Siječanjske peripetije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne želim biti pesimistična, ali evo sad je u Zagrebu još i zrak jako loš.

 

Nije dovoljno što nam je propala prilika da zarađujemo 8.000,00 € mjesečno, da u zatvorima imamo kolača i da budemo jedinstveni. Sada umjesto toga moramo tolerirati različitosti i jesti crni kruh. Jedino što me zapravo zanima je hoće li novi predsjednik biti dosljedan i zatražiti da u rječniku hrvatskih riječi promijene opis riječi bahatost, u osobna kvaliteta koja označava da imaš karakter.

Jer kod nas je običaj da se svako zdravorazumsko pitanje proglašava bahatlukom. Na primjer, halo policija, zašto više od dva mjeseca čekam policijski zapisnik o sudaru u kojem sam oštećena, uslijed čega mi je odbijen zahtjev za naknadom štete? Zato, egoistična gospođo, što imamo i druge predmete. Halo škola, zašto djeca imaju strašno lošu nastavnicu iz engleskog jezika, a najvjerojatnije će morati živjeti u Irskoj? Zato, socijalno neosjetljiva majko, što profesorica ima ugovor o radu na zauvijek. Halo Zagrebe, zašto smo danima udisali zagađeni zrak, a niste nas obavijestili? Zato, lijena i neodgovorna osobo, što ste si to mogli i sami pogledati na webu.

Možda su upravo sada odlučili objaviti činjenicu o zagađenom zraku, tko zna možda je i lažna, jer time pokušavaju rastjerati gomilicu koja postavlja šatorčiće ispred Zagrebačkog holdinga pokušavajući osigurati da korupcija postane dostupna svima.

Splićani nemaju zagrađen zrak, ali su svejedno dobili upozorenje da ne izlaze vani. Tamo se događaju scene iz američkih geto-a. Čudi me ta situacija kod njih, jer oni su ipak centar vortexa u RH. Doduše, spremno su prihvatili novonastali odmak od jedinstva na podržavanje različitosti pa su se podijelili na podražavatelje ubojice s jedne strane i na podražavatelje narko mafije i korumpirane policije s druge strane. Oni nesvrstani čekaju ljeto zatvoreni u kućama. Kada počne sezona ionako će se i jedni i drugi i treći preseliti u podrume, šupe i garaže kako bi izbjegli žegu. Budući da su već tamo, što ne bi iznajmili svoje stanove turistima. Vidite kako kod nas Hrvata sve ide nekako samo od sebe, prirodno i glatko.

 

A skijanje?

Tako je i sa skijanjem. Svima je već općepoznato da pravi i kvalitetni Hrvati idu na skijanje. Nepravi jadnici jednostavno ne prepoznaju taj nepresušan izbor zabave i zdravog rekreativnog odmora na vrhovima čistih planina. Oni više vole bankrotirati nakon božićnog darivanja čarapa unutar obitelji. Zato pravi Hrvati znaju da je kud i kamo bolje uštedjeti milijune skijajući u Alpama.

Gledajući cjelokupnu situaciju, i bolje nam je da smo doma. Možda to doprinese porastu nataliteta. Ruku na hrvatsko srce, natalitet nas brine samo zbog pitanja tko će uplaćivati za naše penzije? Inače, brat bratu, nitko se ne bi volio u nekoj daljoj budućnosti sljedećeg života ponovno roditi kao Hrvat. Zaslužili smo na drugom levelu ovog matrixa biti barem Slovenac.

Ali vratimo se mi na sadašnji trenutak jer je to trenutno popularniji pojam od budućih života. Ja nisam nikada bila na skijanju. Zvuči patetično. Možda me zbog toga neka američka obitelj posvoji. Mislim onako na daljinu. Kao kada posvojiš dupina, a zapravo ga samo financiraš. Ali kod nas to nije patetika, već realnost. Većina Hrvata nikada nije bila na skijanju. Ipak, rijetko tko će to izgovoriti na glas, jer se onda osjeti u zraku onaj kiselkasti miris neugode i srama. To je zato što je takva izjava čisti dokaz da nisi uspio biti pravi Hrvat, samo si bijedna kopija. Takav nezadovoljan prijetnja si sustavu.

Dodatno, baš me zanima njeguju li razvijene zemlje Europe katolički običaj blagoslova domova oko blagdana. Još više me zanima imaju li običajnu obvezu tom prigodom dati neoporezivi i nefiskalizirani novčani prilog za crkvu? U nas Hrvata, ako si pravi katolik, a nisi doma za vrijeme blagoslova, dat ćeš susjedi ključ i ostavit ćeš kuvertu na stolu. A ja, Juda jedan nevjerni (čudim se što Juda u originalu nije žensko) uhvatim se kako razmišljam zar to ne bi trebao biti blagoslov ukućana umjesto nekretnine? I shvatim, u današnje vrijeme svećenik te zasigurno može blagosloviti i wireless. Najbolje od svega, dobijete wireless za cijenu običnog blagoslova. I još k tome, nema dodatne nadoplate za blagoslov žena.
😉

Share.

About Author

Ena Lav

Zakonita supruga, seljača, majka, rob korporacija i svojih snova, sklona PMS-u i drugim hormonalnim promjenama, zaljubljena u rast i razvoj duha, samokritična i nezadovoljna vlastitim napretkom, u preuranjenoj krizi srednjih godina sa zakašnjelim prihvatom iste, wanna be spisateljica s pola romana, u stvarnom životu pravnica koja često sanja da joj još fali neki ispit do diplome…

Comments are closed.