Villa K – Život u planinskom okolišu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vjerujemo da će se pogled na ovu vili okruženu brdima i šumom svidjeti mnogima od vas. Sigurno je bilo trenutaka kada ste poželjeli živjeti na ovakvom mjestu i odmaknuti se od ubrzanog tempa modernog života.

 

Villa K, stambene površine od 248 m2, nalazi se u Thüringenu u Njemačkoj i prvi je njemački projekt tima arhitekata Paula de Ruitera. Prema želji klijenta, vila je energetski neutralna i nenametljivo integrirana u prirodni okoliš. Poštivani su minimalistički principi. Rezultat je jednostavna, inovativna rezidencija izgrađena od stakla, čelika i betona.

Villa K

 

Sobe s pogledom

Ova održiva vila je orijentirana prema jugu čime je osiguran ne samo zadivljujući pogled, nego je i povećana učinkovitost sunčeve svjetlosti. Staklena fasada se proteže od krova do poda i bez ikakvih smetnji pruža zadivljujući pogled na dolinu. Oko stambenog dijela je izgrađena terasa u obliku slova U. Bazen presijeca unutrašnjost kuće i proteže se prema južnom rubu, lebdi iznad brda. Oko terase je uređen vrt s povrćem i voćkama.

Villa K

Villa K

Promatrana iz višeg područja, zahvaljujući zelenom krovu, vila je stopljena sa zelenilom okoliša.

Villa K

 

Jedinstvo s planinskim krajolikom

Na sjevernoj strani, u nagibu brda, nalazi se ulaz, tehnička soba, spremište, lovačka prostorija i garaža s prostorom za šest automobila. Cjelokupna krovna konstrukcija vile naizmjenično je prekrivena mahovinom i sedumom te solarnim ćelijama čime se postiže smanjenje opterećenja hlađenja.

Villa K

 

Energetski neutralna zahvaljujući položaju

Zahvaljujući orijentaciji prema jugu i pozicioniranju velikog dijela vile u planinsku padinu, stvorena je klimatološki zanimljiva i održiva situacija. Južna strana prima velike količine sunčeve svjetlosti i topline, dok podzemni dio kuće sadrži hladan zrak. Ugrađeni izmjenjivač topline prikuplja topli i hladni zrak i transportira ga do toplinske pumpe. Toplinska pumpa skladišti hladan zrak za hlađenje ljeti i čuva topli zrak koji grije vilu tijekom zime. Ovaj sustav je spojen na strop za hlađenje i podno grijanje. Ovim sustavima grijanja i hlađenja upravlja potpuno kompjuteriziran računalni sustav.

Villa K

Fotografije: Pieters Kers & Patrick Voigt
www. paulderuiter.nl

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.