Sloboda izbora

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izolacija

Odjednom smo se našli u neobranom grožđu. I što sada? Osjećaj beznađa. Stanje zbunjenosti. Sve takve i druge manifestacije prošle su kroz mnoge od nas.

Panika, strah i zabrinutost samo su neke od prvih osjećaja koji su nas preplavili, dobrano. A pitanje koje je ostalo visjeti iznad naših glava je: „Do kada će ovo trajati?“

 

Prilagodba

Ubrzo smo prihvatili novonastalu situaciju kao bogomoljka koja se mijenjajući boju svoga tijela prilagođava prirodnom okruženju kako bi nastavila svoj posao preživljavanja i dočekala neki novi plijen.

I mi smo se polako prilagodili situaciji u koju smo ubačeni ne svojom voljom i počeli razmišljati kako ćemo organizirati svoj dan po dan, kako bi naš život zadržao smisao.

Mnogi su pokrenuli online poslove jer druge mogućnosti nema. Drugi su se počeli intenzivno educirati kroz mnoge digitalne online kanale.

Faza akumuliranja hrane je prošla, te sada kalkuliramo malo drugačije. Odabiremo kupiti točno ono što nam treba za nekoliko dana kako bi izbjegli kontakt s većim brojem ljudi. Počeli smo financijski drugačije razmišljati.

U skučenom prostoru obiteljskog doma, kad nas je odjednom više na okupu nego inače, uspostavili smo dnevne rasporede ukućana kako jedni drugima ne bi ulazili u osobni prostor, koji sada može biti uvelike narušen.

Potaknuli smo drugačiju komunikaciju, kako s ukućanima, tako i sa svima s kojima se redovito čujemo, kako negativne izjave i negativno usmjerena komunikacija ne bi loše djelovala na nas i na one s kojima smo u odnosu.

 

Dosada

Mnogi sada pate od ove bolesti koja je mnogo veći problem od pandemije u kojoj se nalazimo. Smatra se da je dosada odlično stanje koje izgleda kao trenutak kada ne razumijete da je kaput koji nosite na sebi u ljetno vrijeme uzrok zbog kojeg vam je vruće.

Onaj trenutak kad shvatite da je uzrok u njemu, a ne u vanjskoj temperaturi je trenutak vlastitog oslobođenja i navale novih ideja. Skidate kaput, rješavate glavni problem i počinjete intenzivno razmišljati o tome što možete sada učiniti.

 

Nove mogućnosti

Ono što možemo ubaciti kao novo u naše dnevne i tjedne rasporede ne treba biti nešto spektakularno, odnosno ne trebaju biti veliki zalogaji. Neka to budu male akcije koje ne traju dugo, jer upravo zbog znanja da se nalazimo u situaciji u koju smo ubačeni ne svojom voljom možemo na sebe utjecati demotivirajuće i brzo se zasiti aktivnosti koje smo izabrali. Bolje učiniti dnevnu lepezu šarolikom i dati samima sebi dojam da imamo mnogo toga i da možemo izabrati kratko svaku akciju.

Za neke akcije nećemo biti motivirani, kao na primjer za jutarnje vježbanje. Ako stavimo da ono traje upravo samo 10 minuta i da u tom vremenu možemo napraviti 5 do 6 vježbica s ponavljanjem svake 3 puta, onda tih 10 minuta neće djelovati kao veliki zalogaj, već idemo to učiniti.

Još ćemo više motivacije dobiti ako iza te vježbe pripremimo drugu akciju koja nas više veseli.
Ako više od vježbanja volimo pročitati članke s interneta ili prisustvovati online edukaciji, onda pripremite onih 10 minuta vježbanja prije tih vama dražih aktivnosti.

Krajnje zadovoljstvo da ste uspjeli napraviti i više nego što ste mislili da možete dat će vam još veću motivaciju u izboru sljedećih aktivnosti jer ste dokazali sebi da možete.

