Kada temperature padnu, ništa ne grije bolje od šalice kremaste tople čokolade. Recepti za toplu čokoladu koje smo pripremili savršeno odgovaraju različitim ukusima i stilovima života – od neodoljive klasične verzije za one koji vole tradiciju, do modernih opcija poput veganske i keto čokolade koje su jednako luksuzne i zavodljive.
Nakon boravka na hladnoći, zar ima boljeg osjećaja nego zgrijati ruke na šalici tople čokoladne radosti? Ova slatka poslastica nije samo hrana za nepce – ona je trenutak pure happiness koji će vam popraviti dan i podići raspoloženje.
Iako je najbrže rješenje priprema instant kakaa, ništa se ne može mjeriti s domaćom toplom čokoladom. Uz samo malo truda, pretvorite svoj napitak u pravu gurmansku rapsodiju. Otkrijte recepte za toplu čokoladu s kojima ćete ovaj topli užitak podići na novu razinu i pretvoriti svaki gutljaj u cozy, Instagram-worthy užitak! Na Instagramu inspiracije i recepata za ovaj omiljeni napitak ne nedostaje.
Topla čokolada za puni užitak
Brzi, kremasti vrući kakao – savršena topla poslastica za opuštanje uz dekicu i omiljenu knjigu. Ovaj recept je s malo šećera, ali pun bogatog okusa.
📖 Sastojci:
- 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 žlica šećera
- Prstohvat soli
- 1 šalica mlijeka po izboru (kravlje, zobeno, sojino, kokosovo, bademovo ili kombinacija)
- ¼ žličice ekstrakta (vanilije, lješnjaka, cimeta ili vašeg omiljenog okusa)
🥣 Priprema:
- U posudi najprije pomiješajte kakao, šećer i prstohvat soli.
- Postupno dodajte mlijeko, dobro miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. Za savršenu teksturu koristite pjenjaču.
- Zagrijte smjesu na štednjaku dok ne postane topla, mirisna i kremasta.
- Ulijte u omiljenu šalicu, a zatim ukrasite prema želji – sljezovim kolačićima, naribanom čokoladom, cimetom ili šlagom.
Pripremite ovaj ukusni kakao i uživajte u svakoj toploj, čokoladnoj kapljici – savršeno za zimske večeri!
Gingerbread topla čokolada
📖 Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 4 pune žlice vruće čokolade u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- Dodaci po želji: šlag, sljezovi kolačići, čokoladne mrvice ili karamel preljev
🥣 Priprema:
- U lončiću na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko, ali pazite da ne zakipi.
- Dodajte čokoladu u prahu, ekstrakt vanilije, cimet, đumbir i muškatni oraščić.
- Miješajte pjenjačom dok se sastojci potpuno ne sjedine i smjesa ne postane kremasta.
- Kad je čokolada vruća, ali ne previše, ulijte je u omiljenu šalicu.
Dodajte svoje omiljene dodatke i uživajte u savršenom zimskom napitku!
Topla čokolada s mirisom začina – idealan način da ugrijete dušu i tijelo. 😊
Topla čokolada bez šećera
📖 Sastojci:
- 200 ml veganskog ili običnog mlijeka
- 1 čajna žličica sirovog kakaa u prahu
- Prstohvat cimeta (ili začini po želji: kardamom, maca prah, muškatni oraščić, mljeveni đumbir)
- Malo sirovog meda (po želji, za slatkoću)
🥣 Priprema:
- Na štednjaku lagano zagrijte mlijeko, pazeći da ne zakipi.
- U šalici pomiješajte kakao prah s nekoliko žlica mlijeka dok ne dobijete glatku pastu.
- Dodajte cimet i ostale začine po želji za dodatnu aromu i benefite.
- Kad je mlijeko toplo, ulijte ga u šalicu s pastom i dobro promiješajte.
- Po želji zasladite sirovim medom ili uživajte u čistom okusu.
Zagrljaji s okusom kakaa za tople, ugodne trenutke! 🤎
Veganska topla čokolada s javorovim sirupom
📖 Sastojci:
- 2 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka (ili kravlje, kozje, indijskog oraščića, kokosovo)
- 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 žlice javorovog sirupa (ili manje, prema želji)
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije (samo ako koristite mlijeko bez arome vanilije)
- Dodaci po želji: sljezovi kolačići, nasjeckana čokolada, zdrobljene bombone od peperminta
🥣 Priprema:
- U posudu nalijte bademovo mlijeko te dodajte kakao prah, javorov sirup i vaniliju.
