Živite život iznad oblaka

0

Prvo što shvatimo nekad u životu je da postoje stvari koje nam se ne sviđaju. Da postoje stvari koje hoćemo da su drugačije… ili bar želimo da su drugačije.

 

Nakon toga dolazi faza promišljanja. Što bih mogao učiniti da dođem do ovoga? Što bih mogao učiniti da se ovoga riješim? I iako ovo ima smisla i logike, tu činimo najveću grešku.

 

Djelovanje iz pozicije nezadovoljstva

Točno tako. Rezultat kada djelujemo iz pozicije u kojoj nismo zadovoljni je pogodit ćete, nezadovoljstvo. Ovo nije odmah uočljivo. Zato ovo previđamo, a i naš mentalitet potrebe za činjenjem ne pomaže u razumijevanju ovoga. No, promotrite sve što ste radili iz pozicije nezadovoljstva i rezultate time. Ako stvarno pogledate, shvatit ćete kako je rezultat nezadovoljstvo na onaj ili ovaj način. Negdje u sebi osjetite da to nije to, negdje u vama se nešto buni. Oni koji su duboko u ovom programu, zatomit će taj osjećaj. Što mislite kako mogu raditi ono što rade oni koji za život zarađuju kriminalom, zločinima, oni koji zlostavljaju…? Oni moraju odstraniti taj dio sebe. Time naravno propuštaju priliku da to promijene jednom kada osvijeste.

No ovaj tekst nije za njih. Nije mu namjera da mijenja ničije mišljenje i stav, nego da onima koji su na putu svjesnosti, pomogne bez obzira na kojem su dijelu tog puta.

Zato što god radite iz pozicije nezadovoljstva, bilo da idete prema nečemu jer ste sada nezadovoljni time što to nemate ili da se želite riješiti nečega jer ste sada nezadovoljni time što toga imate previše, promašujete.

Ovo se odnosi na sve vrste ciljeva. Poslovne, osobne, obiteljske, financijske…. Ne možete skinuti kilograme dok god ste nezadovoljni svojim sadašnjim izgledom. Ne možete zaraditi (imati) puno novaca dok god ste u sebi nezadovoljni financijskom situacijom. Jer osoba koja je nezadovoljna financijskom situacijom i osoba koja ima puno novaca su dvije različite osobe. Osim ako niste djelovali iz pozicije nezadovoljstva i nekim čudom, uz puno truda, odricanja i vjerojatno štete učinjene nečemu ili nekome, bilo da ste svoj cilj imanja puno novaca postigli tako da ste nekoga oštetili, prevarili, uništili ili ste to učinili prirodi ili bilo čemu drugom, tada i ako imate tih puno novaca nećete biti sretni i zadovoljni. Pogledajte oko sebe. Pronaći ćete bezbroj primjera za to.

 

Što onda mogu učiniti da to promijenim?

Jedini korak koji trebate poduzeti je početi se osjećati dobro. Jer svi naši ciljevi imaju u sebi namjeru da se osjećamo dobro. Izbacimo posrednike i načine na koje to pokušavamo postići i samo se osjećajmo dobro. Mislite da je to teško? Ni slučajno! Promijeniti svoju emociju možete u nekoliko sekundi. Ništa nije brže od toga. Kada promijenite emociju, vi ste promijenili realnost. Zamislite da ste u avionu. Na tlu je magla. Ne vidite ništa, sumorno je, ne osjećate se sigurno, nemate pojma kako će se pilot sigurno vinuti zrakoplovom u nebo, hoće li se zabiti u nešto ispred što niti ne vidi… I onda se odjednom nađete iznad oblaka. Sunce zasja, sve vidite savršeno pregledno i jasno, sad vam je potpuno realno da pilot može sigurno upravljati zrakoplovom. I pitate se kako sam uopće mogao biti u strahu kad je sve u redu. Ajde sada samo za trenutak vratite se zatvorenih očiju u sjećanje o onome od maloprije. Magla, pista, rulanje aviona i strah, nesigurnost… istog trenutka ćete osjetiti te emocije. Što dublje osjetite taj trenutak, to će stvarnije emocije biti. I sad onaj vi koji je u ovoj poziciji straha i nesigurnosti i onaj vi koji se vinuo u nebo i uživa u suncu i pogledu su dvije različite osobe, oni žive različite realnosti. A vidite kako je za to malo bilo potrebno.

I možda trenutno ne možete vidjeti niti sunce niti se veseliti bilo čemu, mislite samo da će vam puno novaca ili da se riješite partnera koji vas zlostavlja pomoći da se osjećate bolje, to je samo zato što ste na vibraciji magle i straha. Vinite se već sada prema pozitivnim emocijama i promijenite svoju realnost. Koliko će trebati do potpune promjene ovisi o vašoj sposobnosti otpuštanja starog i prihvaćanja novog. Vjerujte, negdje u avionu visoko iznad oblaka je netko tko ima povez na očima i čepove u ušima i još je uvijek u strahu jer ne shvaća da se sve oko njega promijenilo. Vi učinite suprotno. Prvo povjerujte, prvo osjetite da se realnost promijenila, prvo počnite uživati u njoj, a onda gledajte kako vam se to događa u „stvarnosti“.

Niste sigurni da sami možete vidjeti iznad oblaka? Javite se na skender.miro@gmail.com
Saznajte više o meni i onome što radim na Razgovori s Mirom
Ili na fejs stranici Razgovori s Mirom
Poslušajte ili skinite podcaste kroz koje obrađujem zanimljive teme na PODCASTS

Foto: Jeremy Perkins, Unsplash

Autor: Miroslav Skender
Trener osobnog razvoja

 

Share.

Comments are closed.