Putokaz za snove

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Putokaz za snove

Foto: Ingram Image

Predblagdansko vrijeme obično izroni potrebu da se podvuče crta na sve što smo ostvarili tijekom godine. Koji planovi su realizirani, koji ciljevi su ostvareni? Naravno, svaki uspjeh pobuđuje osjećaj zadovoljstva i izmami osmijeh na lice.

No, što ako ste se našli u situaciji da ste nešto silno željeli ostvariti, no to vam nije uspjelo?

Vjerujem da svi imate želje koje nisu ostvarene. Da ste barem jednom u životu iskusili osjećaj da ste zaslužili nešto dobiti ili ostvariti, ali u stvarnosti to niste uspjeli. I ne samo to, već ste svoj život i uživanje u životu stavili na čekanje, dok se ne ostvari upravo ono što ste zamislili. Vjerujem da svi imate takva iskustva.

Koraci potrebni za ostvarenje svakog cilja mogu se manje-više svesti na nekoliko glavnih: namjera, donošenje odluke, djelovanje usmjereno na ostvarenje, sveobuhvatnost koraka potrebnih za ostvarenje, ustrajnost u djelovanju i posvećenost cilju. No, što je s razlozima zašto ostvarenje nekih ciljeva ne uspijeva, iako su svi koraci poduzeti? Razlozi za nemogućnost ispunjenja ciljeva mogu biti različiti. Ovdje ćemo se usmjeriti na tri najčešća i dati vam detaljan prikaz kako ih prevladati.

 

Energija neuspjeha

Svaka neostvarena želja u koju je uloženo puno misli, energije, pa čak i djelovanja, koja nisu izravno dovela do ostvarenja, postaje energijom nedostatka. Ulaganjem napora usmjerenim na ostvarenje, zapravo ste cijelo vrijeme poručivali postojanju: „Ja nemam.” ili “Ja nisam.” Postojanje je vrlo jednostavno odgovorilo: „Evo ti još više da nemaš!”.

Kretanje prema ispunjenju treba vas nositi, biti vam lagano. Ako nije, najčešće je sam izbor cilja promašen. To ne znači da se na putu ostvarenja neće pojaviti izazovi i da će biti lako ostvariti svaki određeni korak. No, ako vas cilj nosi, onda će nagrada kroz osjećaj uspjeha biti veća od osjećaja težine koju ste po putu iskusili.

Svako djelovanje koje poduzimate, svaka misao koju mislite, svaka riječ koju izgovarate vibrira određenu frekvenciju. Vibracija privlači istu takvu vibraciju. Ono što ste dali od sebe, jedino to možete primiti nazad. Ako postojanju dajete energiju težine, potrebe i nedostatka, jedino takvu energiju možete privući nazad u svoj život.

Da biste ostvarili svoje snove, važno je da vibrirate energiju uspjeha. Da se ponašate kao da je cilj ostvaren, kao da je tu. Bez imalo sumnje u ispravnost vaše želje, namjere i mogućnosti za ostvarenjem. Da ga osjećate cijelim svojim bićem, kao priču koja je u potpunosti vaša. Već sada!

 

Strah od ostvarenja

Strah od ostvarenja je zanimljiv strah koji može imati dvojako ishodište, a oba leže u umu. Prvi je strah od primanja, koji na dubljem nivou proizlazi iz vjerovanja “Ja ne zaslužujem” ili “Nisam dovoljno dobar”.

Drugi, pozadinu ima u samom funkcioniranju uma, u njegovoj biološkoj prirodi. Zapravo, radi se o ukorijenjenoj potrebi uma da vas štiti. Ostvarenje za um nije ništa drugo do ispunjenje cilja. Nakon toga, um više nema što raditi. Problem je riješen. Na vidiku nema nove igre koja bi ga zaokupljala, jer su vaše misli i djelovanja usmjerena samo u jednom smjeru – u smjeru ostvarenja cilja.

Um ne može podnijeti činjenicu da je besposlen. Um ne očekuje rješenje. Um traži rješenje tako da ga ne pronađe. Ne kaže se nepotrebno da je besposlen um tvornica gluposti. Čim osjeti da nema igru, stvorit će novu. I to na takav način, da ćete se jednog dana probuditi i vidjeti sebe u situaciji za koju niti sami nećete znati kako ste u nju uopće dospjeli. S ciljem da vas zaštiti, um će dovesti vaš život i vaše snove u pitanje, samo da bi vas u konačnici mogao braniti i zaštititi.

