Putovanje na Maldive – Ona putuje svijetom i pruža nam najvažnije informacije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Maldivi  su mala otočna zemlja u Indijskom oceanu često okrunjena epitetom „raja na zemlji“. Sastoji od 1200 otoka grupiranih u 26 atola. Prekrasne lagune, bijele pješčane plaže, tirkizno plava voda, plavo nebo, bungalovi na vodi slike su koje nam svaki put iznova zaustavljaju dah.

Iz vodiča za putovanje “Maldivi svima, a ne samo njima”, koji je pripremila svjetska putnica Petra Fruk, izdvajamo korisne informacije i najzanimljivije činjenice o toj prekrasnoj zemlji srdačnih stanovnika. 

Može li se organizirati samostalno putovanje na Maldive s prosječnom hrvatskom plaćom?
Može, no uz dosta odricanja.

 

Dvije skupine otoka 

OTOCI RESORTI – otoci na kojima osim skupocjenih resorta nema drugog smještaja te se najčešće nalaze na nekom od koraljnih grebena okruženi palmama i predivnim bijelim, pješčanim sprudovima. Pravi raj na zemlji u kojemu se smještaj po noćenju kreće od 400$ do 800$.

LOKALNI OTOCI – otoci na kojima žive lokalci i koji su unazad nekoliko godina dobili dozvolu da mogu nuditi smještaj turistima koji imaju prosječna hrvatska primanja. Postoji mnogo takvih otoka, no najzanimljiviji su Maafushi i rajski Fulidhoo.

 

Dolazak na Maldive 

Zračna luka Velana International se NE nalazi na otoku Male, glavnom gradu Maldiva, već na otoku Hulhuke, udaljenom 6 minuta vožnje trajektom od samog glavnog grada. Zračna luka je mala, ali čisto pristojna. Samih formalnosti oko ulaska u zemlju gotovo da i nema, a viza do 30 dana boravka na otocima NIJE potrebna.

 

 

Otok Maafushi 

Prvi od dva lokalna otoka koji sam posjetila je bio turistički razvikan Maafushi. Zašto Maafushi? Zato što vrlo jeftino i jednostavno možete doći do njega na dva načina. Prva jeftinija varijanta je javnim trajektom, dok je druga varijanta speedboat-om gdje cijena u jednom smjeru iznosi 25$.

 

Otok Fulidhoo 

Nešto dalje od Maafushi nalazi se Fulidhoo, otok koji je prava slika raja, klasična razglednica Maldiva i jednom riječju divota. Do ove divote možete doći javnim trajektom, a kada dođete do Maafushi NE izlazite iz trajekta nego samo nastavite plovidbu do Fulidhoo, još otprilike 2 sata vožnje.

 

Maafushi ili Fulidhoo? Koji otok izabrati?

Fulidhoo. I opet Fulidhoo jer predstavlja idealni spoj lokalnog otoka i prave slike raja. Fuldihoo kao manji otok nudi sve što biste htjeli doživjeti na Maldivima. Dok je Maafushi veći lokalni otok namijenjen masovnom turizmu s umjetnom plažom i građevinskim radovima na svakom koraku. Također, Maafushi nudi veći i povoljniji izbor smještaja te je ponuda dućana i restorana bolja negoli na Fulidhoo, no osim predivnog zalaska sunca i dobre hrane, Maafushi me nije pretjerano oduševio.

 

Pravila ponašanja 

Maldivi su muslimanska zemlja te trebate imati u vidu neka specifična pravila ponašanja. Kupanje u badiću je dozvoljeno jedino na tzv. bikini plaži, dok se na ostalim lokalnim plažama morate kupati odjeveni. Također, otokom nemojte hodati razgolićeni ili u prozirnim haljinama.

Petak je sveti dan kada ne voze trajekti, a dućani su zatvoreni za vrijeme molitve (moli se 5 puta na dan).

U restoranima i dućanima nećete naići na alkohol s obzirom da je zabranjena njegova prodaja pa pripazite na to. U alkoholu ćete moći uživati na resort otoku, no NE i na lokalnom.

Imajte u vidu da je u zemlju zakonom zabranjeno unositi sadržaj i materijale protivne islamu poput svinjskih proizvoda, alkohola, pornografskih sadržaja te bilo kakve droge.

 

Sigurnost 

Otoci su izrazito sigurni. Kada sam pitala lokalce  je li nesigurno ostaviti japanke i torbu na plaži bez nadzora, svi su mi se nasmijali zbog tog nebuloznog pitanja.

 

Cijene 

Cijena obroka – od 6 do 10$ s time da su za muški rod to vrlo male porcije, voćni sokovi su 2$, dok se voda uvijek dobije gratis uz jelo.

Dućani – cijene u dućanima su jeftine jer za 5$ možete napuniti punu vreću od vode do grickalica, sladoleda i čokolade.

Na Maafushiju je veći izbor restorana pa je time i hrana ukusnija, dok se na Fulidhoo-u nalaze svega 2 restorana.

 

Pročitajte i intervju sa svjetskom putnicom, Petrom Fruk
Pročitajte kompletan vodič “Maldivi svima, a ne samo njima”

 

Petra Fruk

Autorica: Petra Fruk
Restless Girl

Foto: Pixabay

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.