Samomasaža – ritual zdravlja i ljepote

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Možete li zamisliti život u svijetu u kojem je međuljudski dodir zabranjen? Koliko bi vremena prošlo prije nego bi smo osjetili da nešto nedostaje? Ne mnogo, jer dodir je prirodan i urođen oblik komunikacije i prijenosa energije među živim bićima.

Skup masažnih pokreta i tehnika koje zapad danas poznaje samo je nadograđena izvedenica drevnog, intuitivnog i urođenog načina iscjeljivanja polaganjem ruku. Postoje dokazi da je masaža postojala tisućama godina prije naše ere. U njenim su blagodatima uživali još stari Rimljani i Grci, koristili je za krijepljenje tijela i duha, za brži oporavak nakon bitke, utrljavanje ljekovitih trava, ali i u svakodnevnim ritualima opuštanja. I dok je Europa sve do 18.st bila uskraćena za uživanje u blagodatima ove i mnogih drugih isjeliteljskih tehnika, zbog vjerskih i kultoroloških ograda, Daleki istok je napredovao u svom razumijevanju funkcioniranja tijela i duha i razvoju medicine. Popularizaciju masaže na zapadu možemo zahvaliti upravo njima i istraživaču Peteru Henriku Lingu koji se sa svojeg putovanja po Kini vratio sa znanjem ove moćne tehnike. Daljnjim proučavanjem ljudske anatomije i razvojem znanja o ljudskom tijelu razvilo se ono što danas poznajemo pod pojmom švedska masaža.

Pozitivan utjecaj masaže na zdravlje i blagostanje ljudskog tijela i duha znanstveno je dokazan, a odnosi se na uklanjanje bolova različite prirode, otpuštanje napetosti iz tijela, održavanje mišićnog tonusa, poticanje cirkulacije, detoksikaciju organizma, uravnoteženje hormona, snaženje imuniteta, bolju pokretljivost zglobova, brži oporavak nakon bolesti, poboljšanje sna, zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka, uravnoteženje probave.

Ono o čemu se nešto manje priča, a nije ništa manje važno od ovih mjerljivih blagodati je i uspostava boljeg energetskog  protoka u tijelu, uklanjanje energetskih blokada, bolji kontakt sa sobom i jedna posebna vrsta unutarnjeg buđenja.

Masirati možemo drugu osobu, ali i samu sebe. Danas vam donosim par ideja kako se što bolje pripremiti za taj svoj mali ritual.

Pripremite kožu za masažu

Prije nego počnete sa samom masažom, posvetite nekoliko trenutaka njezi kože, kako bi ste ju pripremili za prihvat i upijanje dragocjenih sastojaka biljnih i ljekovitih eteričnih ulja. Nekoliko je metoda kojima to možemo postići.

Nabavite kvalitetnu četku s prirodnim vlaknima i kratkim pokretima iščetkajte cijelo tijelo, počevši od stopala. Izbjegavajte genitalije i prsa.

Suho četkanje je efikasno za pokretanje limfe i dobrodošla je podrška detoks tretmanima. Limfni sustav odgovoran je za odnos otpadnih tvari iz našeg tijela putem sustava limfnih čvorova, no za razliku od krvotoka nema svoju vlastitu pumpu, nego mu je potreban mehanički podražaj kako bi bio u pokretu. Limfa se nalazi vrlo blizu površine kože i dovoljan je sasvim lagani dodir da se pokrene. Osim što koristi limfnom sustavu, suho četkanje služi i kao mehanički piling i pomaže ukloniti mrtve stanice s površine kože. Koža bolje diše i lakše se regenerira. Dodatno, suhim četkanjem ubrzava se mikrocirkulacija, što ga čini odličnim saveznikom u borbi protiv celulita. Već nakon nekoliko četkanja, koža će izgledati življe i zdravije.

Kupke i pilinzi

Tople kupke, osim što djeluju opuštajuće na cijelo tijelo i živčani sustav, omekšavaju kožu i tkivo. Kad je tijelo oslobođeno grča, masaža će biti još ugodnija, a ljekovita svojstva eteričnih ulja lakše će prodirati u krvotok.

Pilingom uklanjamo mrtve stanice s površine kože i otvaramo pore čime koža lakše diše, također postaje otvorenija za prihvat ljekovitih supstanci iz biljnih i eteričnih ulja, te potičemo mikrocirkulaciju. Kod odabira ili samostalne pripreme pilinga pazite da eksfolijacijske čestice ne budu suviše grube kako ne bi ste oštetili kožu i vodite računa da se nakon pilinga otuširate kako bi ste uklonili sav abrazivni materijal s površine kože.

Kreiranje atmosfere

Kako vaša posvećenost masaži ne bi bila tek fizički doživljaj, pobrinite se o detaljima i ambijentu u kojem se masaža odvija. Iako je posvećenost sebi kroz ritual samomasaže već jedan oblik izražavanja ljubavi prema samom sebi, obratite pažnju i na slijedeće: prigušite rasvjetu, neka prostorija bude dobro zagrijana, upalite svijeće, odvojite se od buke i uključite glazbu koju volite. Na taj način njegujete i dušu, a ne samo tijelo.

Proljetna obnova

Ulje za obline1Doba godine kada se cijeli organizam budi i izlazi iz nekog zimskog mrtvila. Naša prirodna potreba u ovo doba godine je obnova. Odbacivanje svega starog: psihičkog, energetskog i fizičkog tereta.

Iskoristite prirodne porive iznutra i podržite ih preparatima koje radim za vas. Iz Wild Spirit laboratorija stiže ulje koje će potaknuti detoks i potjerati višak tekućine i otpadnih tvari iz vaših tkiva.

Mnoge moje klijentice tvrde da nije fizičko čišćenje jedina sretna posljedica korištenja ovog ulja, već da se pozitivan efekt i lakoća osjete i u emotivnom životu.

Da. Aromaterapija je takva. Višedimenzionalna i predivna disciplina koja njeguje naše biće na svim razinama postojanja.

Kristijana Vučetić

Ovo ulje kao i ostale moje preparate možete naručiti na adresu kristijana@povratakdivljezene.com. A više o meni i načinu na koji radim saznajte ovdje: www.povratakdivljezene.com

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.