Uspoređivanje s drugima

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Uspoređivanje s drugima

Foto: Joe Gardner, Unsplash

Svi smo mi različiti. Ne postoji na svijetu osoba koja bi mogla biti slična, a kamoli jednaka nama.

 

Naša različitost proizlazi iz svega što možete zamisliti: obitelji u kojoj smo rođeni i odrasli, okolnostima u kojima smo živjeli, društvu u kojem smo se kretali, navike koje smo usvojili, mentalni, emotivni i duhovni koncepti koje smo iskusili, … ukratko sve što jest naš život.

Ipak, često čujemo rečenicu: “isti si kao taj i taj”. Ili “vidi kako taj i taj može, zašto ti ne možeš”. Pritišće vas sredina ili obitelj i kaže, ako završiš fakultet imat ćeš odličan posao, vidi kako je taj i taj završio pa sad radi i super mu je i lova i prestiž.

I vidim da to mnoge ljude muči. Zaveže im se ta misao i stalno nastoje napraviti i biti kao netko drugi. Uspoređujete se s drugima, stvarno mislite da bi trebali moći, znati, postići ono što može, zna i postigao je netko drugi.

I tako trošite svoju energiju u težnji da postignete nešto što možda uopće ne želite!! Da, dobro ste pročitali. Hoćete postići nešto što možda ne želite. Uzmimo na primjer, želite postići rezultat u sportu kao što je postigao vaš susjed, kolega, bilo tko. A uopće niste sportski tip. Ili, vidjeli ste da susjed ima posao u kompjutorskoj tvrtci, odlično zarađuje, ima službeni auto i zacrtate si da ćete i vi postići isto. A zapravo vas zanima kuhanje. Huh!

Jeste li se zapitali zašto želite postići što i netko drugi? Čini li vam se da bi zapravo mogla biti istina da nastojite postići ono što vas osobno ne veseli? Je li moguće da oni ljudi s kojima se uspoređujete zapravo uopće nisu sretni i ispunjeni s onim što su postigli i imaju, a što i vi tako žarko želite?

Sve je to moguće, ali nemojte brinuti.
Umjesto toga, svoju energiju usmjerite korisno. Sjednite za stol, uzmite ispred sebe papir i olovku. Izolirajte se od svih vanjskih stvari koje odvlače pažnju: buka, ljudi, mobiteli. Sjednite u tišini neko vrijeme i zapitajte sami sebe što vi zapravo želite! Nemojte previše razmišljati, nego zapišite prvo što vam dođe. Pročitajte što ste napisali. I pustite da vam to sjedne. Zatim to spremite negdje i vratite se za nekoliko dana. Napravite istu stvar. I zamislite si da vam se to što ste napisali da želite i ispunilo. Dočarajte si osjećaje koje vam ispunjenje vaše želje donosi. Možda će biti teško u početku, ali ponavljajte onoliko dugo dok stvarno ne osjetite ono što bi trebao osjetiti čovjek kojem su se ispunile želje.

Onda na istom papiru napišite koje korake trebate poduzeti da biste te želje ostvarili. Napišite si i u kojem roku ćete to ostvariti. Upoznajte nekoliko prijatelja ili ukućane s vašom željom i zatražite od njih da vas podrže. Ne moraju se složiti s onim što vi želite, to im i recite. Jer vi ne tražite njihovo odobravanje, nego njihovu podršku. Isplanirajte si u kalendaru vrijeme koje ćete utrošiti na korake koji će vas odvesti ispunjenju želje. I to radite dnevno. Fokusirajte se na to. I ostvarit ćete ono što želite.

Uspoređivanje s drugima je štetno. Osjećate tugu, nemoć, bijes, ljutnju, a za tim stvarno nema nikakve potrebe! Nepotrebno se umarate i iscrpljujete, nemate milosti prema sebi, ni strpljenja. A zapravo stalno naganjate nešto što je maglovito, nejasno kao što je: ono što netko drugi ima.

Međutim, da budemo jasni, potpuno je normalno i u redu da čovjek želi postići više! Tu nema dvojbe! Ali niste isti. Ne možete biti. Ne možete kao onaj drugi. Onakvi ste kakvi vi jeste i možete ono što vi možete.

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.