5 dragocjenih savjeta profesionalne vizažistice koji će vam olakšati šminjanje

Pinterest LinkedIn Tumblr +
5 savjeta profesionalne vizazistice, nasminkana lijepa djevojka s ruzama uz lice

Foto: Ingram Image

Šminkanje može biti stresna i zbunjujuća obaveza s obzirom na količinu informacija na društvenim mrežama.

Prosječnoj osobi se može pokazati pravi izazov pronaći temeljne informacije na koje se može nadograditi, stoga vam donosim nekoliko savjeta profesionalca kako biste lakše savladali osnove i šminkanje počeli doživljavati više kao ugodu, a manje kao zadatak.

 

1. Izvor svjetlosti je jako bitan

Pokušajte prilagoditi vrstu svjetlosti pri šminkanju onoj koja vas očekuje na prigodi za koju se spremate. Make-up ima tendenciju izgledati izrazito drugačije na različitim vrstama svjetlosti. Ako idete na kavu s poslovnim partnerom na toplo proljetno jutro, pokušajte se našminkati ispred prozora ili nekog drugog izvora prirodne sunčeve svjetlosti. Prirodna svjetlost naglašava greške u nijansama boja i teksturama, dakle za dnevne i vanjske aktivnosti – manje je više!

U drugu ruku, ako se sređujete za noćni izlazak u bar, možete očekivati tamnu atmosferu. Takva osvjetljenja traže jaču ruku pri sjenama i konturama te izražajnije boje. Stoga bih preporučila nakon završetka šminkanja ispred jakih LED žarulja otići s ogledalom u slabije osvijetljenu prostoriju i vidjeti ima li mjesta za poboljšanje.

 

2. Jedna podloga, tri looka

Vaš novčanik će biti veći obožavatelj ovog savjeta od vas. Znam da je pritisak reklama i slatkih riječi influencera jak, no usprkos tome ne trebate različite tekuće pudere sa slabom, srednjom i jakom pokrivnom moći. Ovo je jedan od najvažnijih i najboljih savjeta što mentori redovito daju svojim mladim kolegama kad grade i slažu svoj prvi kit.

Pronađite podlogu sa srednje-jakom pokrivnom moći i koristite je za svaki „full glam“ look. Pomiješajte malo svoje hidratantne kreme ili beauty ulja za lakši i prirodniji svakodnevni izgled. Igrajte se s omjerima, povećajte količinu kreme, seruma ili ulja, a smanjite količinu tekućeg pudera za još lakši osjećaj i poznati „barely there effortless model“ look.

 

3. Prsti su ponekad najbolji alat

Znam da je teško odoljeti svim lijepim i mekanim kistovima što vas milo gledaju, ali ponekad ćete najbolje rezultate dobiti koristeći prste.

Neki kremasti proizvodi najbolje će se ponašati naneseni i izblendani prstima. Toplina vašeg tijela prilagodi proizvod i omekša njegovu teksturu olakšavajući vam posao. Sljedeći put kad uhvatite svoj kremasti bronzer, tekući highlighter ili ruž koji nanosite kao rumenilo tog dana, probajte odložiti kist dolje i dopustite prstima da pokažu što znaju.

 

4. Teorija boja

U vizualnim umjetnostima teorija boja predstavlja glavno vodstvo pri izvođenju svakog koncepta. Colour wheel će biti vaš najbolji prijatelj ako želite istaknuti svoju boju očiju. Obraćat ćete pozornost na boje koje su suprotno od boje vaših očiju na kotaču.

paleta bojaTamno plavim očima najbolje će odgovarati smeđi tonovi u kojima prevladava žuta. Svijetloplave najlakše će istaknuti tople nijanse smeđe i breskvaste. Zelene oči obožavat će boje s crvenom bazom kao što su bakrena, ciglasta i varijacije ružičaste. Smeđe oči mogu biti tople i hladne. Ako imate tople, najbolje ćete se slagati s hladnim nijansama poput tamnozelene ili srebrne. Hladne smeđe oči u teoriji lijepo naglašava bilo koja topla boja.

 

5. Neutraliziranje korektorima u boji nije uvijek najbolja ideja

Neutraliziranje korektorima u boji (colour correction) izrazito je velik trend u medijima i na društvenim mrežama u zadnje vrijeme. Uz to što osobno mislim da u više od 90 posto slučajeva nije potrebno, takve korekcije su komplicirane i nepraktične za uspješno napraviti.

Mnogi koriste poznavanje colour wheela iz prošlog savjeta te nanose korektore zelene boje kako bi ublažili crvenilo svojih akni ispod tekuće podloge. U velikoj većini slučajeva crvenilo se nije sakrilo i zelenilo korektora se pomiješalo s bojom pudera stvarajući sivilo na nepotrebnim mjestima. Od pokušaja popravka jednog problema nastala su dva. Kapljica ili dvije kapi protiv crvenila očiju na aknu nakon njege i pripreme lica i par minuta prije nanošenja tekuće baze bit će dovoljne.

Zadnji savjet koji vam mogu dati je držite otvoren um. Eksperimentirajte s bojama, oblicima, teksturama jer se vježbanjem najbolje uči. Sretno!

 

Share.

About Author

Dora Marošević, vizažistica

Profesionalna vizažistica s diplomom učilišta Profokus. Mlada, ali iskusna djevojka s mnogo velikih evenata pod kistom. U prakticiranju svog zanata pronalazi potpuni mentalni mir i kreativnu ispunjenost. Snažno vjeruje u nesebično prenošenje znanja jer u umjetnosti nema konkurencije. Nestrpljiva razvijati svoju karijeru u budućnosti. www.instagram.com/doramarosevic; dora.marosevic11@gmail.com; +385 99 4453 947

Comments are closed.