Kako se osloboditi straha?

0

Neracionalne strahove moramo eliminirati prije nego što preraste razinu koja nam onemogućava normalan život. Međutim, postavlja se pitanje kako to učiniti. Najbolji savjet pronašla sam u knjizi „Osjeti strah, a ipak to učini!“, u kojoj autorica prije svega ističe da strah nije psihološki, već odgojni problem, te da preodgojem uma strah možemo prihvatiti kao životnu ratost, a ne prepreku uspjehu. Ona (osim samog naslova) daje slijedeće istine o strahu, koje nam istovremeno mogu pomoći da ga se riješimo:

 1. Strah neće nestati dokle god se razvijam.
 2. Jedini način da se riješim straha od nečega jest da odem… i učinim to.
 3. Jedini način da dobijem bolje mišljenje o sebi jest da odem… i to učinim.
 4. Ne samo da ću osjetiti strah svaki put kada se susretnem s nečim novim, nego se to događa i svima ostalima.
 5. Probijanje kroz strah manje je zastrašujuće od življenja sa stalnim strahom, kji dolazi s osjećajem bespomoćnosti.

Ako vas uhvati strah, možete pokušati i sa nekim od sljedećih savjeta:

 • Napravite kratku pauzu, zatvorite oči, nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite i usredotočite se na disanje.
 • Ne dozvolite da vas obuzmu negativne misli, usredotočite se na sadašnji trenutak, na ono što se događa sada i što činite sada. Tako ćete izbjeći brojna razmišljanja o onome što bi moglo biti i kako biste mogli učiniti.
 • Odbijanja i greške razmotrite u novom svjetlu, jer ako posrnete na svojem putu, to nije kraj svijeta. Iz svega nešto možete naučiti.
 • Pokušajte racionalno razmotriti strah, logično razmislite o tome čega se zapravo bojite i da li je to opravdano.
 • Ne obazirite se na negativne komentare, bez obzira da li oni dolaze od vas samih, ili od drugih. Zamijenite ih pozitivnim slikama i mislima. Ako možete, okružite se ljudima koji vas ohrabruju.
 • Pokušavajte ne izbjegavati ono čega se bojite, već se malo po malo suočavajte s time, kako biste malim koracima prevladali strah.

Odaberite za sebe savjet, način koji vam najviše odgovara i ostvarite svoje želje unatoč strahu. Strah će uvijek biti tu, ali nećemo mu više dozvoliti da nas onemogućava u ostvarivanju naših ciljeva.

mr. sc. Nataša Trojak

Share.

Comments are closed.