ŽIVOTNO PUTOVANJE – HIMALAYA – vrhovi svijeta koji ostavljaju bez daha i NEPAL – tajanstvena zemlja osmijeha i čarobnih boja

0

Postoji predaja koja kaže da kada jednom upoznate NEPAL I HIMALAYU – ništa u vašem životu više nije isto…

 

O tome svjedoče i svi naši suputnici koji su krenuli na ovo putovanje očekujući upoznati jednu daleku zemlju, njezine običaje i prirodne ljepote, a došavši u Nepal, promijenili su sebe i svoj pogled na svijet i život…

himalaya1 

Nepal je zemlja koja ima najveći broj vrhova svijeta ( 9 od 14 , visine iznad 8000 metara), u Nepalu se nalazi Mt. Everest, najviši vrh svijeta visine 8848 m, u Nepalu je rođen Buda, Nepal nikada u povijesti nije bio ničija kolonija… Nepal je čudo, samo po sebi.

 

Zemlja koja na svojim leđima drži Vrhove svijeta, po svemu je neobična i ni sa čime je ne možemo uspoređivati. Kako je odlično primjetio jedan naš suputnik, inače direktor jedne velike korporacije koji je proputovao zaista cijeli svijet, Nepal je po svemu poseban. Predivne šarene boje oslikavaju njegovu dušu koja je razigrana. Na svakom koraku duboko poštovanje, osmjeh, NAMASTE – riječ koja otvara sva vrata. Skromni, ponosni, pošteni, duhovni… to su ljudi Nepala.

 

Kathmandu je pretrpani grad i više liči na košnicu gdje se putnici namjernici zadržavaju dan-dva i odlaze dalje, prema gore. Treba ga doživjeti, jer nema nigdje ništa slično. Od juga prema sjeveru, kao odozdo prema gore. Što više, to dublje, barem u vlastitu dušu. Po obroncima planina razbacani su budistički samostani i hramovi, i što je hram viši to je „ energija jača“.

 

Dovoljno je posjetiti planinska sela gdje se na pojavu svakog putnika ili planinara okupe sva djeca i pjesmom zažele dobrodošlicu. Ni zbog čega. Takvi su. Sklopljene ruke, osmjeh – pomalo sramežljiv i NAMASTE. I ako želite – zagrljaj koji pamtite cijeli život, kao i pogled. U Nepalu svi pronađu ono što traže, netko avanturu, netko predivnu prirodu i pogled na vrhove svijeta i planine, netko pronađe sebe. Odgovore na mnoga životna pitanja koja nosimo u sebi. Ja Nepal zovem zemljom  AHA EFEKTA – zemljom  koja mijenja naše vlastite paradigme i nakon čega zaista nikada više nismo isti.

 

Sve što se dešava, dešava se s razlogom. Život prihvaćaju prema svojoj religiji kao rijeku koja teče i koja se mijenja i ponovno obnavlja. Hinduisti, budisti i lamaisti… te svi ostali. Od svih bogova što štuju, pronaći ćete jednoga i za sebe, i kako kaže jedan mudri LAMA kojega sam sreo lutajući po planinama Himalaya, „ svi Vi što nešto tražite, to nikada ne nalazite. Ono što tražite, nalazi se u Vama samima – u vašem srcu. Ne gledajte svijet oko sebe i ljude oko vas, nego gledajte samo sebe i svoje srce… tamo se nalaze sve tajne svijeta i Bog od kojega ste se toliko udaljili…“. Da, dovoljno je samo zatvoriti oči i otvoriti svoje srce.

Slika vrijedi više od tisući riječi, stoga već sam pogled na fotografije izaziva emocije.

Savjet – barem jednom u životu morate vidjeti Nepal i Himalayu… Nakon toga biti će još bogatiji, u svakom pogledu…

 

Autor: Vlatko Kalapoš

Fotografije: Vlatko Kalapoš, osobna arhiva

Share.

Comments are closed.