Velike promjene u životu

0

Svaka velika promjena u životu započinje iznutra. Svaka transformacija počinje unutarnjom promjenom, pomakom ili namjerom prije nego što se manifestira u vanjskoj stvarnosti – poput započinjanje veze, ulaska u brak, roditeljstva, posvećenosti razvoju karijere.

Neke promjene i transformacije koje želimo, ne dogode se lako. Poput dijete koju bismo započeli ( i pridržavali se) kako bismo poboljšali zdravlje, ili ovisnosti za koju znamo da je moramo izliječiti, ili promjene u karijeri kako bismo mogli provoditi vrijeme s onima koje volimo.

Za te transformacije, često trebamo vanjski okidač. Nešto što će nas izbaciti iz zatvorenog kruga našeg života, kojem smo dopustili da postane siguran, poznat, zatvoreni krug koji nas drži na mjestu.

Često čujemo priče o takvim promjenama koje su potaknute nekim traumatskim događajem: prelazak na zdravu prehranu nakon bolesti, početak oporavka nakon dospijeća na dno ili pridavanje pozornosti  kako trošimo svoje vrijeme nakon gubitka voljene osobe.

 

Ali zašto čekati takve bolne okidače?

Zašto ne koristiti one nježne koji su nam dostupni cijelo vrijeme?

Na primjer, Dan zahvalnosti je sjajna prilika za vanjsko vrednovanje gdje smo, gdje želimo biti, koliko smo narasli, što još držimo u sebi, a  trebali bismo pustiti. Povećana prisutnost zahvalnosti u zraku može biti odlično „polje snage“ koje možemo koristiti kada se suočavamo sa samim sobom i našim ciljevima. Jer umjesto razočaranja za neuspjehe, imamo priliku napraviti pomak u ispitivanju naših života iz perspektive zahvalnosti.

Zatim, tu je ulazak u novu godinu. Bacanje starog kalendara i zamjena novim, može biti odličan vanjski okidač. Najbolji dio „počinjanja iznova“ je da ne trebamo čekati 1. siječanj kako bismo koristili ovaj vanjski okidač – možemo početi odmah.

Priče o onima koji su napravili značajne pomake u svom životu mogu nam pomoći u tom procesu.

Tijekom prošle godine sam intervjuirala  32 gosta u svom showu  Waking Up in America, razgovarali smo o prekretnicama u raznim aspektima njihova života.

Mnogi od njih su imali jasan događaj koji je uzrokovao promjenu njihova ponašanja i obrasce razmišljanja. Za neke od njih to je bio niz vanjskih okidača koji su ih konačno probudili, a neki od njih  su čuli šaputanje duboko unutar svoje duše i izbjegli glasni poziv na buđenje.

Ovdje su neke od stvari koje su naučili i koje možemo primijeniti na naše vlastite živote.

 1. „Sve ovisi o našoj sposobnosti da sjedimo s nemirom …bez da ga odbijamo, bez da ga koristimo da povrijedimo druge ljude… samo da sjedimo s boli. Sve lijepo dolazi od tamo.” Glennon Melton
  Naučila sam od Glennon Melton  da samo kada smo sposobni sjediti s nelagodom koju možemo razumjeti ZAŠTO i ŠTO, možemo napraviti promjenu kako bismo se premjestili izvan.
 2. Promjena zahtjeva rizik, svaki rizik sa sobom nosi mogućnost neuspjeha. Strah od neuspjeha i poniženja nas drži neaktivnim.
 3. Bolje razumijevanje situacije i veće “zašto” može izazvati pomak u život ispunjen radošću i svrhom. Pomaganje drugima pomaže nam da napustimo stare obrasce i da dobijemo novu perspektivu života.
 4.  Kada razvijemo stvar koju zaista volimo i počnemo se identificirati s njom, može se desiti da izgubimo osjećaj tko smo izvan te strasti. Kada postanemo uspješni u tom identitetu, možemo lako zapeti.
  Lucinda Ruth, prvakinja u klizanju, voljela je svoju karijeru, ali je trebala učiniti pomak i biti prvo Lucinda, ne samo najbrža klizačica. Bivši sportaš Tim Worley sabotirao je karijeru jer nije znao tko je izvan svog identiteta sportaša.
 5. Uzgoj hrane i boravak na mjestu na kojem vlada obilje, na mjestu prepunom cvijeća i mirisa i života i leptira i pčela i ptica … pomaže izlječenju.” – Jeremy Lekich
  Priroda se preobražava stalno. Ona je sjajan učitelj koji pokazuje kako napraviti pomake i prihvatiti promjene. Kada je Jeremy Lekich shvatio koliko je sretniji i povezaniji u prirodi, on je napustio obećavajuću karijeru, a sada podučava druge kako da se povežu s prirodom i uzgajaju hranu.
 6. Kad se nađemo zarobljeni i shvatimo da ne kontroliramo ništa u krugu…jedino što možemo promijeniti u krugu smo mi.
  Jedna od najmoćnijih spoznaja je shvaćanje da promjenom unutar sebe možemo utjecati na svijet oko sebe i promijeniti situaciju u kojim se nalazimo.
 7. Mislio sam, kada bih samo mogao čuti ljude kako govore o svom božanskom putu, o svojim transformacijama, to bi me nekako izliječilo.” – Daniel Epstein
  Kada međusobno podijelimo svoja iskustva, kad slušamo priče kolega, učimo o sebi. To je ono što je pomoglo Danielu Epsteinu da preobrazi svoj život.
 8. Samopomoć je važna. „I više od prehrane su riječi i misli i osjećaji … jer svaka od njih ima kemijsku reakciju, hormonsku reakcija u našem tijelu.” – Robin Mizaur
  Kad nismo dobro, ne možemo transformirati naše živote. Kao u prirodi, ostajemo mirni sve dok nije sigurno da nastavimo. Kad je Robin Mizaur izgubila sina u tragičnoj nesreći,  pomogla joj je podrška obitelji i prijatelja i samopomoć.

Waking Up in America je tjedni show i blog koji inspirira i osnažuje publiku da živi s radošću i svrhom.

Autorica: Tajči Cameron

Tajči Cameron

Prevela: Marijana Glavaš

Share.

Comments are closed.