Svijanje ljubavnog gnijezda ili feng shui u (pred)bračnoj praksi

0

Pojam ljubavi često identificiramo s partnerstvom i brakom, ali ona je mnogo više od toga. Temelj je svih međuljudskih odnosa, najsnažnija motivacija i najveće nadahnuće.

Osobno, kroz svoju 12-godišnju feng shui praksu zapravo nikada nisam uspjela dokučiti zašto bi trebala ostati skrivena – jer ništa me ne uspijeva toliko razveseliti kao činjenica da je feng shui „posredovao“ u postizanju sretnog partnerstva, bez obzira na to radi li se o započinjanju nove ili učvršćivanju postojeće veze.

Ljubav je velika i važna tema, te kao takva zaslužuje posebnu pažnju. Iz tog sam razloga pripremila za vas nekoliko djelotvornih feng shui savjeta koje možete primijeniti u svom domu. Ali prije nego što potrošite cijelu ušteđevinu na „ljubavne aktivatore“, zastanite i na trenutak razmislite kakva su vaša uvjerenja o ljubavi.
Pojam ljubavi često identificiramo s partnerstvom i brakom, ali ona je mnogo više od toga. Temelj je svih međuljudskih odnosa, najsnažnija motivacija i najveće nadahnuće.
Drevno učenje feng shuija kroz brojne nas detalje uči o važnosti ljubavi – prema sebi, prema bližnjima, prema prostoru koji nas okružuje i prema čitavom planetu. Jedino dovoljno dobra osoba s kojom ćete započeti ljubavnu praksu jeste – vi sami! Stoga, prije bilo kakvih promjena u svom domu, pomno preispitajte svoje poimanje ljubavi i stavove koje zauzimate kada je riječ o međuljudskim odnosima.
Ljudske su misli vješti kreatori stvarnosti, te vrlo često uzrok ljubavnog (ne)zadovoljstva leži upravo u našim životnim uvjerenjima. Zapišite svoje (iskrene) stavove i misli na prazan list papira i kritički ih ocijenite, zastarjeli ili negativni precrtajte, a na njihovo mjesto napišite novu, pozitivnu misao.
Ako zaista želite djelotvoran feng shui – morate biti spremni na promjene.

I sad, tek nakon što ste temeljito preispitali svoju nutrinu, vrijeme je da isto učinite i s vlastitim prostorom. Uđite u svoj stan, kao da ste tu prvi put i pritom nastojte promatrati prostor očima djeteta. Uklonite i porazmjestite sav namještaj koji onemogućava slobodno kretanje.

Prihvatite se napokon svih onih sitnih popravaka zbog kojih svakog dana pomislite: Joj, ovo mi baš ide na živce – takvi naizgled bezazleni detalji vrlo su krvoločni energetski vampiri.

A nakon toga je vrijeme za konkretnu akciju! A za nju će vam biti potrebni kompas, kutomjer i tlocrt vašeg stana na kojem ste označili točku središta.

Uz pomoć kompasa odredite sjever (0 stupnjeva), te liniju sjevera ucrtajte na tlocrt (iz označene točke središta). Pomoću kutomjera odredite kutni isječak koji odgovara rasponu između 202,5 i 247,5 stupnjeva – to je jugozapad, jedna od osam gua (energetskih sektora) vašeg doma, u kojoj se odražavaju partnerstvo, međuljudski odnosi, sposobnost primanja i davanja, te pitanja braka, ali i poslovne veze, kontakti, komunikacija i uzajamno uvažavanje ukućana.

Temeljna energija povezana s jugozapadnom guom jest zemlja, pa se u tom području preporučuje koristiti prirodne materijale (poput gline, terakote, keramike i kristala) u bojama zemlje (žuta, smeđa, bež, zagasito narančasta i sl.), ili pak vatre (crvena, jarkonarančasta, purpurna, ljubičasta) s obzirom na to da u ciklusu elemenata vatra podupire zemlju.

Iz navedenog sektora uklonite sav nered i nepotrebne stvari. U svrhu pročišćenja prostora i s ciljem aktiviranja osjećaja zaljubljenosti i strasti, ovdje možete zapaliti dvije crvene ili ružičaste svijeće ili pak objesiti prozorski kristal.

Ako ste u sretnoj vezi (i željeli biste da takva i ostane), ovdje možete postaviti zajedničku fotografiju ili neku drugu dragu uspomenu koja će, uvijek kada ju pogledate, vama i vašem partneru prizvati lijepa sjećanja.

Ako pak tek tragate za osobom svog života, u svoj jugozapadni sektor postavite malu statuu ili sliku koja prikazuje predmete, životinje ili ljude u paru.

Nakon što aktivirate svoj jugozapad, samo se opustite. Dopustite da uzajamnost energije vešeg prostora i misli djeluje u željenom smjeru.

I za kraj – ali ništa manje važno – učinite nešto iz ljubavi prema sebi. Priredite si mali ritual u vidu opuštajuće kupke, omiljene hrane, šetnje parkom ili slušanja omiljenog CD-a. Vrlo je važno voljeti sebe.

A sva ljubav koju dobivamo ista je ona koju smo bezrezervno dali.

Irena Lučić, feng shui savjetnica i holistička terapeutkinja

Preneseno s portala Pitaj mamu

Share.

Comments are closed.