Za početak, valja prepoznati vlastita vjerovanja i prevladati svoje strahove. Već samim prepoznavanjem da se u pozadini vaših odluka i postupaka krije određeno vjerovanje koje generira strah, od velikog je utjecaja na promjenu vašeg ponašanja.

Ponekad je dovoljno samo malo pozornosti da bi se energija vašeg djelovanja usmjerila u potpuno drugom smjeru. Svjesnim promatranjem svojeg ponašanja moći ćete prepoznati obrasce postupanja u pojedinim situacijama. A čim su oni prepoznati, dana vam je mogućnost za svjesno postupanje, koje se očituje kroz poduzimanje izabranog ponašanja, umjesto naučenog.

put do uspjeha

Foto: Ingram Image

Zanemarivanje unutarnjeg glasa

Koliko puta ste se oglušili na svoj unutarnji glas? Vjerujem da ni sami ne znate broj. Što ćete biti svjesniji i što ćete više živjeti u povjerenju spram sebe i postojanja, to ćete više znati prepoznavati razliku između misli i unutarnjeg glasa. Karakteristike za raspoznavanje se kriju u načinu obraćanja. Unutarnji glas obično je prva misao koja vam padne na pamet. On uvijek priča tiho. U njegovom obraćanju nema buke niti napora kao kod misli. Nema niti vrtloženja jednih te istih misli cijeli dan. On vam zapravo nježno šapće vaš put, ovisno o namjeri koju ste pred njega stavili. Pokazuje vam najbolji smjer i za vas i za sve oko vas.

Nakon što ste prepoznali unutarnji glas, sljedeći korak može biti izazovniji od samog prepoznavanja. Radi se o prepuštanju. Zašto je izazovno prepustiti se? Zato što svako prepuštanje podrazumijeva gubitak kontrole. Prepuštanjem zapravo dozvoljavate postojanju da vas vodi. Da ono sukladno svrsi vaše duše određuje vaš put. To može biti veliki udarac za ego. Um ne voli ostati po strani.

Najbolji način za povezati se s unutarnjim glasom jest da počnete vježbati na stvarima za koje niste previše vezani. Koje možete pustiti da idu svojim tokom. Važno je da naučite osluškivati ga. Dozvolite mu da vas vodi, iako vam sav razum govori da to nije ispravan put. Donesite odluku iz srca. Vaše srce zna gdje vi želite biti i što želite raditi. S kim želite putovati na ovom prekrasnom putovanju života. Zasigurno nećete pogriješiti.

Zaključno, mogli bismo reći da za ostvarenje života iz snova nije dovoljno samo poduzeti potrebne korake da bi cilj bio ostvaren, već i prepoznati zamke koje će se na putu zasigurno pojaviti te primijeniti ponašanje koje će spriječiti nastup posljedica koje iz njih mogu proizaći.

Predblagdansko doba godine uvijek je dobro vrijeme za reviziju želja, potreba, kao i ostvarenih ciljeva.

 

Nova godina uskoro kuca na vrata te će sa sobom donijeti nove ciljeve i planove. Iskoristite ovo vrijeme da promislite o razlozima nemogućnosti realizacije prijašnjih planova i da stečeno iskustvo i znanje o zamkama iskoristite tako da sljedeći put ono radi za vas, umjesto protiv vas. Tada ćete moći ostvariti sve što svjesno poželite. Vjerujte, čuda su moguća!

 

Share.

About Author

Marina Loboja

Certificirani sam Mindfulness trener i trener osobnog razvoja, dok naglasak stavljam na deep transformational coaching. Kroz dugogodišnju praksu na polju osobnog razvoja, upoznala sam različite oblike rada na razini duha, uma, emocija i fizičkog tijela. Pozornost držim na osvještavanju sustava vjerovanja i promjeni obrazaca ponašanja. Spoznaja vlastite stvarnosti te postizanje jasnoće puta u povratku svojoj autentičnosti, predstavljaju početni korak za samoostvarenje u svim aspektima života. e-mail: lobojacoaching@gmail.com

Comments are closed.