Vrijeme je novac? Ili je još i važnije od novca?

0
vrijeme je novac

Foto: Taryn Elliott, Pexels

Poznata je izreka vrijeme je novac.
No ja bih dodala da je vrijeme puno puno bitnije od novca.

Zašto?

Novac uvijek možemo ponovo zaraditi, vrijeme nikad ne možemo vratiti.

Budući da se bavim i savjetovanjem i edukacijom malih poduzetnika, često mi oni govore kako nešto sami rade (posebno u početku sve sami rade) da uštede – jer im je tako jeftinije.

No, je li to baš najmudriji pristup?

Prvu stvar koju sam napravila nakon prekida lockdowna kao i većina žena – otišla sam frizeru.
Jesam li mogla sama se ofarbati – jesam. Je l’ me mogla frendica ošišati koja se time inače ne bavi, ali zna – je. Jesam li mogla u nekom drugom salonu jeftinije proći – jesam.
Ali odabrala sam ponovo svoju frizerku i platila punu cijenu.

Zahvalna da mogu dio novca proslijediti dalje od kojeg će moja frizerka isplatiti sebi i svojim djelatnicama plaću, kupiti djeci i psima hranu, platiti režije, živjeti.

Otišla sam ja na još puno mjesta otkako su mjere popustile, a najradije kako ja kažem podupirem male ugostitelje – čitaj kave, ručkove, uživancija spajanja posla i užitka.

Vezano na vrijeme ili novac i da je vrijeme uvijek vredniji resurs od novca ja uvijek radije „Kupujem vrijeme.” Umjesto da mi je fokus na štednji novca – fokus mi je na kreiranju/oslobađanju vremena za sebe i ono što volim, u čemu sam najbolja i što me puni energijom.

Jednom sam čula na jednom predavanju – ako zarađujemo 100 kn na sat, platimo sve što košta 30 kn na sat, više se isplati.

Moj je stav da se nekad isplati platiti i tih istih 100 kn ma i više, ako smo time kupili vrijeme za nešto ili nekog kojeg volimo.

U svakom slučaju. Novac je energija koja treba teći. Nema smisla grčevito ga držati, čuvati. Jer novac je energija i mora teći. Važan je mentalni sklop dok trošimo novac. Iz straha ili zahvalnosti i radosti na pruženim uslugama i proizvodima koji nam rješavaju problem i dodaju vrijednost u životu.

Sigurnost je ionako u nama, u našim znanjima i talentima, ne u količini novca na računu. I u odnosima koje imamo i koje gradimo. Prijatelji i naša znanja naše su najveće bogatstvo. Ionako smo i došli na ovaj svijet i otići ćemo s njega goli i bosi.

U međuvremenu nam je sve dano na korištenje. Sa zahvalnošću to primimo i sa zahvalnošću trošimo, dajmo dalje da teče.

Novac je poput zraka, uvijek ga imamo dovoljno baš koliko i kad nam treba. A vrijeme nam curi, svakim otkucajem imamo ga sve manje.

Zato sugeriram radije kupujte uvijek (kvalitetno) vrijeme. Vi radite samo ono što volite i u čemu ste najbolji, a sve ostalo idealno outsourcajte ili delegirajte.

Nema tih para koje to mogu platiti.

Kristina

www.kristinaercegovic.com

Share.

About Author

Kristina Ercegović

Kristina Ercegović, EMBA, serijska poduzetica i spisateljica, organizatorica Business Cafea i urednica portala Žene i novac.

Comments are closed.