 

Vrijeme koje smo dobili

Kad malo bolje razmislimo, oni koji rade od kuće svoje poslove koje su do sada radili na radnom mjestu, dobili su vrijeme koje je bilo najviše rezervirano za prijevoz na posao i s posla.

Sad možemo zaključiti kolika je to količina vremena za koju smo nekada bili ljuti što je potrošena na prijevoz. Sada nam je to vrijeme dato. Sada je prilika da eksperimentiramo što ćemo s tim vremenom.

Početna zbunjenost nas je zasigurno dovela u fazu rasipanja tog dragocjenog vremena, što je u redu. Nismo se još snašli. Kako vrijeme ide dalje, počinjemo cijeniti ovu dragocjenost i pronalazimo sve one aktivnosti koje smo htjeli provesti, a nismo imali priliku.

 

Sloboda izbora

Izbor oko nas je velik. Problem je u tome što ga ne vidimo. Najbolji način da tome doskočimo je da uzmemo olovku i papir te krenemo zapisivati sve ciljeve koje želimo ostvariti do kraja ove 2020. godine, koliko god sada to izgleda smiješno.

Ne zamarajmo se time ima li to ima smisla ili ne. Je li to ostvarivo ili ne? Samo pišite, sve što vam padne na pamet.

Dozvolite si vremena da to napišete. Napravite kratku pauzu između pisanja pa se ponovno vratite svom popisu i nadopunite ga.

Zatim slijedi onaj najvažniji trenutak, kad gledajući svoj popis pitate sebe: „Što sada mogu napraviti, a da je vezano za moj popis, za moje ciljeve koji želi ostvariti?“

 

PRIMJER:

Želim da moj kozmetički salon ove godine ostvari jednak prihod kao i kad je radio prije izolacije.

Što mogu učiniti sada?
• MOGU surfati po internetu i informirati se čega sve novog ima na ovom tržištu kako bi saznala što to mogu ponuditi svojim klijentima kad izađem iz izolacije
• MOGU stupiti u kontakt sa svojim dosadašnjim klijentima i naučiti ih kroz neke kratke edukacije ili članke što mogu kod kuće priručno napraviti kako bi i dalje održavali svoje potrebe koje su dobivali u salonu
• MOGU razmisliti što još postoji na ovom polju kojim se bavim, a mogu ponuditi svojim klijentima, sada u ovom trenutku, možda topla riječ, razgovor, mogu oformiti neku grupu za razmjenu iskustava i protok informacija o važnosti održavanja svog tijela kako bi rutina kod klijenata bila zadržana te nastavila se i kasnije

 

ZAKLJUČAK:

U mnoštvu onoga što postoji, a potrudit ću se da uronim u taj svijet, mogu izabrati na što ću se usmjeriti, čime ću se zanimati i od čega ću imati koristi u vrijeme koje mi je dato.

Dok god se krećemo prema nečemu imamo izgleda napredovati, u protivnom zarobljeni na jednom mjestu, blokirat ćemo sami sebe, blokirat ćemo svoje misli, ideje koje čekaju da ih pustimo na svjetlo dana.

 

ZAPAMTIMO:

Sloboda izbora je alat kojeg držimo u rukama, a ima smisla samo ako se njime koristimo.

Ovu kolumnu možete i poslušati KLIKNI

Share.

About Author

Aleksandra Ivanac

Stručnjakinja u komunikacijskim edukacijama Life coach/NLP master practitioner/educator/mag prim educa/Theta healing & Peat practitioner. Svrha, misija ili jednostavnije životni zadatak mi je educiranje i prenošenje znanja onima koji su zastali i razmišljaju kuda i kako dalje. Osjećam se izuzetno korisno kada mogu podijeliti svoje znanje i pomoći osobama na putu samorazvoja i uspjeha. Svoje slobodno vrijeme ne oplemenjujem samo edukacijama već hobijima u kojima uživam, a to su sviranje afričkih bubnjeva djembe i aktivno treniranje badmintona. “Prava sloboda počinje onda kada shvatimo koliko smo moćni, sve do tada samo je strah i sumnja u sebe.”

Comments are closed.