- Zagrijavajte na srednje jakoj vatri uz neprestano miješanje dok smjesa ne postane glatka i svi komadići kakaa se ne otope.
- Maknite s vatre i odmah ulijte u dvije šalice.
- Ukrasite sljezovim kolačićima, nasjeckanom veganskom čokoladom ili zdrobljenim bombonima od peperminta za dodatni blagdanski štih.
Uživajte u ovom veganskom, kremastom napitku koji grije i tijelo i dušu! 😊
Začinjena topla čokolada s niskim udjelom masnoća
📖 Sastojci:
- ¾ šalice (180 ml) vruće prokuhane vode
- ½ šalice (125 ml) mlijeka s niskim udjelom masti
- 1 žličica nezaslađenog kakaa u prahu
- ¼ žličice mljevenog cimeta
- ¼ žličice mješavine začina (allspice)
- 4–5 komadića tamne čokolade
🍫 Priprema:
- U veliku šalicu dodajte čokoladu u prahu i vruću vodu. Dobro promiješajte dok se potpuno ne otopi i smjesa postane glatka.
- U manjem loncu na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko. Dodajte cimet i mješavinu začina, miješajući da se sastojci sjedine. Nastavite miješati dok mlijeko lagano ne zakuha.
- Koristeći pjenjaču, snažno umutite mlijeko dok ne postane pjenasto i bogato teksturom.
- Ulijte začinjeno mlijeko u šalicu s toplom čokoladom i nježno promiješajte kako biste spojili okuse.
- Na vrh pospite komadiće tamne čokolade. Oni će se lagano otopiti, pružajući dodatnu dozu raskoši.
Zamotajte se u dekicu, pronađite svoje omiljeno mjesto za opuštanje i uživajte u ovoj aromatičnoj šalici utjehe! 💖
Topla čokolada s tamnom čokoladom
📖 Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 50 g tamne čokolade (najmanje 70 % kakaa)
- 1/2 žličice šećera
- Prstohvat cimeta
- Dodaci po želji: šlag ili svježe tučeno vrhnje, malo cimeta za posipanje
🥣 Priprema:
- U lončiću zagrijte nekoliko žlica mlijeka sa šećerom, cimetom i komadićima tamne čokolade.
- Neprestano miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka, bez grudica.
- Polako dodajte ostatak mlijeka, neprestano miješajući, i zagrijavajte dok napitak ne postane vruć, ali ne zakipi.
- Ulijte toplu čokoladu u svoju omiljenu šalicu.
- Prekrijte šlagom i lagano pospite prstohvatom cimeta za dodatnu aromu i čaroliju.
Uz topli napitak, pronađite udoban kutak, zamotajte se u dekicu i uživajte u trenutku sreće! 😊
Povezano: Zimski začini koji donose blagdansku čaroliju i doprinose zdravlju
Topla čokolada sa zrnima kave
📖 Sastojci:
- Tamna čokolada 70 %
- Brazilska zrna kave
- 1 šalica mlijeka
- ½ šalice mini marshmallowsa ili šlaga
- 1 štapić cimeta ili cimet u prahu
🥣 Priprema:
- Zagrijte mlijeko do točke kada je vruće, ali ne ključalo. Ulijte ga u omiljenu šalicu.
- Dodajte komadiće čokolade i pustite da se otope u vrućem mlijeku. Miješajte dok ne dobijete glatku, čokoladnu smjesu.
- Ubacite nekoliko zrna svježe mljevene kave za poseban okus i miris (po želji).
- Poslužite s mini marshmallowsima ili bogatim slojem šlaga.
- Završite dodirom cimeta u prahu ili uronite štapić cimeta za dodatnu toplinu i aromu.
Uživajte u ovom dekadentnom napitku – savršenom spoju kave i čokolade! ☕🍫
Keto kremasta vruća čokolada
📖 Sastojci:
- 2 šalice nezaslađenog bademovog ili kokosovog mlijeka
- 1/2 šalice vrhnja za šlag (obično ili kokosovo)
- 5 žlica kakao praha
- 2 stiska tekuće stevije
- Prstohvat morske soli
- 1/4 žličice vanilije ili cimeta za dodatni okus
🥣 Priprema:
- U zdjelici pomiješajte kakao prah i sol.
- Na laganoj vatri zagrijte mlijeko i vrhnje dok ne budu topli, ali ne kipući.
