Skupljanje sekundi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čekamo li kovčeg blaga ili sreće, nikad ga nećemo dočekati.
Pa u čemu je stvar?
U sitnicama.
Koliko malim sitnicama?
Nekad je u pitanju sekunda.

 

Pročitajte priču mog vlastitog iskustva da shvatite koliko sekunde mogu biti važne.

Prije nekih dva mjeseca sam odlučio konačno svladati stoj na rukama. Nešto sam tu i tamo eksperimentirao i da, vidio sam rezultate, no to je bilo premalo da bih uspio savladati stoj na rukama.

Početkom desetog mjeseca sam odlučio konkretno i svakodnevno raditi na usvajanju ove vještine. Pod konkretnim i svakodnevnim ne mislim gledati filmiće s YouTubea iako su i oni dio plana. Poslije svakog treninga sam ostao onoliko koliko sam imao snage i volje. Na početku je to bilo ne puno više od pet minuta. Ali je bilo svakodnevno.

S vremenom sam postajao sve zadovoljniji, nije prošao niti jedan dan da nisam primijetio bar neki napredak… ok možda tek koji dan nisam primijetio napredak. No, bio sam zadovoljan samom činjenicom da radim na tome i da se upoznajem s pokretima koji me vode do stoja na rukama, polako, ali sigurno.
Sada već ostanem i po dvadeset minuta ili pola sata vježbati stoj. I imam dovoljno energije za to. Samo po sebi ovo je odličan rezultat, no ima još. Sve duže i duže mogu ostati na rukama. Još uvijek nisam suveren na rukama, ali idem prema tome.

Netko će reći „ja bih to svladao za deset dana“. I možda i hoćeš, jednom kad kreneš. Kad bih birao da sam netalentiran, ali da imam inspiraciju razvijati se ili biti talentiran, ali ne raditi na onome što želim, izabrao bih prvo svaki put.

No, vratimo se sekundama.

Promatrajući proces napretka shvatio sam da se događa ono što se događa kod valjda svakog napredovanja. Na početku možeš najmanje i najviše vremena trošiš na „periferiju“. Da. Dugo mi je stoj trajao puno kraće nego priprema te dolazak u poziciju kao i izlazak iz pozicije. No, svaka sekunda se broji, ma svaki djelić sekunde.

U svakoj vještini postoje nivoi, nazovimo ih tako. A „otključavamo“ ih tako da skupimo dovoljan broj jedinica u ovom slučaju vremena. Kada skupimo dovoljno sekundi, postanemo onaj tko je iskusni početnik. I sada naš svaki pokušaj rezultira s možda i duplo više vremena provedenih u samom stoju. I ovo je divna vijest, naravno samo za one koji rade. I dok duplo ili čak još brže skupljamo sekunde za novi nivo, sve manje vremena otpada na „periferiju“, a sve više na pravu stvar. I novi nivo dolazi brže. Sada možete još više vremena provesti vježbajući, još duže biti u željenoj poziciji i još više uživati u rezultatima. Nije li ovo divno?

 

Kako ovo može koristiti vama?

Što želite unaprijediti? Izgled? Financijsku situaciju? Partnerski odnos?

Dakle, bilo što od navedenog provući kroz ovu formulu:

1. Odluči što želiš
2. Pronađi informacije o najboljem načinu da dođeš do toga (ovo će mnogi zvati znanjem, no znanje je znanje tek kad ga implementiramo). Svi ste pročitali dovoljno knjiga te sam siguran da znate svoj sljedeći korak te što trebate raditi.
3. Donijeti odluku o dosljednosti. Onima kojima cilj nije nešto što zaista žele bit će teško biti dosljedan. Oni pak koji jako žele postići nešto, bit će inspirirani te će lakše biti dosljedni (ako želite da napišem tekst o tome kako pronaći svoju inspiraciju, javite u komentarima).
4. Svaki dan prepoznavati napredak nebitno koliko malen bio.
5. Kada vidite da nešto ne funkcionira ili dođete do informacije da može bolje, učinite prema tome.
6. Nemojte misliti samo na cilj jer tada ćete propustiti radost putovanja.
7. Uživajte u procesu.

Baš me zanima na što ćete primijeniti ovu formulu. Svakako javite što ste odabrali i javite rezultate!

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

2 komentara

  1. Avatar

    Ja bih volela da procitam text o tome kako do inspiracije.
    Inace divan text! Jednostavan!
    Hvala.