Promjene i osobni rast

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U suvremenom, globalnom okruženju promjena je postala životna činjenica, ona je sastavni dio našeg privatnog i profesionalnog života.

Zapravo, točnije bi bilo reći da je neizbježan veliki broj snažnih i čestih promjena, a naš uspjeh ovisi o tome kako ćemo na te promjene reagirati. Bolje poznavanje procesa promjena omogućava lakšu prilagodbu, a ona omogućava da promjenu iskoristimo kao priliku za osobni rast i uspjeh.

 

Pokretanje promjena

Jedan od mojih dražih citata je onaj koji kaže „Bože, daj mi snage da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti i mudrosti da spoznam razliku između njih.“

Upravo u tome leži bit promjene, upravljanja promjenama i naš osobni rast, koji je posljedica promjena s kojima se susrećemo. Kada se stekne mudrost kroz koju se može prepoznati ono što se može, a što ne može promijeniti, vrijeme je za pokretanje promjena. U suočavanju s promjenama, pokretanje promjene je najteži način da se to učini i ujedno način koji nosi najviše odgovornosti. Jednako tako, ako se poluči uspjeh, nosi i najviše koristi.

Svaka osoba promišlja svoju budućnost, prilike s kojima bi se voljela susresti i planove kako da te prilike iskoristi. Odlika uspješnih ljudi je da svoja promišljanja provode u djelo, kroz iniciranje, pokretanje promjena koje će stvoriti potrebne prilike u okruženju.

U londonskom Muzeju znanosti osiguran je prostor u kojem su izloženi izumi koji su promijenili svijet – od parnog stroja, penicilina, prvog aparata za dijalizu, automobila, DNA makete, rendgen uređaja i drugih. Osobe koje su došle do tih otkrića bili su pokretači promjena; oni nisu čekali da se nešto dogodi, nego su – kroz brojna odricanja i mukotrpan rad – stvarali događaje. Za prosječnu osobu takvi veliki izumi i događaji ne moraju biti ambicija, ali mogu biti inspiracija za pokretanje promjena u vlastitom profesionalnom i privatnom životu.

Osobni razvoj može se postići prihvaćanjem promjena koje su pokrenule druge osobe, ali kada promjenu iniciramo sami, kada u njezino ostvarivanje uključimo vlastitu volju, energiju i rad, tada se mogu očekivati značajno bolji rezultati. Ako se promjena promatra kao prijelaz iz jednog stanja ili situacije u drugo, onda je jasno da je promjena jedini način da osoba ostvari svoje ciljeve, koji zapravo predstavljaju neku drugačiju situaciju ili stanje od ovoga u kojem se sada nalazi.

Odluči li se netko za takav korak mora izgraditi temelje za pokretanje i provođenje promjene, a to je definiranje vizije budućeg (promjenjenog) stanja, ciljeva, planova aktivnosti koje će dovesti do promjene i potrebnih resursa. Slijedi realizacija plana, odnosno obavljanje aktivnosti, pri čemu je usmjeravanje energije i fokusiranje na ključne aktivnosti izrazito važno. Snaga volje i ustrajnost na putu do cilja često će biti dovedeni u iskušenje kroz različite događaje, male neuspjehe i dobrohotne savjetnike koji će kritizirati sa strane i savjetovati kako smo nešto trebali napraviti. To su prepreke s kojima se svakodnevno suočavamo i ne treba im dozvoliti da pobijede.

Ako se odlučite biti jedan od onih koji pokreću promjene, razmislite kakve su to promjene. Einstein je rekao da „svaki glupan može stvari činiti većima, složenijima i nasilnijima. Potrebna je trunka genijalnosti – i puno hrabrosti – za kretanje u suprotnom smjeru.“ U kojem smjeru vi želite ići?

mr. sc Nataša Trojak

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.