- Miješajte kakao smjesu i steviju, miješajući dok se sve ne sjedini u glatku, kremastu tekućinu.
- Maknite s vatre i poslužite. Po želji dodajte šlag, naribanu tamnu čokoladu ili malo cimeta na vrh.
Uživajte u ovom ukusnom, keto-friendly napitku savršenom za hladne dane! 🥥🍫
Vruća čokolada s aromatičnim dodirom likera
Ništa ne grije bolje od bogate, kremaste šalice vruće čokolade s dodatkom likera!
📖 Sastojci:
- 2 šalice punomasnog mlijeka (ili biljnog mlijeka po izboru)
- 1/2 šalice gustog vrhnja
- 1/4 šalice granuliranog šećera (po želji)
- 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1/2 šalice nasjeckane tamne čokolade ili čokoladnih kapljica s najmanje 70 % kakaa
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 do 1/3 šalice vašeg omiljenog likera, ruma ili viskija
- Dodaci po želji: šlag, marshmallowsi ili čokoladne mrvice
🥣 Priprema:
- U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte mlijeko, vrhnje, šećer i kakao prah. Neprestano miješajte dok se šećer ne otopi i smjesa postane vruća (ali ne zakipi).
- Dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi i smjesa ne postane glatka i kremasta.
- Maknite lonac s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije i odabrani liker.
- Ulijte toplu čokoladu u šalice i ukrasite po želji: dodajte šlag, sljezove kolačiće ili pospite čokoladnim mrvicama za savršen završni dodir.
Pronađite svoje omiljeno mjesto za opuštanje i uživajte u ovoj dekadentnoj čokoladnoj poslastici! 🤎
Topla čokolada s kolagenom i paprenom metvicom
📖 Sastojci:
- 1,5 šalica zobenog mlijeka
- 2 žlice kakao praha
- 1 mjerica kolagena u prahu (nije obavezno)
- ½ – 1 žlica javorovog sirupa
- 1/8 žličice ekstrakta vanilije
- 1/8 žličice ekstrakta paprene metvice
- Dodaci po želji: 1 lizalica candy cane, mini marshmallowsi
🥣 Priprema:
- U malom loncu pomiješajte zobeno mlijeko, kakao prah, javorov sirup, ekstrakt vanilije i paprene metvice.
- Zagrijavajte smjesu na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se ne ugrije i svi sastojci dobro ne sjedine.
- Po želji dodajte kolagen u prahu i dobro promiješajte dok se potpuno ne otopi.
- Ulijte toplu čokoladu u svoju omiljenu šalicu.
- Ubacite nekoliko mini marshmallowsima na vrh i lizalicu kao završni ukras.
Blagdanska topla čokolada
📖 Sastojci:
- 2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice vrhnja (po želji za bogatstvo)
- 1/2 šalice komadića čokolade (mliječne ili tamne)
- 1 žlica kakaa u prahu
- 2 žlice šećera (po želji)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Mini marshmallows
🥣 Priprema:
- U lončiću zagrijte mlijeko i vrhnje na srednjoj vatri dok se ne zagriju (nemojte kuhati).
- Umiješajte kakao prah, šećer i komadiće čokolade dok se ne otope i postanu glatki.
- Umiješajte ekstrakt vanilije za dodatno pojačanje okusa.
- Ulijte vruću čokoladu u šalice i na vrh stavite veliku šaku marshmallowsa kolačića! Možete čak dodati šlag ili mrvicu kakaa za dodatni užitak.
Recept za savršenu toplu čokoladu s Baileysom
📖 Sastojci:
- 50 ml Baileys-a
- 3 žličice kakaa u prahu
- 200 ml mlijeka
- Malo vrhnja za šlag
- 1 štapić cimeta
🍫 Priprema:
- U lončiću na laganoj vatri zagrijte mlijeko sa štapićem cimeta dok ne postane vruće, ali pazite da ne zakipi.
- Dodajte kakao prah i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku, bogatu toplu čokoladu.
- Izvadite štapić cimeta i ulijte čokoladu u svoju omiljenu šalicu.
- Dodajte Baileys i lagano promiješajte.
- Na vrh stavite malo kreme ili šlaga za savršen završni dodir.
Uživajte u ovom aromatičnom i dekadentnom napitku – idealnom za opuštanje tijekom hladnih večeri! 😊
Povezano: Ovaj božićni kuglof će biti zvijezda svakog blagdanskog stola