Samo dvije opcije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

I novčić ima samo dvije strane

 

Mislite li da žena koja premješta ormare po svojoj kući ima mušku energiju ili jednostavno ima volju raditi što želi pa je pronašla visoku dozu energije koja joj je potrebna za tu aktivnost?

Aktivnim i ambicioznim ženama pripisuje se muška energija u jednom trenutku, erotičnost i privlačnost u drugom.

Stereotipno smo razdvojili mušku od ženske energije, pripisujući ih spolovima. Ako imamo energiju, koja je kako smo je nazvali jakom, pa je rezervirali za muškarce, jesmo li se time pomaknuli nešto dalje od stereotipa muško – ženskih poslova? Postoje li tako gledajući i dječja ili umirovljenička energija?

Jing i Jang, crno i bijelo, gore i dolje, ups i down’s su suprotnosti koje se vječito natječu, koja će prevladati. Čim se jedna rasplamsa, vodstvo preuzima druga.

Zavirite u udžbenike biologije i pročitajte kako svaka naša stanična ćelija ima pozitivan i negativan naboj.

„Kad smo u miru težimo nekoj akciji, a kad smo u akciji težimo se odmoriti.“

Postoji energija koje je u porastu i ona koja je u padu.

Postoje dani kad nam ide sve od šale, a postoje i oni kad malo činimo uz mnogo ulaganja, a rezultati su tek osrednji.

Smiješno mi je razumjeti da atraktivne i vrlo lijepe žene, s jakim poduzetničkim duhom, posjeduju mušku energiju.

Možda je to samo zato jer su spremne na izazov, rizik, izlaganje i javni govor. Koliko je to dobro izdvajati za nekoga tko se tek razvija ili za onoga koji se nalazi u nekoj krizi ili problemu iz kojeg treba izaći?

Trenutačno je njena jača strana u intenzitetu, dok je druga u opadanju. Ima ona i svojih loših dana kad se zatvori i želi biti sama. Zar tada ima žensku energiju? Ne nema. Njena energija je u trenutnom padu, a to je vrijeme njenog odmora i pripreme za sljedeći pothvat.

Suprotno od sitosti je glad, stanje koje je nastalo u nedostatku hrane u organizmu. Posljedica je manjak fizičke snage, odnosno energije za neki rad. Zavisno koji rezultat odabiremo, poduzet ćemo specifičnu radnju.

Kad smo psihički povrijeđeni te nas pucaju negativne emocije, utjecat ćemo na izvor energije i njenu isporuku.

Postoji i jedan zanimljiv stereotip, jake i slabe žena ili jaki i slabi muškarci.

Opasno je kad ovakve generalizacije postanu izgovori, a ne naši izbori. Svatko može biti ono što poželi. Želite li vi biti jaka ili slaba žena?

 

Izbori

Muška i ženska energija za mene definitivno ne postoje. Ili je imamo ili je nemamo.

Ovdje je ipak riječ samo o vrstama ponašanja, a postoje samo dva – ponašanje koje želim i ponašanje koje ne želim.

U životu su izbori i odluke vrlo povezani pojmovi. Izabiremo koju ćemo odluku donijeti. Postoje samo dva izbora: potvrdan ili negativan, hoću ili neću, mogu ili ne mogu, imam ili nemam, da ili ne…nastavite niz.

Sloboda izbora je naša najveća sloboda.

„Život je vrlo jednostavan dok ga ne zakompliciramo, izgovorima.“

 

Potraga za između nikuda ne vodi

Ljudi se vole poigravati riječima, pa nastaju novi pojmovi u koje počinju vjerovati kao apsolutne istine: malo imam, malo znam, malo želim i sl. Ne može netko biti malo bolestan.

Naravno da u svijetu polariteta ne postoji pred dodatak malo, ili nešto jest ili nešto nije. Nečega malo možemo precizirati tako da detaljno navedemo za što točno imamo, a za što točno nemamo. Kad bismo ovako definirali rečenice koje izgovaramo, uvijek bi imali jasniju sliku. Mogli bi u svakom trenutku znati što trebamo činiti jer ako nečega imate malo ne znajući što to malo pokriva, vi ne znate na čemu treba raditi ili kojeg posla se prihvatiti.

Gola istina je, da ne radite ništa ili svaštarite. Drugim riječima vrtite se u krug.

Nečega „malo“ može jedino označavati količinu koju uspoređujemo s većom količinom od polazne ili „puno“ kad je uspoređujemo s manjom količinom.

Uvijek se pitajte imate li ili nemate, bez „malo“ i precizirajte što je, koliko je i čemu vam to služi.

Ove godine moja kćer želi novi mobitel i putovanje u Zanzibar. Potreban joj je novac koji je spremna zaraditi. Radi dva mjeseca preko student servisa i svoje zamisli ostvaruje u rujnu.

„Život stalna promjena jest.“

 

Rezultat je pokazatelj i smjernica

Krajnji rezultat vas ne mora zadovoljavati. I to je apsolutno korektno.

Da bi se nešto događalo, da bismo vidjeli promjene, promjene trebamo i činiti.

Nije ništa strašno ako smo nezadovoljni rezultatima. To je pokazatelj našeg dosadašnjeg rada i smjernica budućeg. On nema nikakve veze s nama, već s našim radnjama.

Zadovoljstvo rezultatima nas također može potjerati naprijed u neku novu priču. Primjerice, proizvodnja jednog proizvoda zbog odličnih procesa unutar rada može se primijeniti na proizvodnju drugog proizvoda.

Kad bi shvatili da svijet polariteta možemo iskoristiti u svoju korist, brže bismo poduzimali akcije i kraće ostajali zarobljeni u neproduktivnim okruženjima.

„Život je jednostavan jer ima samo dvije opcije.”

 

Share.

About Author

Aleksandra Ivanac

Stručnjakinja u komunikacijskim edukacijama Life coach/NLP master practitioner/educator/mag prim educa/Theta healing & Peat practitioner. Svrha, misija ili jednostavnije životni zadatak mi je educiranje i prenošenje znanja onima koji su zastali i razmišljaju kuda i kako dalje. Osjećam se izuzetno korisno kada mogu podijeliti svoje znanje i pomoći osobama na putu samorazvoja i uspjeha. Svoje slobodno vrijeme ne oplemenjujem samo edukacijama već hobijima u kojima uživam, a to su sviranje afričkih bubnjeva djembe i aktivno treniranje badmintona. “Prava sloboda počinje onda kada shvatimo koliko smo moćni, sve do tada samo je strah i sumnja u sebe.”

Comments are closed.