebalo bi“, pa zajedno nerijetko provode vrijeme u raspravama o životnim temama koje i odrasli zaobilaze. Društvena, nasmijana i do bola sarkastična, ljubiteljica je dvosmislenih rečenica i općenito takvog načina komunikacije. Smatra da tako drži svoj um svježim pa se često tako i obraća. Nedavno je objavila svoj prvijenac, roman „Što ne znaš, ne boli“ koji se bavi velikim temama u životu žena 21. stoljeća. Nevena piše nastavak romana.

2 komentara