Usudite se pogriješiti

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Usudite se pogrijesiti

Foto: David Geib, Pexels

Strepite li od pogrešaka u svezi s donošenjem životnih odluka? Ili, možda, bilo kakvih odluka?

Sasvim je normalno da se u određenim životnim situacijama javlja strah. Pogotovo u onima, kada ste na prekretnici života, kada odluke koje ste odlučili sprovesti u život korjenito mijenjaju vaš svijet. Strah koji se tada javlja jest: „Što ako krenem u to, a pokaže se…?”

Izvor straha je napuštanje zone koja vam je poznata, zone u kojoj ste navikli biti i koju možete kontrolirati. Svaka odluka koja mijenja vaš život, predstavlja nepoznato područje za koje ne znate kako će djelovati na vas i vaš naučeni svijet.

Strah koji se pri tom javlja može imati različite funkcije, ovisno o njegovom intenzitetu i načinu na koji ga prihvaćate.

Negativan input

Ako je strah veći od želje za promjenom, tada blokira djelovanje. Stoji vam na putu da krenete s ostvarenjem odluke koja za sobom nužno nosi promjenu. Naravno da takav strah nije dobar. Zašto? Zato što ste očito došli to točke u životu kada sve staro s vama više ne rezonira. Ali, nekako ne nalazite snage u sebi da učinite taj zadnji korak, da krenete prema ispunjenju svojeg cilja. Ponekad i godine znaju proći od kad se u čovjeku pojavi ideja, dok se ne započne s realizacijom. Odmak je dobar da odluka sazre. Jednostavno osjećate kada je vrijeme. No, ako u trenutku „kada je vrijeme” vi ne krenete s realizacijom, taj trenutak više nećete moći vratiti. U vama će samo ostati glas: „Nisi…”. I jedna prekrasna želja, jedan cilj koji bi vas približio ispunjenju vaše svrhe, postat će svojom frustracijom i podsjetnik na neuspjeh.

Za prevladavanje ovakvog straha najbolje je oboružati se znanjem da u svakom trenutku imate pravo donijeti drugačiju odluku.

 

Pozitivan input

Strah od pogreške može predstavljati pozitivan input, kada vas drži budnima. Što ćete više novome pristupati sa svjesnije razine sebe, to će i ishod u konačnici biti bolji. Svako povećanje svjesnosti automatski za sobom povlači podizanje osobne vibracije. U konačnici, to može rezultirati boljim rezultatima od onih koje ste očekivali kada ste donosili konkretnu odluku.

Zašto je tome tako? Zato što energija koju dajete od sebe svijetu, može privući samo istu takvu energiju. Ako vam se tijekom ostvarenja cilja i pretvaranja odluke u djelo izmijenila vibracija, ishod više neće biti moguć sukladno zamišljenom cilju koji ste imali u trenutku kada ste donosili odluku. Ishod će biti sukladan novoj vibraciji koju ste tijekom puta postigli. Zanimljivo, je l’ da? Zato često možete čuti da netko kaže da su mu se u životu dogodile bolje stvari od onih koje je očekivao.

Strah ima pozitivnu funkciju sve dok je manji u odnosu na odlučnost u djelovanju usmjerenom prema ostvarenju cilja. To se najbolje vidi na primjeru: „Idem probati, iako ne znam kako će završiti, ali idem”.

 

Korektor puta

Strah od pogreške najbolje je promatrati kao korektor puta. Da biste se uopće usudili zakoračiti u nepoznato i prevladati strah koji vam daje negativan input, kao što je već rečeno, važno je znati da uvijek postoji način da se zauzme drugačiji stav spram odluke i koraka koje činite. Svaka pogreška u pravilu vodi na pravi put. Važno je samo istu prepoznati i činiti ono što je potrebno da se ona ispravi. Zapravo, radi se o preuzimanju odgovornosti. Ako u konkretnom trenutku ispravak nije moguć, očito je da niti ne treba biti ispravljen. Ono što u tom trenutku možete učiniti jest da sukladno svim okolnostima koje su takve kakve jesu, zauzmete najbolji mogući stav u odnosu na sebe i druge, te da poduzmete one postupke koje možete.

Kratkovidnost vrlo često sputava u ostvarenju želja. Ono što danas možda smatrate pogreškom, sutra možete cijeniti kao najveći dar ili blagoslov. Jer, da se nije dogodilo to što se dogodilo, nikada ne biste postigli to što ste postigli. Stoga je najmudrije, prilikom promišljanja o tome trebate li se usuditi nešto poduzeti, najprije skočiti pa reći: „HOP!”.

Život se događa, obično izvan naše sposobnosti poimanja njegove cjelovitosti i svrhe. Kod donošenja odluka, vrlo često nije moguće obuhvatiti ishod, koji se krije negdje tamo u budućnosti. Sadašnjost vam daje na uvid tek djelić rješenja, kroz trenutnu situaciju, koja vaš pogled usmjerava u nekom drugom, suženom smjeru.

Stoga, budite otvoreni. Osluškujte sebe, svoju intuiciju. Budite vođeni svojom inspiracijom. Prepustite se toku života. I zapamtite: svaka pogreška nije pogreška, kao što ni svaki uspjeh nije uspjeh.

Stojim Vam na raspolaganju!

Vaša Marina
lobojacoaching@gmail.com

Share.

About Author

Marina Loboja

Certificirani sam Mindfulness trener i life coach, dok naglasak stavljam na deep transformational coaching. Kroz dugogodišnju praksu na polju osobnog razvoja, upoznala sam različite oblike rada na razini duha, uma, emocija i fizičkog tijela. Pozornost držim na osvještavanju sustava vjerovanja i promjeni obrazaca ponašanja. Spoznaja vlastite stvarnosti te postizanje jasnoće puta u povratku svojoj autentičnosti, predstavljaju početni korak za samoostvarenje u svim aspektima života. e-mail: lobojacoaching@gmail.com

Comments are closed.