Što sad, što sad

Pinterest LinkedIn Tumblr +
sto sad da radim

Foto: Ingram Image

Glavno pitanje ovih dana je što sad da radim?
Kad ćemo se više vratiti u normalu?

Nadam se da nećemo. Jer ta naša normala dugo već nije normalna ni zdrava za nas. To naše jurcanje, to naše dokazivanje, ispunjavanje ciljeva, jače, više, bolje, još, još, još, sve da slika na vani bude atraktivnija, a da ne znamo za čime zapravo jurimo, teško možemo zvati kvalitetnim životom.

Ajmo redom.
Što sad da radim?

 

Što možete učiniti ako ste izgubili posao i želite naći novi?

Možete osvježiti svoj CV i konačno ga napisati atraktivno. Tisuće i tisuće životopisa prošlo mi je kroz ruke pa znam zašto ovo pišem.

Što to znači? Znači da istaknete što ste NAUČILI, a ne da samo nabrajate gdje ste se sve školovali. Umjesto da navodite gdje ste sve radili da napišete ZA ŠTO STE BILI ZADUŽENI, KOJE STE KONKRETNE REZULTATE pritom postigli. Dakle, navedite što znate, što znate raditi, što ste postigli! Akcija, akcija, rezultati, rezultati.

Nakon CV-a sastavite atraktivno i zanimljivo motivacijsko pismo koje se ističe u masi i koje ćete uz CV proaktivno poslati u firme u kojima želite raditi ili/i one koje je kriza minimalno dotakla i rastu, i rast će i dalje, pa stoga trebaju nove ljude.

U motivacijskom pismu navedite ZAŠTO želite raditi u XY firmi i ZAŠTO da odaberu Vas. Ne ponavljajte činjenice gdje se išli u školu i gdje ste radili, ne koristite rečenice prepisane s portala nego navedite svoje iskrene riječi, neka se osjete emocije. Firmi treba biti bolje s vama nego bez vas, navedite stoga kako ćete im doprinijeti, olakšajte im odluku. Nemojte se pretvarati. Budite to što jeste i napišite sve iskreno.

Posla uvijek ima. Nije vrijeme za skromnost i skrivanje u ormaru i čekanje da Vas netko sam pronađe, uoči i preporuči. Zauzmite se asertivno za sebe, zasučite rukave i akcija.

Na kraju dana, uvijek se broji samo akcija.

Ako posla nema na tradicionalan način, ima kroz freelancing, uvijek će se nešto naći. Koncentrirajte se na sadržaj, suštinu ne formu. Problema ima, biznisi su tu da rješavaju probleme, za to im trebaju vrhunski ljudi.

 

A ako imate svoj biznis i želite ostati sama svoja gazdarica, super, što sad?

Ovo je idealno vrijeme za presložiti posao, prestati biti rob svog posla, prilagoditi svoj posao životu, a ne obratno. Raditi (konačno) ono što volimo, što nas zaista ispunjava jer ako nismo prije, sad smo vidjeli da je život kratak i da se u trenu sve može promijeniti. Sad možete posložiti posao da funkcionira bez nas. Tko su naši klijenti, što oni zaista kupuju od nas, po čemu smo jedinstveni u odnosu na konkurenciju, kako se kod nas radi… neka su od brojnih pitanja koja si sada trebamo postaviti. Prema odgovorima izgradite nove temelje za daljnji rad.

 

A što je sad presudno za uspjeh, koje nam vještine sad trebaju?

Je li važniji mindset ili vještine. Ja bih rekla da je uvijek važniji mindset. I da je ključno sada brzo prihvatiti sve kako je, dići se bez trošenja energije na kukanje i prilagoditi.

Dakle, presudne su i dalje iste stvari, pravila uvijek vrijede.

 

Mentalni sklop i okruženje/društvo ljudi oko nas

Mentalni sklop – znači kako sebe vidimo, kako sa sobom i drugima razgovaramo, koje riječi koristimo, koliko se brzo dižemo nakon padova, znamo li izvući maksimum iz onog što imamo ili smo fokusirano na ono što nemamo. Jesmo li zahvalni na obilju kojeg i dalje imamo. A društvo – s kime smo se okružili, koga čitamo, pratimo, tko su nam mentori.

Za poduzetništvo je sad, kao i uvijek, važno biti fleksibilan, prilagoditi se brzo, biti inovativan i kreativan jer suština je ostala ista. Biznis je tu da rješava probleme kupaca i dodaje im vrijednost.

Okrenite se oko sebe. Problema kao u priči, smislite rješenja.

Uber, Airbnb samo su neke od firmi koje su nastale nakon recesije 2008. Tko kaže da Vaš poslovni pothvat nije sljedeći svjetski hit. I zapravo, pa zašto ne baš Vi?

www.kristinaercegovic.com

Share.

About Author

Kristina Ercegović

Kristina Ercegović, EMBA, serijska poduzetica i spisateljica, organizatorica Business Cafea i urednica portala Žene i novac.

Comments are closed.