Učinimo pozitivu glasnijom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne govorim često da sam siguran u nešto. No, kad to kažem onda sam siguran. Jedna od stvari u kojem sam zaista siguran je da je na svijetu puno više pozitivnih nego negativnih stvari.

Iz mnogih čudnih razloga prosječan promatrač neće imati taj dojam. Bombardirani smo negativnostima sa svih strana. Čak i mnogi koji se bore za bolji svijet ne rade ništa drugo nego promoviraju negativnosti kako bi mogli uprijeti prstom u mrskog nam neprijatelja.

Boriti se protiv toga nema smisla, to nam pokazuju svi koji se bore. Vidjeli oni to ili ne.

 

Što možemo učiniti umjesto toga

Sjajno pitanje! A odgovor je jednostavan i kratak. Učinimo pozitivu glasnijom.

Da, sve one stvari koje preskočimo na našim zidovima, ali ne samo to. Promovirajmo dobro svojim akcijama, ponašanjem i svojim fokusom.

Majka Tereza je ovo razumjela stoga je govorila „Nemojte me zvati da se borim protiv onoga što ne želite. Zovite me kada se okupite za ono što želite“.

Zašto ju jednostavno ne bismo poslušali?

 

Kako učiniti pozitivu glasnijom

Evo nekoliko koraka koje sam ja u svom životu i radu našao vrlo konstruktivnima.

Dakle, prije svega, podesimo sebe na to da vidimo, doživljavamo i osjetimo više pozitivnih stvari.

Znanost će reći kako smo genetski uvjetovani, vidjeti prvo problem i loše stvari jer je važno za preživljavanje vrste i mogu se s tim složiti. No imamo jednu dobrobit (eto pozitive) koja nam može pomoći da ovu genetsku uvjetovanost prevladamo sada u vremenu kada više ne živimo u okolnostima toliko opasnima po život. Ta dobrobit je naša inteligencija i zdrav razum. Koristimo li ga pravilno, možemo svoj fokus staviti na pozitivne i konstruktivne stvari te zahvaljujući njima rasti. Nije li naša civilizacija upravo zahvaljujući ljudima koji su ovo učinili dostigla nivo na kojem jesmo? Dakle, djeluje!

Dobra vijest (eto me opet) je da ne moramo napraviti novi Eiffelov toranj ili novi kineski zid da bismo učinili nešto pozitivno. Možemo jednostavno danas umjesto da „moramo“ otići za zadovoljstvom u šetnju sa svojim kućnim ljubimcem. Sitnica, no učinimo li ju svi, promijenit ćemo svijet.

Ako podijelimo neki dobar tekst kao što je ovaj na primjer, učinili smo ponovno jedno malo dobro pozitivno djelo i pomogli smo pozitivi da postane glasnija. Ne, nismo smanjili broj loših vijesti, no pomogli smo nekome da vidi pozitivu. S vremenom ćemo svjesno birati sve pozitivnije stvari na mrežama i u životu. S vremenom će biti sve manje potrebe da se pojavljuju loše vijesti. A kada nema potrebe, sve će ih manje biti.

Korak po krak, pozitivna vijest po pozitivna vijest, bilo da ju kreiramo ili samo dijelimo mijenja svijet.

Budite danas samo mrvicu bolji prema sebi.

Budite danas samo mrvicu bolji prema onima oko vas.

Budite danas pozitivna vijest.

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.