Tajna dugovječnosti naroda Hunza – žive preko 100 godina i ne obolijevaju od raka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hunza je planinska dolina na krajnjem sjeveru Pakistana. Tamo živi narod Hunza poznat po svojoj dugovječnosti i zdravlju. Oni gotovo nikad ne obolijevaju.

U čemu je tajna njihove dugovječnosti?

Narod Hunza živi u iznimno izoliranom dijelu svijeta, prakticiraju jednostavne životne navike koje im osiguravaju zdravlje i dugi životni vijek. Očekivano trajanje života prosječnog Hunza je 120 godina. Za njih je uobičajeno da dobiju djecu i nakon dobi 60 godina.

Zdravi i puni života, čini se kao da su Hunzi iz neke druge dimenzije. Napetost i stres su nepoznati za Hunze, oni su uvijek nasmijani. Čini da posjeduju bezgraničnu energiju i entuzijazam, a istovremeno su iznenađujuće smireni.

Oni ne žive da jedu, nego jedu da žive.  Jedu prvenstveno kako bi održali zdravlje, a ne za zadovoljstvo. Imaju dva obroka dnevno; bogati doručak i večeru nakon zalaska sunca. Jedu hranu koju sami proizvedu. Njihova hrana ne sadrži kemikalije i aditive koje mi svakodnevno unosimo u organizam.

U njihovoj prehrani osobito su značajne marelice. Jednom godišnje, u trajanju od dva do četiri mjeseca, Hunzi uzimaju pauzu od svoje redovite prehrane i konzumiraju isključivo sok od suhe marelice. To je stara tradicija koju oni i dalje prate, a znanstvenici se slažu da to pridonosi njihovom čudesnom zdravlju.

Kod njih nema bolesti povezanih sa stresom. Hunzi su aktivni i brzi, naporno rade od zore do sumraka.

Hunzi piju vodu ledenjaka koja dolazi iz Himalaja, u njoj se i kupaju. Njihov najpoznatiji napitak je biljni čaj biljke poznate kao Tumuru. Ovaj napitak je zaslužan za njihovu glatku, sjajnu kožu.

Činjenica je da Hunzi žive u posebnim uvjetima koji nama sigurno nisu na raspolaganju, ali od Hunza možemo dosta toga naučiti. Njihov način života svjedoči o važnosti umjerene prehrane, tjelesne aktivnosti te izbjegavanja stresnih situacija.

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.