Vrijednost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Današnji brzi tempo donosi metež na svim ili većini područja života, pa tako i na dobro planiranje naših zadataka unutar vremena od 24 sata, 30 dana, 1 godine. Uz dobar raspored i kvalitetno raspoređeno vrijeme uspjet ćete obaviti više obaveza, nego što ste si zadali, a uz to se i više odmarati. Zvuči primamljivo, zar ne?

 

Da, zvuči primamljivo ako je vaša vrijednost novac koji možete zaraditi ako imate više vremena.

Da, zvuči također primamljivo ako je vaša vrijednost imati vremena za fizičko vježbanje u što ulaze yoga, razni sportovi ili biciklizam u slobodno vrijeme.

Da, zvuči primamljivo ako je vaša vrijednost da možete upravljati svojim aktivnostima ili samim sobom bez da vas mogu omesti vanjski inputi.

Da, zvuči primamljivo ako je vaša vrijednost dnevni odmor uz knjigu ili dobar film.

Da, zvuči primamljivo ako je vaša vrijednost dnevno ili tjedno druženje s prijateljima ili poznanicima.

 

Korak dalje

Kad odaberete svoju vrijednost vi možete krenuti u kreiranje nekog plana koji će ići u smjeru vaše vrijednosti. Stoga brojni načini organizacije vremena nisu primjenjivi na sve, upravo zbog vlastitog pogleda na vrijednost vremena koju svatko od nas ima i gaji u sebi.

Ovo je najbitniji prvi korak i savjetujem da dok god niste njega iznjedrili na površinu, nemojte kretati ni u kakvu organizaciju ili stvaranje strukture organizacije vremena.

Još jedan glavni pojam koji moram istaknuti i može biti naš krivi drive je program ili uvjerenja koje imamo negdje duboko u podsvijesti. On će se neminovno pojaviti i trebamo biti spremni na to, stoga postaviti još dodatnih par pitanja ZAŠTO i ŠTO ĆE MI TO DONIJETI, nije na odmet kako bi bili u potpunosti sigurni u vrijednost koja će nas voditi.

 

Raspored

Sljedeći korak je raspored obaveza. Ako vam to ne uspije, nemojte biti ljuti na sebe i nipošto odustati generalizirajući da ste neorganizirana osoba. Uvijek imajte na umu da je bolje imati velike planove i malo ih ostvariti, nego ne imati nikakve planove i ništa ne ostvariti. Nemajte negativan stav prema svojim mogućnostima jer tako sugerirate mozgu odnos prema organizaciji. Radije krenite u avanturu sa stavom da hoćete i možete organizirati. Ne zaboravite se nagraditi za sve što uspijete u nekom vama važnom obliku. Uz veći cilj koji se zove uspješna organizacija vremena koja vas prati kroz godinu i mjesece izradite detaljne dnevne rasporede. Oni će vam pomoći da u danu obavite sve obaveze koje ste si zacrtali. Važno je u dnevni raspored uvrstiti osim zadataka, odmor, druženje, čitanje, gledanje filmova…

 

Nepredviđene situacije

Kradljivce vremena koji lutaju uokolo i čekaju pravi trenutak da se prikopčaju i zagospodare, lakše ćete kontrolirati zbog ionako nepostojećeg vremenskog prostora. Izrada dnevnog rasporeda i pridržavanje rasporeda pomoći će vam da dan iskoristite maksimalno konstruktivno.

Nepredviđene aktivnosti koje će se od vas tražiti, a ne smijemo o njima ne pričati, lakše ćemo koordinirati i izbjeći stres iznenađenja i panike.

Ovo možemo usporediti i u financijskom svijetu. Kada vam se dogodi da se neplanirano pokvarila perilica rublja, a već unaprijed imate raspored troškova tijekom mjeseca, znat ćete odrediti bez čega ovaj mjesec možete izbacujući ga i otvarajući prostor za neplanirani trošak. Dobar raspored ili plan može nas spasiti i održati mentalno zdravim osobama. Paničarenje i loši osjećaji nikome ne koriste, a ponajviše vama radi vlastite stabilnosti u određivanju plana B.

 

Motiviranost

Sve navedeno može vas motivirati da vjerujete da nekom novom strategijom možete doći do željene organizacije vašeg dnevnog rasporeda s obzirom na vaše vrijednosti, odnosno ishoda pitajući ŠTO JA TIME DOBIVAM? DOBIVAM LI ONO ŠTO TREBAM? ŠTO JE TO ŠTO TREBAM?

Zamislimo da ste sada u takvoj organizaciji kojom ne postižete željene ciljeve, a ako ne znamo dokučiti cilj koji želimo ionako ćemo se kretati svukuda, nekuda, a ne prema nečemu. Da bi osigurali točan pravac kojim ćete doći do željenih ishoda, trebamo zajedničkim snagama doći do točne definicije cilja kojeg želite vidjeti. Stoga krenimo!

 

Pronađi svoje rješenje

U tome će vam može pomoći jedna mala vježbica Silva metode:

  1.  Sjednite, zatvorite oči, opustite se udahom i izdahom do par puta i odbrojavajte lagano od 1 do 5
  2.  Zamislite da ste u svom omiljenom kinu i da vidite veliki bijeli ekran
  3.  Pogledajte film u kojem vidite sebe u sadašnjoj organizaciji vremena
  4.  Kad završite, zamrznite sliku tako da stisnete still na zamišljenom daljinskom upravljaču
  5.  Bacite sliku na vašu desnu stranu pored vas
  6.  Ponovno vidite prazan ekran na kojem sada pogledajte film u kojem želite vidjeti sebe u novoj organizaciji vremena
  7.  Kad završite, zamrznite sliku i ponovno stisnite still na zamišljenom daljinskom upravljaču
  8.  Bacite sliku na vašu desnu stranu pored vas
  9.  Odbrojavajte lagano od 5 do 1 i lagano otvorite oči

Nakon ove vježbice dobili ste svoja rješenja. Odgovorite na prethodna pitanja i krenite u stvaranje rasporeda ili jednostavno dođite na moje radionice i cijeli postupak napravimo zajedno.

 

Share.

About Author

Aleksandra Ivanac

Stručnjakinja u komunikacijskim edukacijama Life coach/NLP master practitioner/educator/mag prim educa/Theta healing & Peat practitioner. Svrha, misija ili jednostavnije životni zadatak mi je educiranje i prenošenje znanja onima koji su zastali i razmišljaju kuda i kako dalje. Osjećam se izuzetno korisno kada mogu podijeliti svoje znanje i pomoći osobama na putu samorazvoja i uspjeha. Svoje slobodno vrijeme ne oplemenjujem samo edukacijama već hobijima u kojima uživam, a to su sviranje afričkih bubnjeva djembe i aktivno treniranje badmintona. “Prava sloboda počinje onda kada shvatimo koliko smo moćni, sve do tada samo je strah i sumnja u sebe.”

Comments are closed.