Razlika između fizioterapeuta i masera

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Razlika između fizioterapeuta i masera

Foto: Toa Heftiba, Unsplash

Tu i tamo se dogodi da me netko pita jeste li vi fizioterapeut. I to za vrijeme masaže, što možda i nije neobično pitanje, ali svejedno, nerijetko postoji dosta nedoumica i zabluda oko toga koje medicinske usluge koji od terapeuta pruža te bih napisala par riječi na temu.

A tema je razlika između fizioterapeuta i masera. I što je fizioterapeut, a što maser. Što tko od njih radi. Ima li uopće razlike.

 

Tko je i što radi fizioterapeut?

Medicinski leksikon kaže da je fizioterapija grana fizikalne medicine. Ponegdje se koristi kao sinonim fizikalnoj terapiji. U svrhu liječenja koristi sva prirodna sredstva, i to: toplinu, kupke, zrake, el. energiju. Ova prirodna sredstva koristi u sljedećim fizikalnim procedurama: magnetoterapiji, laseru, ultrazvuku, različitim strujama, infracrvenom zračenju, hidroterapiji, toploti, hladnoći i terapiji vježbama. Tu bismo mogli svrstati i akupunkturu. Fizioterapeut provodi sve ove procedure.

Naći ćete i objašnjenje da je fizioterapija autonomna struka, te da fizioterapeuti procjenjuju bolesnike i zatim planiraju i provode terapiju koristeći različite oblike fizikalnih sredstava (pokret, električnu energiju, vodu, toplinu, minerale, blato, klimatske uvjete, ultrazvuk, laser, magnetoterapiju).

Ili ćete pročitati da fizioterapeuti pomažu bolesnim i ozlijeđenim osobama u povećanju pokretljivosti, ublažavaju bol te sprječavaju trajnije posljedice bolesti i ozljeda. Uloga im se proširuje na sprječavanje bolova i bolesti sustava za kretanje poučavanjem pravilnog držanja i kretanja te savjetovanje o ergonomskim uvjetima života i rada. Njihovi pacijenti su osobe s ozljedama glave i kralježnice, prijelomima, upalom zglobova, moždanim udarom, bolovima u križima te bolestima živčanog, krvožilnog, dišnog i drugih tjelesnih sustava.

 

Tko je i što radi maser?

Kada u medicinskom leksikonu pretražujete pojam masaže, naći ćete da je masaža mehaničko djelovanje na tijelo trljanjem, gnječenjem, lupkanjem, protresanjem radi ubrzanja optoka krvi, omekšavanja i jačanja mišića, smanjenja umora. Masaža je važna u rehabilitacijskoj terapiji. Rehabilitacija je u medicinskom rječniku niz mjera za uspostavljanje radne sposobnosti nakon teških ozljeda, bolesti ili kod prirođenih ili stečenih anomalija i invaliditeta (sljepoća, gluhoća).

Wikipedija, pak, masažu definira kao sustavnu manipulaciju mekih tkiva u terapijske svrhe. Iako danas postoje mnogi uređaji, ručna masaža je najefikasnija metoda jer osim terapijske ima i dijagnostičku komponentu. K tome je psihološko značenje fizičkog kontakta neupitno. Masaža je najstariji oblik liječenja, a preko kože djeluje na mišićni, živčani i limfni sustav.
Masaža spada u medicinske usluge. Isto kao i fizioterapija.

 

U čemu je onda razlika?

I fizioterapeut i maser tretiraju tijelo, samo svaki od njih koristi drugačiji alat. Kod masera su to ruke, a kod fizioterapeuta neka pomagala. Maser tijelu pristupa direktno, a fizioterapeut indirektno. Ipak, svrha je prilično slična, jer i jedni i drugi povećavaju pokretljivost zglobova i dijelova tijela, ublažavaju bolove, sprječavaju nastajanje težih stanja i bolesti na tijelu. Hoćete li kombinirati jednu i drugu vrstu terapije ili ćete koristiti samo jednu, odluka je na vama i ovisi o tome koji je vaš problem, stanje, bolest, dijagnoza. I što želite.
Sada kada znate razlike i sličnosti, vjerujem da ćete lakše donijeti odluku!

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.