Recenzija knjige “Bolest kao put”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Knjiga autora Dethlefsena i Dahlkea, samim  naslovom „Bolest kao put“ može izazvati različita promišljanja potencijalnih čitatelja. Pojedinci koji bolest – zdravlje doživljavaju kao stanje, zasigurno će u navedenoj knjizi naći bogato štivo za promišljanje.

Važno je izdvojiti činjenicu da autori ne pristupaju stanju bolesti na znanstvenoj razini. Čitatelji koji imaju dovoljno znanstvenih saznanja rado će posegnuti za pisanom riječi koja sagledava fenomen bolesti iz jedne nove perspektive.

Novija medicina sve više pažnje posvećuje duhovnom – duševnom stanju osobe tražeći odgovore kada farmakoteparija ne daje željene rezultate.

Autori kroz dva dijela analiziraju stanja zdravlja i bolesti na teorijskoj i praktičnoj razini, pokušavajući čitatelju pojasniti utjecaj emocija na simptome.

U knjizi se, govoreći o depresiji, analizira problem potiskivanja. Naime, prema autorima, osobe sklone depresiji imaju poteškoće na tri područja: na razini agresivnih i destruktivnih impulsa, na razini odgovornost i odustajanje te konflikt života i smrti. Drugačije sagledavanje jedne od najčešćih bolesti 21. stoljeća kao što je depresija, može izazvati različite reakcije stručnjaka i laika.

Neovisno o osobnim promišljanjima i stručnim znanjima, nije naodmet izdvojiti vrijeme i pronaći poveznicu između poznatog i onoga manje poznatog kada promišljamo o bolesti i razlozima zašto imamo problema s probavom ili nesanicom.

Možda Vam neka saznanja pomognu u mijenjaju sebe, odnosu prema bolesti  i boljem razumijevanju drugih koji su bolesni ili zdravi.

Recenziju napisala:

 

dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.