Tijelo kao instrument duha

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U kakvom je stanju vaše tijelo? Kada ste posljednji put razmišljali o njemu? Dolazi ljeto i vrijeme kupaćih kostima pa smo mi žene sklone baciti pogled na ogledalo i provjeriti količinu „špeka“ na trbuhu te imamo li više celulita nego prošle godine.

Međutim koliko je tako površan pogled na tijelo zaista važan i čemu služi tijelo?

Logoterapija je psihoterapijski pravac čiji je utemeljitelj bečki neuropsihijatar Viktor Frankl, a bavi se ljudskom trodimenzionalnošću. Govorimo o tjelesnoj, psihičkoj i duhovnoj dimenziji. One su međusobno neovisne a opet od začeća do smrti prožimaju jedna drugu.

Tijelo i psiha su usko povezani i mogu se razboljeti. Znamo reći „bole me srce i duša“ ili „ideš mi na jetra“ a znanstveno je dokazano da više od 70 % bolesti nastaje upravo na toj psihosomatskoj razini.

Duhovna dimenzija

Preko psihosomatike dolazimo do specifično ljudske razine a to je noetična ili duhovna dimenzija (nous = duh). U duhovnoj dimenziji leži prepoznavanje smisla i volje za smislom. Bez obzira na tijelo i psihu čovjek ima sposobnost odmaknuti se od sebe i odlučiti neovisno od ove druge dvije dimenzije. Npr. usprkos tjelesnom umoru sposobni smo dovršiti zadatak koji smo započeli ako tako odlučimo i u tome vidimo smisao. U duhu donosimo odluke – dobre ili loše a duh sam odlučuje kakav će stav zauzeti prema tijelu i psihi. Duhovna dimenzija daje nam onu posebnu ljepotu koja dolazi iznutra (a nisu joj važni ni „špek“ niti celulit) – kad ti drugi kažu: „posebno zračiš, blistaš, lijepa si…“.

Bol utječe na naše misli i osjećaje. Osjećamo li bol koncentrirani samo samo na nju. Kada si bolestan – misliš samo na bolest. I odjednom ništa drugo nije važno, govorimo samo o tome što nas boli ili više ne funkcionira kako treba a sve ostalo postaje nebitno. Zato se i kaže da zdrav čovjek ima stotine želja, a bolestan samo jednu.

Imunitet

Osjećaji utječu na imunološki sustav tako da kod velikih uzbuđenja ili stresa češće nastaju oboljenja. Previše boli i premalo životnog zadovoljstva utječe na imunitet.  Aktivnosti koje doživljavamo kao besmislene djeluju frustrirajuće na osjećaje i negativno utječu na zdravstveno stanje. Ako pred sobom imamo neki smisleni cilj i radimo na njegovom ispunjenju osjetit ćemo pozitivne promjene u osjećajnom sustavu npr. zadovoljstvo i sreću – što će se odraziti i na jačanje imuniteta.

Jednostavno rečeno – pomanjkanje smisla pogoršava emocionalno stanje i slabi tjelesni imunitet. Smislene zadaće poboljšavaju zdravlje i vitalnost, jačaju osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti što djeluje na poboljšanje zdravlja i kvalitete života.

Bilijuni naših stanica pamte stresne situacije i negativne emocije koji su uzročnici mnogih bolesti današnjice. To je ta psihosomatska dimenzija čovjeka koja se može razboljeti. Međutim, sjetite se da je duhovna dimenzija uvijek zdrava i vi u svakom trenutku možete odlučiti kakav ćete stav zauzeti prema tijelu i psihi, stresu, negativnim emocijama, kriznim situacijama, zdravlju i bolesti. Samo vi možete odabrati stav – možete odabrati zdravlje!

Logoterapeut je najbolji suputnik u kriznim situacijama i otkrivanju smislenih mogućnosti njihovog rješenja. Dostojanstvo svakog čovjeka i ljubav prema osobi koja je u krizi uvijek su na prvom mjestu. Uz nas ponovno osjetite da ste jedinstveni i neponovljivi!

Vedrana Nucak, mag.cin., kineziolog i logoterapeut

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.