Utjecaj blagdanskog stresa na menstrualni ciklus

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Blagdanski stres

Foto: Pixabay

Napokon je došla sezona blagdana koja nam uvijek donosi sreću i uzbuđenja. Svake godine uživamo u posebnom uređenju doma, kupovini poklona, okupljanju obitelji, pripremi blagdanske trpeze, izradi kolačića…

No, nalazimo se u tijeku pandemije, pa će možda mnogima to uzrokovati dodatni stres tijekom blagdana. Uvijek je izazovno nositi se sa svakodnevnim obavezama poput posla, brige za djecu, brige za starije, čišćenja, kuhanja, plaćanja računa, a s blagdanima sve to postaje mrvicu stresnije.

Istraživanja pokazuju kako blagdanski stres više utječe na žene obzirom na to da su one te koje organiziraju većinu proslava za vrijeme blagdana. Rezultati su pokazali kako su veće šanse da će žene osjećati povećani stres u to vrijeme u usporedbi s muškarcima, a za posljedicu često mogu upasti u loše navike poput prejedanja. Osim toga, neke žene osjećaju i promjene u menstrualnom ciklusu. No, nije sve tako crno jer blagdanski stres ne pogađa svakoga – mnogi muškarci i žene diljem svijeta uživaju u ovo doba godine.

 

Promjene u menstrualnom ciklusu

Kako bismo dobili uvid u to kako blagdanski stres utječe na naš život, Intimina, brend posvećen intimnom zdravlju, proveo je istraživanje putem newlettera među vjernim kupcima širom svijeta.

Skoro 200 korisnika Intimina proizvoda odgovorilo je na pitanja o tome kako blagdanski stres utječe na njihov menstrualni ciklus, raspoloženje i seksualnu želju:

  • 48% ispitanika izjavilo je da osjeća stres za vrijeme blagdana;
  • 52% ispitanika potvrdilo je kako stres ne utječe na njihov menstrualni ciklus;
  • 15% ispitanika je prijavilo kako im menstruacija kasni;
  • 17% ne dobije menstruaciju zbog blagdanskog stresa.

Što se tiče planova za odmor i slavlja:

  • 31% je sklono promijeniti svoje planove;
  • 38% ne osjeća se raspoloženo za slavlje zbog svoje menstruacije;
  • Ostaje nam 62% ‘’partijanerica’’ koje neće propustiti zabavu bez obzira na sve.

Većini žena grčevi za vrijeme menstruacije nisu nešto novo, a istraživanje pokazuje kako zbog količine stresa u ovo doba godine 28% ispitanica osjeća kako im se grčevi intenziviraju.

Bit blagdana su obitelj, prijatelji i, naravno, puno fine hrane, pa nije čudo da mnogi dobiju nekoliko dodatnih kila. 70% ispitanika to smatra normalnim te koriste blagdansko vrijeme za opuštanje i uživanje u hrani. S druge strane, 30% pazi na svoju prehranu čak i za vrijeme druženja za blagdanskom trpezom.

Nalazimo se usred pandemije što nam se ostavlja previše prostora za zabave i proslave. Većina ljudi će slaviti kod kuće sa svojim najmilijima, a neki će se i prigodno dotjerati. 55% ispitanika je potvrdilo da će menstruacija itekako utjecati na njihov odabir svečane odjeće.

 

Koliko menstruacija utječe na seksualnu želju za vrijeme blagdana?

Opće je poznato da se tijekom zimskih praznika poveća želja za seksom pa je Intimina provjerila s ispitanicima koliko njihova menstruacija utječe na seksualnu želju za vrijeme blagdana.

  • 20% reklo je kako inače osjećaju povećanu želju za seksom dok imaju menstruaciju te da im se ta želja tijekom blagdana poveća.
  • 33% je izjavilo da izgubi interes za seks.
  • 47% je izjavilo da seksualna želja ostaje ista za vrijeme blagdana.

Za sve to ne postoji bolji melem od ljubavi i podrške naših najbližih. Na pitanje imaju li dovoljno podrške i razumijevanja partnera za promjene u ciklusu uzrokovanih blagdanskim stresom, 38% ispitanika ih je odgovorilo kako imaju, dok je 29% odgovorilo donekle.

Blagdanska sezona trebalo bi biti najbolje doba godine kojemu se svi veselimo i iščekujemo. Mnogo je načina za izbjegavanje stresa i njegovih posljedica na naš menstrualni ciklus, te život općenito. Pokušajte pronaći vrijeme za sebe, za opuštanje, i brigu o svom tijelu i umu. Preporučujemo vam duge kupke, dobru čokoladu i ukusnu domaću hranu. Dozvolite da vas preuzme veseli duh blagdana i dobro raspoloženje i uživajte u druženju sa svojim najmilijima!

Foto: PR

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.