Važnost održavanja intimne higijene

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Održavanje intimne higijene važno je i radi osjećaja čistoće i svježine, ali iznimno je važno da se time žena uvelike štiti od infekcija.

Žene rado dijele jedna drugoj savjete o njezi lica, tijela, kose, ali kad je riječ o higijeni intimnog područja, razgovor najčešće završava na vrsti uložaka koje koriste tijekom mjesečnog krvarenja.

Održavanje intimne higijene važno je i radi osjećaja čistoće i svježine, ali iznimno je važno da se time žena uvelike štiti od infekcija.

Naša koža, a tako i koža oko genitalnog područja, te stijenka rodnice nisu sterilni, i na njima „borave“ i dobre i loše bakterije. Kako su u žena genitalni organi i anus jako blizu, prisutna je stalna migracija iz crijeva u rodnicu ne samo dobrih nego i potencijalno patogenih uzročnika.

Postoji i mogućnost samozaraze, npr. kod dugotrajnih proljeva, aktivnih hemoroida.

Pravilno održavanje higijene pridonosi održavanju zdrave mikroflore rodnice i genitalija.

1.
Većina sapuna i gelova nije prikladna za korištenje u intimnom području zbog njihova visokog pH. Naime 5,5 koji se često navodi zapravo je pH kiselosti kože, a rodnica je kiselija – pH oko 3,8 – 4,5. Zato zdravi iscjedak ima kiselkast miris. Ginekolozi su se uvijek zauzimali za pranje tog područja samo vodom. Uporaba neprikladnog sredstva poremećuje mikrofloru, može uzrokovati kolonizaciju i infekciju patogenima, ali i iritaciju-alergiju na sredstvo, što se očituje pečenjem, crvenilom i svrbežom.

2.
Izbjegavanje pranja unutrašnjosti rodnice. Naime, rodnica ima sposobnost „samočišćenja“ te je dovoljno pranje samo vanjskih dijelova spolnog organa. Treba detaljno ali nježno prati područja pregiba kože oko malih usana i klitorisa: samo rukama, nikako spužvama, rukavicama, trljačicama i sličnim.

3.
Treba se redovito prati tekućom vodom, osobito nakon pražnjenja crijeva, a kad je mjesečnica, onda po mogućnosti prilikom promjene uloška, pogotovo tampona.

4.
Nikako usmjeravati mlaz vode prema unutrašnjosti rodnice.

5.
Brisati se mekanim ručnikom namijenjenim samo za tu svrhu – i koji samo vi koristite!

6.
Brišite se od sprijeda prema straga, i tome učite i svoje djevojčice.

7.
Prati se i pomokriti po mogućnosti prije i poslije spolnog odnosa, a to tražiti i od partnera.

8.
Nastojati redovito tijekom dana, svaka 2 do 4 sata, bez obzira na jačinu krvarenja, mijenjati tampon ili uložak.

9.
Izbjegavati odnos tijekom menstruacije jer nosi povećan rizik od infekcije.

Gelovi za intimnu higijenu znači imaju niži pH, često im je dodana aloa vera, kamilica, mliječna kiselina, imaju blag miris ili su bez mirisa. Naravno, ni s njima ne treba pretjerivati.
Na tržištu postoje tekućine koje sa sobom u pakiranju imaju irigatore. Njih treba koristiti pažljivo te uz savjetovanje s ginekologom.

Ulošci , tamponi, čašice…

Na tržištu postoje deseci robnih marki uložaka i tampona. Većina ih je proizvedena od pamuka, s dodacima raznih gelova (slično kao i pelene), s jakom mogućnošću upijanja.

Mlađa generacija sigurno ne može ni zamisliti kako je bilo prije samo 25-30 godina, kada nije bilo “krilaca“ ili ultratankih nevidljivih uložaka.

Žene su rabile iskuhane izglačane gaze,i tzv. higijenske gaćice koje su imale pojačan dio s nepropusnim slojem. Tijekom menstruacije nosila se suknja ili haljina jer su ulošci bili jako debeli i ocrtavali su se preko hlača, ali su ipak često „propuštali“ jer se nisu mogli fiksirati uz rublje.

Današnja „pomagala“ zbog svojih kemijskih sastojaka mogu u osjetljivih žena izazvati iritacije, poremećaj flore – razmnažanje gljivica… Dostupne su sensitive, ekoverzije uložaka, uz dodatak probiotika u zaštitnom sloju, i sl.

Tamponi su osobito prikladni za uporabu prilikom sportskih aktivnosti, kupanja i slično, ali ne treba ih koristiti isključivo. Treba ih izbjegavati noću te se nipošto ne smije imati odnos dok je tampon u rodnici ili stavljati više tampona istovremeno .

Valja napomenuti da se može dogoditi da se namočeni tampon u rodnici raspadne. Zaostali dio potencijalni je izvor infekcije i rijetkog ali opasnog septičkog šoka. Zato preporučujem da svakako provjerite je li tampon cijel prije nego što ga bacite u smeće. Ako se to dogodi,odmah se javite ginekologu.

Mooncups ili čašice za skupljanje krvi koje se stavljaju u rodnicu nisu u široj upotrebi, a nemaju prednosti prema ulošcima ili tamponima.

Postoje mnoge kreme i gelovi namijenjeni smanjivanju tegoba suhoće kod menopauzalnih žena ili tijekom odnosa koji su jako korisni, te ih ginekolozi preporučuju.

Autorica: Matilda Mladinić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Preneseno s portala Pitaj mamu

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.