Žene mazohisti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poznajete li takvu ili ste možda baš Vi ona, možda shvatite nakon što pročitate moj kut gledanja. Wikipedija kaže da je Mazohizam – psihička poremećenost koja rezultira sklonosti osjećanja zadovoljstva prilikom izloženosti fizičkoj boli ili poniženju.

 

Ok, nije baš lijepo opisano, a bome ni taktično, ali kužimo što je to. Dakle, to su osobe koje vole kad ih boli. Fizički ili emotivno.

Još se niste prepoznale? Aj dobro… nisam ni ja.
Uglavnom, priča koju slušam već 5 godina i više ne reagiram na nju. Ne nisam, bezosjećajna, nego nemam više što reći. Možda ćete imati vi.

 

Bračni par srednjih godina

On radi u nekakvoj državnoj firmi u kancelariji sa žoharima, starim kompjuterima i arhivom, a ona je uspješna poslovna žena, vlasnica obrta koji je sama otvorila i ima 10 zaposlenika. Ona vodi računa o poslu, prati natječaje EU, brine o 3 djece, njegovoj mami i njemu, jer pobogu – ona to može. Na jednom sajmu prije 5 godina ona upozna nekog lika koji ju podsjeti koliko je uspješna, lijepa i poželjna. Ona ga registrira, pohvali se svojim prijateljica sam tim događajem, ali drži lika na ledu. Lik se potrudi svim snagama da dobije njezinu pažnju, kako kroz posao, tako i kroz sitne Don Juan spike s kojima je očito rođen. I, ona se slomi. Pod tim mislim da popusti i odluči prihvatiti njegov poziv na večeru, nakon što je odhendlala sve obaveze koje je imala kod kuće taj dan.

Za opis večere nemam dovoljno riječi jer i ona danas kad o tome priča drži dignutu ručnu kočnicu kako ne bi otkrila baš svaki detalj. Ali koliko sam pohvatala, od igre zavođenja pogledima, hranom, plesom do ljuljana na nekoj ljuljački u njegovom stanu…bilo je tu svega. I njoj se tada to svidjelo, ALI, pa ne može ona to. Ona je udata žena s obavezama i potpisala je vjernost svom mužu.

Jesi milo, potpisala si vjernost, ali je i on potpisao da će biti uz tebe u dobru i zlu, da će te podržavati u tvojim djelima, da će ti pomagati i da ćete odgajati djecu zajedno. Da ćeš se uz njega uvijek osjećati voljenom i sigurnom… a osjećaš li se? Pitala sam ju ja tada prije 5 godina. I rekla je da ne. ALI, našla je tisuću razloga zašto je baš ona kriva zato što je njezin suprug ljenčina, depresivac, mamin sin, misli samo na svoje dupe, ne govori joj kamo i s kime ide te kad će se vratiti, traži nju novac za izlazak jer on ne zna gdje je potrošio svoju plaću…itd, itd…

Ovaj Don Juan je u međuvremenu shvatio kakvog muža ima naša mazohistica i odlučio joj je pomoći da još više napreduje u poslu. I uspjelo mu je. Njezin obrt je u jednom trenu zapošljavao 20 ljudi i sve je funkcioniralo ko po špagi jer je imala podršku sa strane.

 

Nedjeljna jutarnja kava

Nedjeljna jutarnja kava, ona i ja na terasi njezine kuće.
Ja: I, to je to jel’da? Sve štima?
Ona: Paaa, ne znam Nena. Čini mi se da ovo nije u redu. Znaš, on (njezin muž) je u depri od mog uspjeha i nije u redu da ja kao žena budem uspješnija od njega…
Ja: Pa nek se pokrene i prestigne te. Nek pomakne dupe i bude ponosan da ima ovakvu ženu kao ti! Jebote, pa ja bi te ženila takvu!
Ona: Ah, lako je tebi pričati. Tvoj muž tebi plješće na svaku i jak je i bori se. Pun je ideja. Sigurna sam da će kad-tad te njegove ideje upaliti i da ćete biti puni love.
Ja: Istina, ali ne pričamo o meni nego o tebi.
Ona: Ma ne. Ovaj (Don Huan) je greška. Nisam to smjela napraviti. Cijeli svijet mi se sada raspada zbog toga. Da si vidjela samo kako me muž jučer tužno pogledao kad sam rekla da su sve plaće isplaćene, svi računi plaćeni i da prvi put nećemo ići na more plaćajući ga na rate, a on nije taj koji nam je to osigurao, nego ja. Srce mu je puklo.
Ja: Idem doma. Boli me glava.

Okrenula sam se bez dodatnih objašnjavanja, izašla iz kuće i izbjegavala ju što sam više mogla jer nisam htjela da iz mojih usta čuje što mislim o njoj u tom trenutku. Bilo bi pre okrutno, jer ja ponekad nemam mjeru u izričaju.

Ali, budući da je ona ostala u tom braku i da je to njezin odabir, ja ga poštujem. S druge strane, budući da me i danas gnjavi s problemima koje ima s mužem, zamolit ću vas da mi napišete što bi joj vi rekle, jer ja se spremam na kavu s njom ovih dana i nemam više živaca ni takta, a o mašni i celofanu da ne pričam. Mislim da sam došla do zadnje faze u tom prijateljstvu jer me previše guši činjenica da ona ne vidi ili ne želi vidjeti pokraj zdravih očiju.

 

Tko je mazohist, ona ili ja?

Eto, puno vas čita ova moja piskaranja, pa me baš zanima mislite li da je ona mazohist ili sam možda to ja samom činjenicom da ju odavno već nisam ispljuskala kritikama.

Ili mi ispričajte svoje viđenje žene mazohista koje vi poznajte, jer znam da ih ima i previše oko nas. Ne znam samo jesu li toga svjesne.

Voli Vas Vaša N.

 

Share.

About Author

Nevena Skočić

Žena, majka, prijateljica i supruga – to su uloge koje najčešće i najradije igra. Svojom empatijom prema ljudima i životinjama nerijetko sudjeluje u volonterskim akcijama za pomoć. Majka je četrnaestogodišnjaka, koji kao ni ona nije ljubitelj riječi „morati“ ili „trebalo bi“, pa zajedno nerijetko provode vrijeme u raspravama o životnim temama koje i odrasli zaobilaze. Društvena, nasmijana i do bola sarkastična, ljubiteljica je dvosmislenih rečenica i općenito takvog načina komunikacije. Smatra da tako drži svoj um svježim pa se često tako i obraća. Nedavno je objavila svoj prvijenac, roman „Što ne znaš, ne boli“ koji se bavi velikim temama u životu žena 21. stoljeća. Nevena piše nastavak romana.

Comments are closed.