Toksične emocije koje vas sprečavaju da budete sretnija osoba

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toksične emocije vam uskraćuju mogućnost da budete sretni. Da biste postali sretniji, morate ih prepoznati i učiniti sve da ih prevladate.

Ljutnja i mržnja su negativna hrana za vašu dušu, loše utječu na zdravlje. Mogu uzeti danak u obliku brojnih zdravstvenih problema poput visokog krvnog tlaka, stresa, tjeskobe, glavobolje, loše cirkulacije, pada imuniteta što vodi još ozbiljnijim problemima kao što su srčani i moždani udar.

Sve emocije koje niže navodimo Vas sprečavaju da budete istinski sretni. Na vama je da odlučite želite li pronaći način da ih prevladate i da budete sretniji.

Toksična anksioznost

Anksioznost obično dolazi od osjećaja nesigurnosti i ugroženosti. Zbog ovog toksičnog osjećaja se možete osjećati obeshrabreno i depresivno. Toksična anksioznost će dovesti do pada koncentracije i povjerenja, a izaziva i nesanicu.

Savjet

Identificirajte izvore anksioznosti.Okružite se ljudima koji razmišljaju pozitivno. 

Zavist

Toksična zavist vas ne čini sretnom osobom. Loše utječe i na vas i na sve oko vas. Ako se ne možete radovati uspjehu drugih, to vas vodi na put gorčine i ne može se nositi sa situacijama gdje su drugi sretni i uspješni.

Savjet

Naučite prepoznati što vas čini posebnim i jedinstvenim. Naučite sanjati, vizualizirajte svoje snove. 

Stalna tjeskoba

Ova toksična emocija izaziva kontinuiranu nelagodu, tugu i žaljenje. Vaša tjeskoba negativno utječe na vas i vašu budućnost, ali i na ljude oko vas. Tjeskoba vas paralizira, utječe na vaše vještine odlučivanja.

Savjet

Inspirirajte se pozitivnim sjećanjima na svoje uspjehe koje ste postigli u prošlosti. Pomoći će vam da se lakše nosite s problemima i da budete uspješniji i u sadašnjosti. Imajte na umu da postoje okolnosti u životu na koje možete utjecati, ali i one koje ne ovise o vama.

Kronično nezadovoljstvo

Ako je nezadovoljstvo stalno prisutno u vašem životu, onda je postalo toksično i trebate nešto poduzeti. Normalno je da povremeno osjećate nezadovoljstvo, to vas gura naprijed, pomaže da postanete bolja osoba, ali stalno nezadovoljstvo je problem.

Savjet

Ne pokušavajte živjeti prema očekivanjima drugih. Učite iz grešaka, ostavite ih iza sebe i krenite naprijed. 

Toksična ovisnost

Ova emocija vas pretvara u osobu kojom je lako manipulirati i postajete osoba koja manje misli na sebe. To vam šalje lažne signale da ne možete ništa postići, osjećate se nesigurno i sumnjate u vlastite sposobnosti.

Savjet

Vaši planovi i ciljevi Vam trebaju biti prioritet broj jedan. Naučite samostalno rješavati konflikte i  priznati pogreške. Zaboravite na „Ja ne mogu“ i „Ja ne znam“. Uključi u svoj život „Ja ću naučiti“.

Ljutnja

Znati upravljati osjećajem ljutnje je vrlo važno. U određenim situacijama vam pomaže u prevladavanju teškoća. Kada ste ljuti niste fokusirani i manje ste oprezni, prenosite negativne emocije i na okolinu.

Savjet

Priznajte svoju ljutnju, pronađite način da se nosite s njom. Uvijek se sjetite da je najbolji način da postupate mudro i zdravorazumski. 

Strah

Strah koji ne uspijete prevladati vas može spriječiti da idete naprijed. Otkrijte porijeklo svoga straha kako biste se suočili i nadvladali ga.

Savjet

Razmislite o najgoroj stvari koja vam se može dogoditi i kako biste riješili taj problem. Na taj način, vaše misli o strahu postaju misli o rješenjima.

Strah od ismijavanja

Opsjednutost i strah da ćete izgledati smiješno često su povezani sa strahom od napuštenosti. Strah od ismijavanja vas paralizira i sprečava da ispunite svoje ciljeve i snove. Važno je shvatiti da onaj tko vas pokušava ismijati  čini to zbog vlastite nesigurnosti, osjeća se ugroženo.

Savjet

Naučite se smijati vlastitim pogreškama. Svatko od nas učini pogrešku, pogreška ne znači neuspjeh.

Teška depresija

Ovo je jedna od najopasnijih emocija koju možete doživjeti. Teška depresija je promjena koja utječe na sva područja vašeg života.

Savjet

Započnite s promjenom razmišljanja i percepcije sebe, naučite misliti i govoriti pozitivno. Prihvatite da su vaše pogreške iz prošlosti dio vašeg osobnog rasta. Držite se podalje od onih koji vas ne podržavaju ili vas povrjeđuju.

Toksična frustracija

Ova emocija izaziva ljutnju i negodovanje. Imajte na umu da ne možete živjeti cijeli svoj život pokušavajući ugoditi drugima. Shvatite da je vrlo važno vaše dostojanstvo i preuzimanje kontrole nad vlastitim životom.

Savjet

Fokusirajte se na ono što ste postigli do sada, dopustite si i pogrešku, ali nikada ne odustajte.

Toksična krivnja

Važno je razlikovati stvarnu krivnju od toksične krivnje (osjećaj krivnje koji dolazi iz emocionalnih razloga).

Savjet

Ako ste nešto napravili krivo, tražite oprost i krenite dalje. Kada tražite oprost, znači da ste preuzeli odgovornost.

Toksično poricanje

Poricanje može negativno utjecati na vašu sposobnost da se suočite s izazovima. Stvara duboku bol i uzrokuje poteškoće prihvaćanja samoga sebe, truje Vas.

Savjet

Naučite se voljeti,  uvijek se prisjetite da ste jedinstveni i posebni.

Toksična ljubomora

Normalno je da se brinete za voljenu osobu, normalno je i ponekad osjećati malu ljubomoru. Osjećaj postaje toksičan kada su prisutne prijetnje, kontrola i zabrana.

Savjet

Primijenite jednostavni zakon privlačnosti: Sve što poštujete će doći bliže vama, sve što ne poštujete će konačno otići od vas.

M.G.

Izvor: Brightside.me
Foto: Pixabay

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.