Roditeljstvo – najvažniji poziv u životu svakog čovjeka

0

U „moru“ zadaća, očekivanja i svakodnevnih izazova dolazimo u situacije u kojima osjećamo tjeskobu, krivnju, strah, a moramo se osjećati dobro, da bismo mogli pružiti dobro.

Roditeljstvo je najzahtjevnija i najosjetljivija uloga. Ono je najvažniji poziv u životu svakog čovjeka koji je imao sreću postati roditeljem. Međutim, nitko nas ne priprema za tu ulogu, a od roditelja se očekuje da poznaju razvoj djeteta, znaju što je najbolje za njega u obitelji i izvan nje, znaju zašto, kada i koje odgojne postupke primijeniti.

U „moru“ zadaća, očekivanja i svakodnevnih izazova dolazimo u situacije u kojima osjećamo tjeskobu, krivnju, strah. A moramo se osjećati dobro, da bismo mogli pružiti dobro. Danas se učestalo govori o pozitivnom roditeljstvu – ponašanju roditelja koje se temelji u najboljem interesu djeteta. To podrazumijeva njegu, osnaživanje, nenasilje, priznanje, vođenje, postavljanje granica kako bi dijete moglo razvijati svoje pune potencijale. Ipak, ono što je djeci najvažnije jest  roditeljska prisutnost.

Istraživanja provedena u svijetu (i kod nas) pokazuju da je  djetetova  percepcija roditelja tijekom sazrijevanja uvijek pozitivna ukoliko djeca roditelje dožive kao obične ljude koji su uvijek prisutni, da imaju snažan osjećaj da im je stalo do toga kako se djeca osjećaju te da njihove roditelje iskreno zanima ono što im djeca govore.

Sjećate li se kako smo zaljubljeno gledali naše maleno biće, bebu, prvih mjeseci života? Bili smo u stanju satima promatrati kako diše, spava… Djeca uvijek trebaju taj naš „zaljubljeni“ pogled, toplinu, podršku i prisutnost. To im daje snagu, čini ih otpornima i spremnima za mnoge životne izazove. Svaki roditelj voli svoje dijete i želi za njega najbolje, ali moramo biti svjesni da je roditeljstvo proces koji se temelji na pokušajima i pogreškama, a ishod je ponekad  neizvjestan. Bitno je raditi na sebi, osvještavati se i nikada ne odustati.

Za uspješno roditeljstvo  ne postoji  gotov „recept“ po kojemu će, ukoliko ga slijedimo, sve biti savršeno, ali postoje „pravila za uporabu“:

  • poštujte osobnost  djeteta – dijete je osobnost u razvoju  i potrebno je uvažavati njegovu prirodu;
  • dijete je ravnopravan  član obitelji, ima pravo donositi odluke;
  • u odgoju se oslanjajte na pozitivne osobine svog  djeteta;
  • među roditeljima i djecom mora vladati puno povjerenje;
  • budite dosljedni, djeca vole pravila i strukturu, to im pruža sigurnost;
  • svaki vaš postupak ili zahtjev treba biti prilagođen djetetovim individualnim snagama i mogućnostima te stupnjem razvoja;
  • iskoristite svaku prigodnu situaciju da pohvalite dijete i iskažete mu ljubav (ukoliko ste angažirani oko korekcije neželjenih ponašanja budite strpljivi, ne propuštajte priliku pohvaliti sve ono što dijete napravi dobro);
  • neka razgovor uvijek bude dijalog, a ne monolog – to je način da sačuvate svoju različitost i postanete ravnopravni, ali različiti partneri …

Ne zaboravite, djeca samo žele biti s vama, da ste prisutni duhom; bitna je kvaliteta, makar i pola sata zajedničkog vremena, jer sve će proći, svi se problemi riješiti, ponoviti, izmijeniti, novi dan mora svanuti, ali nježne godine vašeg djeteta se ne mogu vratiti…

Autorica: Lorena Godec, odgajateljica

Objavljeno pod mentorstvom,
prof. dr. sc. Anke Jurčević Lozančić

Preuzeto iz časopisa

dijete&roditelj_logo

Foto: Unsplash

 

Share.

Comments are closed.