Razvoj dječjeg mozga kroz igru i zabavu

0
razvoj djecjeg mozga

Foto: Ingram Image

Svako dijete se rađa s potencijalom genijalca, a na nama je da se taj intelektualni, emotivni, socijalni i motorički potencijal izrazi.

U prvih 6 godina života mozak se razvija nevjerojatnom brzinom te se stvara jako puno veza (sinapsi) između neurona u mozgu. Upravo u tom razdoblju stvaraju se čvrsti temelji za razvijanje kasnijih znanja i sposobnosti, a koliko su godine prije polaska u školu važne govori i informacija da se čak 75 % neuronskih veza stvara do 7. godine života, odnosno njih 50 % do 5. godine.

Neurokognitivna znanost je zadnjih godina jako napredovala dok su pedagoške metode koje se koriste u odgoju i obrazovanju djece i dalje većinom zastarjele. Zato je vrlo bitno da se roditelji educiraju kako bi od prvog dana znali svojem djetetu pružiti razvojno-stimulirajuću okolinu koja će kasnije utjecati na djetetove sposobnosti i kvalitetu života.

Djeci je igra prirodna aktivnost, u njoj uživaju i kao takvu ju je vrlo lako iskoristiti za učenje. Djeca mogu, igrajući se, naučiti sve što im želimo prenijeti, a uz to razmišljaju, razvijaju svoj istraživački duh, kreativnost, nove ideje te povezuju znanje. Istraživanja su pokazala da djeca najviše uče kada su opuštena i kada im je zabavno.

Takva činjenica ne vrijedi samo za djecu već i za odrasle, a znanja koja steknemo na takav način, ostaju dugoročno.

Pjevanje, plesanje, bojanje, likovne aktivnosti, klasifikacija, serijacija i drugo, aktivnosti su koje su nužne djetetu od najranije dobi, a sve ih možemo raditi kroz igru i zabavu.

Roditelji često, imajući najbolju namjeru da zaštite svoje dijete, ograničavaju dijete u igranju tako da mu ne dozvoljavaju previše trčanja i skakanja. No upravo trčanje, skakanje, vrtnja i ostale motoričke aktivnosti su od krucijalne važnosti za zdrav rast i razvoj djeteta. Dozvolite svojem djetetu da se vrti, skače, trči po različitim podlogama, nema veze što će se možda uprljati jer upravo tako će postati puno spretnije i inteligentnije u kasnijem životu. Istraživanja su pokazala da su današnja djeca i do 30 % motorički slabija, a jedan od bitnijih razloga je taj što se manje kreću.

 

Dječji mozak i moderne tehnologije

Iako je tehnologija donijela velike napretke društva, u nekim segmentima nas je i unazadovala. Vrlo je jasno da dijete ne možemo u potpunosti ograničiti od modernih tehnologija, no mnogi roditelji se pitaju gdje postaviti granicu. Neupitna je činjenica kako je gledanje u ekrane štetno za dijete te periodi gledanja u ekrane trebaju trajati što kraće moguće, a u najranijoj dobi bi ih trebalo u potpunosti izbjegavati jer kako tvrde neki znanstvenici, ono doslovno „pali mozak“. Najbolje je dogovoriti s djetetom određeno vrijeme, na primjer 15 minuta na dan, i toga se čvrsto držati bez obzira na to što dijete traži još.

Umjesto toga, predložite odlazak u park ili osmislite neku drugu aktivnost koja će okupirati dječju pažnju.

 

Više ili manje igračaka?

Vrlo je lako kod kuće osmisliti niz zabavnih aktivnosti kojima ćete poticati zdrav rast i razvoj svojeg djeteta. Djetetu nije potrebna hrpa skupih igračaka kako bi ono bilo sretno, upravo suprotno, hrpa igračaka može negativno utjecati na dijete jer se ono neće više znati igrati i stvari će mu brzo dosaditi. Tako roditelji znaju upasti u začarani krug i stalno, na zahtjev djece, kupovati nove igračke kako djetetu ni bi bilo dosadno. Dapače, dosada može biti dobra jer pomaže djetetu da istraži svoj unutarnji svijet, pusti mašti na volju i samo organizira svoje nestrukturirano vrijeme.

Važno je znati da se dijete može igrati bilo čime; štipaljkama, plastičnim posudama, kuhačama i drugim stvarima što se može naći u svakom kućanstvu. Bitno je samo kako djetetu predstavite aktivnost. Kuhačama i posudama se može svirati, štipaljke se mogu brojati, kategorizirati po boji, stavljati na rub posude kako bi se vježbala fina motorika. To su samo neke od brojnih ideja za aktivnosti kojima možete na zdrav način razvijati potencijale svojeg djeteta.

Dajte mašti na volju, koristite svakakva pomagala koja već imate u kući, uključite dijete u osmišljavanje aktivnosti.

Pjevajte, plešite, opustite se, uživajte i potičite svoje dijete da uči i razvija se na njemu najprirodniji način. Time ćete im dati jedan od najvrjednijih poklona za njihovu budućnost!

Autorica: Yvette Kalaba, psihologinja

www.centarsreca.hr
prirucniksreca@gmail.com
Facebook, Instagram

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.