Sedam smrtnih grijeha – Lijenost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost, lijenost

Stvoreni smo za kretanje i akciju. Jer da nismo, ne bi li nam umjesto nogu naraslo korijenje koje bi nas držalo na jednom mjestu? Akcijom i pokretom stvaramo. Pasivnošću i nepokretnošću ne stvaramo. Nestvaranjem, kao i u nekim drugim grijesima, stvaramo zastoj. Ono što treba proteći kroz naš život zastaje i zaglavljuje se.

Osvrnite se oko sebe. Sve je to netko kreirao. Ako spadate među one koji su danas kreirali samo CO2, pokrenite se. Činite doslovno smrtni grijeh. Neće vas netko kazniti, kažnjavate se sami. S lijenosti i nepokretnosti dolaze još neke stvari. Grižnja savjesti, nezadovoljstvo, slabite psihički i fizički. Nije li osoba koja se dovela u ovakvu poziciju gotovo mrtva? Da, to je pravo značenje smrtnog grijeha.

 

Lijenost

Kada u radu s klijentima dođem do toga da se trebaju pokrenuti, puno njih mi kaže kako bi se pomaknulo, pokrenulo, započelo nešto, ali nemaju što. Zapravo, oni samo ne vide mogućnosti. Imao sam u procesu jednu gospođu u mirovini koja je bila nezadovoljna životom. Kada smo došli do toga da se treba pokrenuti, rekla je da ne zna što bi radila. Nema mogućnosti vrtlarenja što bi jako voljela, drugo joj ništa u stanu ne pada na pamet nakon što obavi čišćenje i spremanje.

Rekao sam joj jedan jednostavan trik. Kada misli da nema što raditi, neka samo ustane i stoji. Kada je došla na sljedeći termin smijala se. Rekla mi je da ni jednom nije izdržala duže od tri minute stajati na mjestu. Kad god se digla kako bi stajala ubrzo bi joj nešto palo na pamet i otišla bi to učiniti. Nakon toga se vratila i sve se ponovilo. S vremenom je otišla i malo dalje pa je započela učenje nekih novih vještina, počela se baviti hobijem koji je dugo željela, na to su došli i novi kontakti vezani za te aktivnosti, novi ljudi i novi odnosi. Ta žena sada ima ispunjen život.

U suštini nitko od nas nije lijen. Ono što čini problem je nedostatak odmah vidljivog rezultata. Jer velika većina nas ne radi ono što želi i u čemu uživa nego ono što misli da mora raditi. Ako radimo posao koji ne volimo i samo nam je plaća motivacija za rad, tada smo zadovoljni možda samo jedan dan u mjesecu. Taj dan kada primimo plaću. Što drugo čovjek može nego svaki dan sve manje željeti nešto raditi. Pojavljuje se lijenost koja je svaki dan sve jača, a mi smo sve slabiji i teže joj se možemo oduprijeti. Nije li to ništa drugo nego polagana smrt? Ako bolje razmislite, tako i bolest uzima život. Prvo je mala sa tek kojim simptomom, ako ne učinimo ništa da se izliječimo, ona postaje jača, a mi slabiji. Jedini način je ojačati. A ojačavamo samo akcijom. Poduzmi akciju za svoje izlječenje od ove bolesti. Kad god možeš, koliko god možeš. Učini akciju.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.