Tri koraka do svladavanja vještine

0

Svatko od nas želi u nečemu postati bolji… ili postavimo to drugačije, u kojem području života želiš imati bolje rezultate? Fizički izgled? Financijska situacija? Neki odnos? Strani jezik? Matematika, vožnja, rolanje… što god to bilo, odluči za jednu stvar s popisa. (Kasnije ćeš ovo moći upotrijebiti za sve ostalo).

 

1. Prepoznaj dobrobiti

Odaberi što želiš unaprijediti ili imati bolje rezultate u tome. Vidi koliko ti je to važno. U ovoj fazi možeš uzeti papir i zapisati na koje će ti sve načine to pomoći da napreduješ i bolje se osjećaš u životu. Recimo, želiš unaprijediti strani jezik ili ga naučiti jer nemaš nikakva znanja o njemu. Koje dobrobiti ti znanje novog jezika donosi? Više samopouzdanja jer vladaš još jednom vrijednom vještinom, neovisnost o mjestu, znaš da ćeš se moći sporazumjeti i izvan svoje domovine. Veće mogućnosti u karijeri, moći ćeš nastupati na većem području, to može direktno utjecati na visinu tvojih primanja. Dalje, možeš komunicirati s većim brojem ljudi iz različitih dijelova svijeta s različitim iskustvima, znanjima, interesima i mogućnostima. Nije li ovo odlično?! Još jedna manje vidljiva stvar, kad učiš jezik, tvoj se mozak razvija. Ne vidi se, ali puno znači.

 

2. Odaberi strategiju i taktiku

U ovoj fazi je dobro znati odakle ćeš krenuti sa znanjem. Je li to neka specifična vještina ili znanje ili je široko rasprostranjeno. Tko je majstor u toj vještini? Čije rezultate želiš imati? Ako želiš haklati nogomet s ekipom iz kvarta i biti kao Ronaldo, bilo bi dobro pronaći način kako on trenira, prilagoditi ga sebi i složiti plan za to. Da, puno toga je u talentu, ne tvrdim da ćeš zbog toga postati Ronaldo, ali iskoristi to kao polazišnu točku koja će te potaknuti na akciju. Kada ju odrediš, lakše je krenuti. Određivanje strategije i taktike može ti pomoći u praćenju rezultata jer ćeš vidjeti stvari koje ti mogu ostati nevidljive ako ne pratiš što se događa. To ti može značajno pomoći oko motivacije, ali i s ispravljanjem koraka koji ti ne služe na putu do cilja.

 

3. Kreni u egzekuciju!

Ovo je sljedeći najvažniji korak, no ništa ne vrijedi ili čak može štetiti ako zanemariš prethodna dva. Nasumično kretanje u akciju i isprobavanje radi li ovo ili ne je uglavnom gubitak vremena. Budi pametniji od toga. Dakle, znaš što, znaš okvirno kako, kreni u akciju. Ako si odlučio za unaprijeđivanje jezika, super je angažirati profesionalce. Otići na tečaj, individualne sate, coacha, (ovo je zaista korisno za sve što želite unaprijediti ili svladati). No, samo to naravno nije dovoljno. Ono što naučiš na tečaju ili osvijestiš u coachingu treba staviti u realnost. To ne možeš bez svakodnevne implementacije. I onda ide – pa ja nemam vremena!!! Milijun izgovora. Ali… što ako ne trebaš to raditi cijeli dan? Što ako je dovoljno 15 – 20 minuta dnevno? Toliko sigurno imaš. Bilo da je u vremenu dok se voziš s posla na posao, bilo da se probudiš ranije ili preskočiš sapunicu koja je trenutno aktualna. Petnaest minuta može svatko pronaći. A 15 minuta dnevno je sedam i pol sati mjesečno! Usporedimo to s tečajem stranog jezika. Obično idemo jednom ili dva puta tjedno po dva sata na tečaj. Dakle sa samo petnaest minuta dnevno, dvostruko više radimo na novoj vještini. Što postižeš s tim? Brže napreduješ, doslovno duplo brže, ali po mojim iskustvima i više nego duplo jer si češće u tom programu napredovanja nego samo na tečaju. Manji je trošak. Jer sada te učenje jezika po satu ispadne upola jeftinije. Tehnički, možemo naučiti jezik i besplatno putem interneta. No za to je potrebna značajna disciplina. Sigurnije je angažirati profesionalca pogotovo ako dosadašnje nagovaranje sebe da kreneš učiti sam nije urodilo plodom.

Ovo je primjenjivo na sve. Ista je stvar s treningom. Misliš možda koliko ti je korisno vježbati 15 minuta dnevno, no opet, to je sedam i pol sati mjesečno.

OK, ali kako mi to može pomoći u poslu? Evo ovako! Dakle, informatičar si. 15 minuta dnevno uči nešto novo. Profesor si? Petnaest minuta dnevno uči načine na koje ćeš lakše i učinkovitije komunicirati s grupom studenata kojoj predaješ. Vježbaj svoju izvedbu, dikciju, riječi koje djeluju, nastup, stav, sve.

Automehaničar si? Uloži vrijeme u organizaciju radionice, učenje novih stvari i vještina, razumijevanju kako nešto funkcionira i jako važno, pravilnom položaju tijela jer će te to spasiti bolova u leđima i ostalim dijelovima tijela zbog neugodnih i anatomski neoptimiziranih pokreta.

Trgovac? Divno! Nauči učinkovite metode prodaje i nastupa s potencijalnim klijentima, nauči taktike podizanja postotka realizacije, nauči kako komunicirati s teškim klijentima, vježbaj nastup, postani majstor svoga nastupa da svatko mora kupiti ono što nudiš.

Dakle, kao što vidiš, bezbroj je mogućnosti. Pronađi svoju, kreiraj vrijeme za to i vježbaj. Vodi se ovim pravilom, što mi je nešto važnije za rezultate koje želim, to više vremena trebam za to pronaći, odvojiti.

Napomena: Možda ti za određenu vještinu neće biti dovoljno petnaest minuta dnevno, no ovaj vremenski period uložen u smijeru u kojem želiš ići je puno više nego što trenutno ulažeš, stoga kreni prema tome. S vremenom, kako postaješ jači moći ćeš sve više vremena odvojiti za ono što želiš, a time će rasti i tvoja vještina, iskustvo i moć u željenom području.

OK, znam da mnogi koji mi se obrate zapravo ne znaju odakle bi krenuli ili čak misle da im ne treba neka posebna sposobnost, vještina ili znanje da bi dostigli ono što žele. Ako spadaš u ovu kategoriju, možda će ti koristiti nekoliko sati konstrutkivnog druženja sa mnom. Imam savršen nos za detektiranje vještina koje je potrebno izbrusiti za određeni cilj i volim proći taj proces s klijentima koji uz dobro vodstvo ide iznimno brzo i jednostavno.

Možeš mi se javiti na skender.miro@gmail.com

Foto: Cathy Pham, Unsplash

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.