Samo te ovo dijeli od postignuća o kojima sanjaš

Pinterest LinkedIn Tumblr +
postignuca o kojima sanjas

Foto: Taryn Elliott, Pexels

Ovaj će te tekst možda uvrijediti. Stoga, ako si uvredljiva, jednostavno nemoj dalje čitati.

Svi želimo nešto. Svi imamo puno. Okreni se oko sebe. Što sve imaš? Imaš beskrajno puno svega. Beskrajno puno blagoslova je u tvom životu. Uživaš li u njima? Cijeniš li ih? Slaviš li ih? Gotovo sam siguran kako ih ne cijeniš. Ili bar ne cijeniš dovoljno.

Pa zašto je to tako? Zato što imaš „pametnijeg posla“. Fokusiraš se na ono što ti još nedostaje. Fokusiraš se na ono što netko drugi možda ima, a ti misliš da ti upravo to treba da bi bila sretnija, uspješnija, zadovoljnija ili bilo što drugo.

No, kako to nemaš, umjesto poduzimanja akcije koja te tome vodi, ti radiš ono što radi većina. Staješ u obranu sebe. Braniš ono što je, ono gdje jesi i tražiš razloge zašto je sve upravo tako kako je.

Ti se razlozi nazivaju IZGOVORI.

 

Ne dozvoli izgovorima da ovladaju tobom i odvedu te tamo gdje ne želiš biti

Izgovori počinju jako rano u našem životu. Jer vrlo brzo naše pametne glavice shvate. Shvate da kad imamo izgovor mama ili tata se manje ljute na nas kada učinimo neku nepodopštinu. Pogotovo sve super prođe ako ne učinimo što smo trebali i pronađemo savršen razlog zašto to nismo MOGLI učiniti.
Jes! Upalilo je! Opet su pali na foru!

Sutra postajemo još bolji u tome. Sve nam se manje da raditi ono što trebamo, a izgovori postaju sve originalniji. Kada stignemo do odrasle dobi, već smo doktorirali izgovore. Jako smo dobri u njima. Toliko dobri da više niti ne primjećujemo da izgovaramo izgovore.

„Danas mi je kiša pokvarila dan“.
„Kriza je, ne mogu uspjeti u poslu“.
„Šef ne razumije moje ideje, ne mogu prosperirati u poduzeću“.
„Nisam imala vremena za… „…

Hrpa naših izgovora se podrazumijeva. Ne moramo ih niti izgovoriti da bi vrijedili za nas. Jednostavno su naša realnost.

Znaš kako znam sve ovo?

Imam ih i ja. I to bezbroj. I proučavam izgovore prvenstveno na sebi, a onda na svima ostalima. Kako to izgleda kod mene? Evo, baš sam se danas uspio izboriti s jednim od njih. Dakle, trudim se svakoga ponedjeljka poslati novi tekst ovdje na portal. I gotovo svakog tjedna taj tekst stigne. Ponekad ipak iz nekog razloga, zbog nekog izgovora ne pošaljem tekst. Ne stignem ga napisati. Bude mi žao jer znam da će svaka rečenica koju napišem nekome otvoriti oči i pomoći da izraste prema željenoj situaciji.

Danas na primjer… Danas sam bio jako umoran. U tijeku je selidba i puno se stvari događa u mom životu. Jednostavno, danas sam pomislio da ne pošaljem tekst. Ne bi se ništa zapravo dogodilo. Upitao sam se koji je razlog da ne pošaljem tekst. Već je kasno, umoran sam. Trenutno je 8:54 navečer. Nemam ideju za tekst.

Istina je zapravo da imam uvijek bezbroj ideja.
Ne da mi se. Uh, moj omiljeni izgovor. OK, ako ti se ne da pisati, što ćeš raditi umjesto toga? Otići malo na FB dok Jelena spremi kuhinju nakon večere (ja sam spremio večeru, neka uđe u zapisnik).
Eto ti vrijeme! Umjesto Facebooka napiši tekst.

Jedan za drugim svi su moji izgovori netragom nestali. Kako sam to uspio? Vježbom. Ovo radim već godinama. To ne znači da će s vremenom izgovori nestati. To samo znači da ćemo postati bolji u eliminiranju izgovora i odabiru akcije prema onome što želimo.

Nemoj se tješiti da su tvoji izgovori ozbiljniji od mojih i da su razlozi što ne možeš učiniti što želiš nesavladivi. Takvi zapravo ne postoje. Pogledaj oko sebe. Bezbroj ljudi s izgledima značajno manjim od tebe uspijevaju. Ne dozvoli izgovorima da ovladaju tobom i odvedu te tamo gdje ne želiš biti.

Istina je da nas svaki izgovor koji odaberemo umjesto akcije vodi tri koraka nazad, a svaka akcija samo korak naprijed. Dakle, ako ne učiniš četiri akcije nakon svakog izgovora, bit ćeš na mjestu ili lagano kliziti prema dolje. Tek kad nadvladaš izgovore u omjeru četiri, pet, šest ili više naprema jedan možeš osjetiti napredak u životu.

Nije lak zadatak, ali je moguć.

Jedan od mojih omiljenih izgovora je kada mi netko kaže „ne znam koji korak sada mogu učiniti.“ Uvijek. Ali uvijek postoji korak koji možeš učiniti upravo sada prema onome što želiš. Ako je ovo tvoj izgovor, trebamo razgovarati.

Javi se na mail skender.miro@gmail.com na besplatni razgovor i pronađi svoje korake te preskoči svoje izgovore.

Autor: Miroslav Skender

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.